Finnmarking tiltalt for å ha fått psykisk utviklingshemmet mann til å ha samleie med kvinne

En mann fra Finnmark er tiltalt for å ha utnyttet en psykisk utviklingshemmet mann til å ha sex med en kvinne. Han er også tiltalt for nettovergrep mot barn.

Øst-Finnmark tingrett i Vadsø.
  • NTB

Kvinnen, som på et tidspunkt var mannens samboer, var ifølge tiltalen fastbundet og hadde bind for øynene da mannen i 40-årene utnyttet mannen med psykisk utviklingshemming til å ha sex med henne. Handlingene ble utført mot lovnad om penger.

Mannen i 40-årene skal også ha filmet, og delvis spredt hendelsen, som skjedde i november i fjor.

Tiltalte nekter straffskyld

TV 2 skriver at kvinnen har forklart at hun ikke var gjort kjent med at den psykisk utviklingshemmede mannen skulle være del av samleiet da hun var fastbundet med bind for øynene.

Den tiltalte mannen erkjenner ikke å ha utnyttet noens psykiske utviklingshemning, sier hans forsvarer, advokat Arne Donald Andersen.

– Han var ikke kjent med utviklingshemningen og oppfattet ikke mannen på den måten, sier Andersen til kanalen.

Ifølge advokaten har tiltalte sagt at hele seansen var avtalt og ønsket fra alle tre parter.

Nettovergrep

Mannen er også tiltalt for en rekke nettovergrep mot barn. Overgrepene begynte i 2012 og omfatter blant annet at han skal ha fått flere jenter under 16 år til å sende ham nakenbilder av seg selv, at han sendte bilder til barna av at han utførte seksuelle handlinger med seg selv, og at han lastet opp seksualiserte bilder av barn på nettet.

Advokat Andersen sier at mannen i all vesentlighet nekter straffskyld også på disse punktene, og at mannen mener at hans tilganger og profiler er misbrukt.

Statsadvokat Torstein Lindquister vil ikke kommentere delen av tiltalen der mannen med psykisk utviklingshemming er involvert, men sier at de ikke tror på tiltaltes forklaring når det kommer til nettovergrepene.

– Det er gjort grundige undersøkelser fra IKT-personell hos politiet, som mener å se et brukermønster som viser at det er han som er brukeren. De skal vitne i retten, sier statsadvokaten.

Mannen er også tiltalt for å ha delt nakenbilder eller -film av samboeren uten hennes samtykke.

Rettssaken mot mannen starter i Øst-Finnmark tingrett 8. juni, og det er satt av fem dager til saken.