- Tre al-Qaida-medlemmer tatt i Norge

Politiets Sikkerhetstjeneste varsler pressekonferanse 11.30 i dag.

Politiets Sikkerhetstjeneste meldte torsdag at de har pågrepet tre for terrorplaner.

Vet du noe om dette? Tips Aftenposten.no på SMS til 2286, ring 02286 eller send en e-post til 2286@aftenposten.no .

Tre personer er pågrepet for å ha planlagt terrorhandlinger, bekrefter Politiets Sikkerhetstjeneste. Ifølge db.no skjedde like før klokken 9 i dag. I en koordinert politiaksjon ble to av personene pågrepet i Oslo, mens den tredje siktede ble pågrepet et annet sted.

Nyhetsbyrået Associated Press melder at de tre pågrepne er medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

Byrået siterer norske og amerikanske kilder.

Det er usikkert hvorvidt terrorangrepet var planlagt utført i Norge eller utlandet, og AP siterer anonyme kilders motstridende opplysninger på dette punktet.

– Tre personer er pågrepet mistenkt for plenlegging av terror med forgreininger til USA og Storbritannia. Statsministeren og justisministeren møter pressen kl. 13.30 i dag. Inntil da henviser vi til PST, opplyser statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) ved Statsministerens kontor til TV2.

Toppledere involvert

Ifølge AP har norske og amerikanske myndigheter holdt de tre under oppsikt i over et år. Det planlagte angrepet skal ha minnet om et mislykket forsøk på å angripe t-banenettverket i New York i fjor.

Nyhetsbyrået skriver at PST-sjef Janne Kristiansen var i USA denne våren for å diskutere det nære samarbeidet mellom norsk og amerikansk etterretning.

Kilder sier til nyhetsbyrået at man antar at de samme topplederne for al-Qaida som var involvert i planleggingen av dette angrepet, har vært involvert i terrorplanene som nå skal være avslørt.

«Satans mor»

Terrorplanene skal ha hatt tilknytning til Norge og England.

Ifølge nyhetsbyrået AP skulle terroristene benytte seg av det billige og livsfarlige sprengstoffet TAT (Triacetone Triperoxid), også kjent som «Satans mor».

Ifølge den danske avisen Berlingske Tidene er denne typen sprengstoff et av de som oftest blir brukt av internasjonale terronettverk.

Tatt torsdag

De tre personene ble pågrepet torsdag, melder PST på sine nettsider . Det er ikke kjent om pågripelsene dreier seg om terrorhandlinger som skulle utføres i Norge eller i utlandet.

Informasjonssjef i PST Martin Bernsen sier til Dagbladet.no at de tre er pågrepet etter straffelovens paragraf 147a (se faktaboks).

Politiet varsler mer informasjon under en pressekonferanse klokken 11.30 i dag.

Kilder i PST sier til NRK at dette handler om ekstrem islamisme, og at saken også skal ha en internasjonal side. Saken skal altså ha forbindelser til andre land.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget vil møte pressen om saken klokken 13.30 torsdag.

Har tidligere antydet endring av trusselbilde

Da PST i februar i år la frem trusselvurderingen for 2010, uttalte PST-sjef Janne Kristiansen at miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi kunne bidra til å endre trusselsituasjonen i Norge, som i 2009 ble vurdert som lav.

«Terrortrusselen i Norge var generelt lav i 2009. Det pågår imidlertid aktiviteter i enkelte miljøer som kan bidra til å endre trusselsituasjonen i løpet av 2010. Dette gjelder i første rekke miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi», heter det i PSTs vurdering.

I rapporten som ble lagt frem, presiserer PST at terrortrusselen i Norge kan endres raskt. «Terroraksjoner kan gjennomføres uten at det foreligger informasjon eller varsel om dette i forkant», heter det i rapporten.

Ekstrem islamisme

PST-sjefen uttalte i februar at Norge det siste året er blitt en synlig fiende av ekstrem islamisme, og at det i Norge er en overgang til en terrortrussel mer lik land der terror er gjennomført eller forsøkt gjennomført.

Aftenposten.no har torsdag ettermiddag vært i kontakt med personer eller representanter for personer som tidligere har vært knyttet til terrornettverk i norsk offentlighet.

Ingen av disse skal være pågrepet, etter det Aftenposten.nos kilder kjenner.

Det er heller ikke klart om de tre pågrepne har norsk eller utenlandsk tilknytning.

Historisk

Aldri tidligere har Politiets Sikkerhetstjeneste tiltalt så mange for terrorplaner.

Arfan Bhatti har tidligere vært terrortiltalt, men ble til slutt frikjent.

Aftenposten.no kommer tilbake med mer.