Billigere å forsikre bil og innbo

Prisene på bil-, MC- og innboforsikring sank litt i første halvår av 2006, viser ferske tall. Villaforsikring ble derimot dyrere.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har nylig offentliggjort statistikk for 2. kvartal 2006.

Ble billigere

Tallene viser en prisnedgang for flere forsikringsprodukter.

  • Mest sank prisene på MC— og mopedforsikringer. Gjennomsnittlig premie på slike forsikringer ble 5,1 prosent lavere fra 2. kvartal 2005 til 2. kvartal 2006.
  • Innboforsikring ble også rimeligere i samme periode. For denne forsikringskategorien gikk prisene per forsikret objekt ned med 3,1 prosent.
  • Samme trend gjelder bilforsikring. Det ble 2,0 prosent rimeligere å forsikre en privatbil inntil 3,5 tonn i perioden.
Les også

TABELL: Slik er prisutviklingen

Trenden fortsatte

— Gjennomsnittspremiene for flere forbrukerforsikringer viste i 2005 for første gang på flere år en stabilisering eller forsiktig nedgang. Disse tallene viser at denne trenden har fortsatt gjennom de to første kvartalene i 2006, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i FNH til Forbruker.no.

Samtidig økte prisene på villaforsikring.

Gjennomsnittlig premie steg med 1,0 prosent fra 2005 til 2006.

— Det har sammenheng med at erstatningene fortsatt øker betydelig innenfor villaforsikring. Antall skader økte med 8,2 prosent og erstatningsomfanget økte med 20,3 prosent fra 2005 til 2006, sier han.

- Nesten stillstand

Lasse Billington, underdirektør i Forbrukerrådet, er ikke imponert over priskuttene.

— Med tanke på de store overskuddene i forsikringsselskapene de siste ti årene er det på høy tid at selskapene setter ned prisene. Men disse priskuttene på en til fem prosent er ikke allverden. Det er ikke akkurat de store bevegelsene det er snakk om. Her er det nesten stillstand, sier Billington.

Han er positiv til at forsikringsbransjen offentliggjør premiestatistikk for hvert enkelt forsikringsprodukt.

— Vi oppfordrer forsikringsselskapene til å informere om skadeprosenten for de ulike forsikringsproduktene. Først da blir det mulig for folk flest å sammenlikne tilbudene fra forskjellige selskaper. Er skadeprosenten for eksempel under 70 prosent, betaler kundene alt for mye, sier Billington.

Forsikringsprisene gikk ned.