Norge

Brett og slett venner

Aftenposten kjøpte inn Ludo for at OL-mester Olaf Tufte skulle få en sjanse til å slå de to siste års verdensmester Mahe Drysdale. Men toppmøtet endte i et nytt tap.

Mahe Drysdale (t.v.) fikk bank i det meste da han var på besøk i Horten, men akkurat i ludo var verdensmesteren i roing hakket hvassere enn Olaf Tufte.
  • Forf>olav Olsen (foto)
  • <forf>stein Erik Kirkebøen <

De er bitre konkurrenter. Olaf Tufte og Mahe Drysdale kjemper en knallhard kamp om den internasjonale rotronen. Men så snart de er ute av båtene, er de gode kamerater. Så gode at Drysdale fra New Zealand har tatt turen fra London, hvor han har hatt base de siste månedene, til Horten for å trene — og spise elghjerte - sammen med erkerivalen.- Han kan lære noe av meg, jeg kan lære noe av ham. Vi har begge nytte av å samarbeide. Og så mange hemmeligheter har vi ikke for hverandre, sier Tufte.

Håpet på skiføre.

Mens han vant OL-gull i Athen for to år siden, har Drysdale vunnet VM de to siste årene. Og med det er han blitt en av de største heltene på øyene på den andre siden av jorden.- Rugby er den store idretten, men blant de individuelle idrettene kjemper roing med sykling om å være størst. Vi er også blant de ni idrettene regjeringen har vedtatt å prioritere, sier Mahe. Nå setter han kursen for New Zealand, og kommer ikke tilbake før i juni. Men før avreisen, tok han seg en tur til Horten.- Vi er gode venner, og sender ofte mail til hverandre. Jeg har mye å lære av Olaf, sier Drysdale- Jeg hadde håpet at vi skulle få snø og skiføre. I stedet ble det dette, sier Tufte og ser ut på depressivt novembervær utenfor vinduene i Horten Roklubb. Da vi møtte dem, hadde en rolig dag. For dem er det to og en halv time med squash og styrketrening. Det er stor forskjell på de to. Den er tydelig med det blotte øye. Mens Tufte minner om en spent stålfjær og legger 50 kilo ekstra på vektstangen når hans skal ta sin serie med dype knebøy, Drysdale syntes det var nok med 100 kilo, så ser verdensmesteren litt mer ut som en diger loff. Han viser til og med frem en ekstra hudfold på magen.- Styrke er ikke så viktig, roing er først og fremst en utholdenhetsidrett, smiler han unnskyldende.- Han er så mye større enn meg, derfor må jeg kompensere ved å være sterkere, sier Tufte, og demonstrerer hva han mener ved å ta 15 kjappe sit-ups fra hengende stilling.Drysdale viser at det ikke bare er pudding midtskips, hudfolden er skinnet som bedrar. Han følger Tufte på den første serien. På de to neste blir det litt tøffere. Men under VM i London, var det likevel Drysdale som trakk det lengste strået for annet år på rad.- Fordi jeg var syk. Jeg hadde truffet perfekt med formen til mesterskapet, men så ble jeg syk, sukker Tufte.

Bare ror.

Det er ikke helt tilfeldig at de to ser litt forskjellige ut i kroppen. De trener veldig forskjellig. - Jeg ror. 98 prosent av treningstiden min er roing på vannet. I gjennomsnitt er jeg ute og ror fire timer hver eneste dag de 11 månedene jeg trener, i september har vi fri, sier Drysdale.- Jeg ror halvaprten av treningstiden. Resten bruker jeg til blant annet styrketrening, sykling og ski. Jeg skulle gjerne rodd mer, men ikke så mye som Mahe, da er jeg redd jeg hadde blitt lei. Jeg liker å gjøre forskjellige ting, som blant annet å sykle, sier Tufte, som i dag reiser til Sør-Afrika for å ro på vannet i tre uker.På onsdag åpnet han med å banke gjesten 8-3 i squash, til tross for en betent skulder. Han fortsatte med å herje med vektene, men i ludo var han sjanseløs. Så snart brettet var lagt ut, ble det klart at vi sto overfor to typer med høyt utviklet vinnerinstinkt. Bannordene satt løs når terningen viste "feil" antall prikker. Drysdale var uerfaren og gjorde taktiske feil, men likevel kastet han terningen slik at han sikret seg en grei seier.- Uhell i spill, men jeg har hell i kjærlighet, sa Tufte før han tok med seg kompisen og konkurrenten hjem for å spise selvskutt elghjerte.- Det er mye EPO, gliste han.

Ikke akkurat to lettvektere som trente sammen i Horten.