Norge

Over 5 millioner munnbind stoppet av tollere

Tolletaten har stoppet 5,6 millioner munnbind på vei inn til Norge. Blant dem tilhører 80.000 forretningsmannen Idar Vollvik.

Tolletaten har stoppet hele 5,6 millioner munnbind på vei inn til Norge. Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

De to forsendelsene med 80.000 munnbind og de 220 antistoffene brukt til testing tilhørende Vollvik var bestilt fra Kina og ble stoppet fordi de manglet gyldig dokumentasjon og derfor kunne være forfalsket, skriver VG.

Vollvik sier til avisen at han er flau over at varene ble bestilt uten at han hadde riktig kompetanse, men at de hadde avtalt fysisk test av munnbindene med en rådgiver på Haukeland sykehus, før varene skulle leveres til kunder.

Idar Vollvik satser stort på import og salg av medisinsk utstyr, men 80.000 av munnbindene han bestilte fra Kina ble stoppet av Tolletaten grunnet manglende dokumentasjon. Marit Hommedal / NTB scanpix

– Jeg har gjort dette i god tro, som alle andre. Jeg kommer aldri, uansett vare, til å se med et halvt øye når det gjelder sertifikater fra Kina lenger, sier gründeren til VG.

I slutten av mars endret Vollvik selskapet Vovi AS sitt formål til å «importere og selge medisinsk utstyr», og sier at det i dag er 15 personer, inkludert barna hans, som jobber og lever av det.

I tillegg til munnbindene har Tolletaten stoppet 100.766 koronatester og 59.910 beskyttelsesdrakter som var på vei inn til Norge.

Det er Statens legemiddelverk som fører tilsyn med medisinsk utstyr. Dersom importøren ikke klarer å fremskaffe dokumentasjon, blir utstyret destruert.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Munnbind
 3. Koronaviruset
 4. Idar Vollvik
 5. Medisinsk utstyr
 6. Toll
 7. Kina

Koronaviruset

 1. NORGE

  Nye tall: Nær dobling i koronasmitte på én uke

 2. NORGE

  Derfor mente helsetoppene det var nødvendig for Norge å ha åpne grenser i sommer

 3. NORGE

  Direkteblogg om korona

 4. NORGE

  Ytterligere sju utesteder i Oslo koronastengt den siste måneden

 5. POLITIKK

  BI avlyser resten av fadderuken i Oslo

 6. OSLOBY

  Studenter fortsetter å strømme til Oslos parker: – Det går i brus og farris