Norge

Pressen vil granske terrordekningen

-Viktig at bransjen lærer.

 • Dag Grytli

Les også:

Les også

Forsvarer bilde av bombe-offer

Forskere skal se på alt fra etikk til metodearbeid og oppfølging av egne medarbeidere.

Instituttleder Frode Rekve ved Institutt ved Journalistikk i Fredrikstad karakteriserer den siste ukens terrordekning som den største utfordring norsk presse har vært stilt overfor i nyere tid.

–Det er gjort et imponerende stykke arbeid i redaksjonene, men vi ser at pressen også har fått kritikk for hvordan de har gått frem, og hva de har rapportert, sier Rekve.

–Målet vårt er å få til en omfattende granskning av alle sider av medienes arbeid, slik at den samlede bransjen kan ta lærdom av dette. Vi ønsker å avdekke i hvilken grad pressen har gjort feil, og på hvilke områder den har lykkes i sin dekning. Det er ikke laget noen prosjektbeskrivelse ennå, men vi vil blant annet se på presseetikk og kildearbeid. Det vil også være naturlig å undersøke hvordan pressen har fulgt opp egne medarbeidere etter de store mentale påkjenningene de er blitt utsatt for, legger han til.

Mange på ferie.

Han mener bomben i Regjeringskvartalet og massemordene på Utøya skjedde på det verst tenkelige tidspunkt for pressen.

–Dette kom midt i ferien, mens den faste staben, mellomledere og redaktører var på ferie. Det førte antagelig til at en del uerfarne sommervikarer ble kastet rett i ilden, sier Rekve.

Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening har allerede varslet at de vil støtte undersøkelsen praktisk og økonomisk.

–Det er viktig at vi analyserer hvordan både lokal og nasjonal presse har håndtert denne utfordrende oppgaven, sier leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag.

–Mitt generelle inntrykk er at pressen så langt har gjort en god jobb. Man må huske på at både terrorbomben i Oslo og skytingen på Utøya var omfattende hendelser som skjedde på et svært ugunstig tidspunkt, midt i fellesferien, hvor svært mye var uoversiktlig for pressefolkene som rykket ut, sier generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

Det er ikke fastsatt noen deadline for studien som skal utføres i regi av instituttet.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  178 personer i mediebransjen sier de er blitt utsatt for seksuell trakassering det siste halve året

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Velkommen, medieansvarslov, som vi ser så gjerne

 3. DEBATT
  Publisert:

  Skuffende fra Norsk Redaktørforening om kommentarfelter og ansvar | Hege Iren Franzen og Ina Nyrud

 4. KULTUR
  Publisert:

  Reagerer på Giske i #metoo-debatt – lager motarrangement i Tromsø

 5. KULTUR
  Publisert:

  Tre prosent i mediene har blitt seksuelt trakassert

 6. KULTUR
  Publisert:

  19 varsler i NRK etter #metoo-kampanjen