Norge

Bistandsadvokatene får innsyn

112-loggene kan bli offentliggjort torsdag. Politiet snur og gir likevel bistandsadvokatene innsyn i dokumenter som kan gi svar til pårørende etter 22. juli.

Advokat John Christian Elden mener at det er viktig med innsyn for å kunne gi nøytral informasjon til sine klienter.

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Les også:

Bistandsadvokatene til ofre etter terrorangrepene 22. juli har tidligere vært nektet innsyn i dokumenter i terroretterforskningen. Advokat John Christian Elden og kollegene er bistandsadvokater for 80 personer etter terrorangrepet. Onsdag klaget de politiets avgjørelse om hemmelighold inn for Oslo tingrett. Onsdag kveld fikk de innsyn.

— Jeg er ikke i tvil om at tingretten hadde gitt oss medhold i innsyn og det er nok dette politiet har innsett. Samtidig vil åpenhet i denne saken bidra til mindre mistenksomhet om at politiet bruker reglene til å beskytte seg selv mot kritikk. Det er viktig å få klarhet i faktum og ikke måtte bygge på korte sitater fra politi og forsvarer uten mulighet til å sette dette i en helhet og kunne gi nøytral informasjon til klientene, sier Elden og får støtte av Mette Yvonne Larsen.

— Vi har hele tiden ment at vi har rett til innsyn. Jo mindre man vet, desto flere spekulasjoner blir det. Når vi nå får tilgang til disse dokumentene vil det være med på å sikre de pårørende saklige svar, sier bistandsadvokat Yvonne Larsen, som også representerer flere pårørende etter terrorangrepene 22. juli.

De mange bistandsadvokatene vil nå få overlevert en CD som inneholder saksdokumenter og lydlogger fra 22. juli. På grunn av sikkerhetshensyn vil den ikke bli sendt som ordinær post, men bli overlevert gjennom de ulike politidistriktene.

Frykter lekkasjer.

Bistandsadvokatene har til nå blitt nektet innsyn på grunn av sikkerhetshensyn. Også i skrivet som gikk ut til bistandsadvokatene onsdag kveld, er politiet bekymret for lekkasjer:

«Innsyn for en så stor krets av personer som antall fornærmede i saken, vil etter politiets vurdering innebære en reell og nærliggende fare for at informasjon spres i et omfang som vil skade etterforskningen. »

Mette Yvonne Larsen forstår politiets bekymring.

— Jeg har forståelse for at politiet frykter lekkasjer. Vi er tross alt en stor og uensartet gruppe. De blir nødt til å stole på at det er mulig å unngå lekkasjer og at vi bistandsadvokater er vårt ansvar bevisst, sier hun.

Lydlogger.

De siste dagene har det vært stor pågang fra både forsvarer og bistandsadvokater om å få tilgang til telefonsamtalene som skal ha foregått mellom nødsentralene og Anders Behring Breivik fredag 22. juli.

Deler av denne lydloggen er allerede gjengitt, og politiet melder at hele lydloggen kan bli offentliggjort torsdag.

 1. Les også

  Krever å få høre Behring Breiviks 112-samtaler

 2. Les også

  Tok 28 minutter fra Breivik ringte til han ble tatt

 3. Les også

  Raser mot Hagen: – Alle som har mistet noen, ønsker svar

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Tromsdals forsvarer forbannet over bevislekkasje

 2. SPORT
  Publisert:

  I dag må Ndure svare på voldstiltalen

 3. SPORT
  Publisert:

  Ndure nekter skyld for vold mot ekssamboer

 4. OSLO
  Publisert:

  Siktede etter Bjørndal-drapet varetektsfengslet i fire uker

 5. NORGE
  Publisert:

  Tom Hagen nekter straffskyld

 6. NORGE
  Publisert:

  Wara: «Skammelige og ynkelige» lekkasjer fra politiet