Slik styrer du barnas TV-titting

Du kan bestemme akkurat hvilke kanaler og programmer barna dine skal se på barnerommet.

To av tre nordmenn ønsker å bestemme hvilke TV-kanaler og TV-programmer barna skal ha tilgang til, viser en ny undersøkelse gjort av Synovate MMI for digital— og bredbåndsselskapet Get, ifølge Barnevakten.no.

Den nye TV-hverdagen gjør dette mulig for stadig flere. For å motta digitale TV-signaler må TV-seerne skaffe seg en dekoder. En del av disse har tilleggsfunksjoner som gir de voksne større mulighet til å kontrollere og styre hva barna skal se på TV.

LES OGSÅ: Hver tredje femåring ser TV alene

Tusen nordmenn deltok i undersøkelsen som viser at det er familiene med tre eller flere tv-apparater i huset som er mest interessert i å forhåndsbestemme innholdet. Her er mulighetene hos de forskjellige leverandørene:


DIGITAL-TV FRA GET:

  • Med Gets digital-TV har du mulighet til å legge inn pin-koder på kanaler du mener ikke passer for barna dine.
  • Det skal etter hvert bli mulig å legge inn koder også på enkeltprogrammer. Til neste år kommer programmene til Gets kunder med egen aldersgrense. Dermed kan man stille inn at programmer med grense på en viss alder, ikke skal vises.
  • Man kan også lage egne programlister på de forskjellige TV-ene i huset. TV-en på barnas rom kan man derfor få en programliste som gjør at kun programmer som på forhånd er godkjent av foreldrene vises.

DIGITAL-TV FRA CANAL DIGITAL:

  • Har du digital-TV fra Canal Digital kan du bestille en egen barne-pakke til TV-en på barnerommet. Da vil barna ha tilgang til mange internasjonale barnekanaler i tillegg til de vanligste norske kanalene, NRK, NRK2 og TV2.

LES OGSÅ: Sunne TV-vaner

Hos Canal Digital kan man enten låse en kanal eller sette aldersgrense på den:

  • "Foreldrekontroll" gir de voksne muligheten til å begrense tilgangen til enkelte kanaler ved hjelp av en 4-sifret personlig kode. Det betyr at man må taste inn en kode for å kunne se kanalene. Koden er forhåndsinnstilt til å være 1234, så denne bør endres. Denne funksjonen finnes på fjernkontrollen.
  • Man kan også begrense visningen av programmer med visse aldersgrenser. Men om et program er utstyrt med aldersgrense avhenger av at programtilbyderen sender ut aldersgrense. Canal+ er en av kanalene som gjør dette. Dermed kan man for eksempel stille inn på at ingen programmer med aldersgrense over 18 år skal vises.

På disse sidene er en oversikt over hvordan man sperrer kanaler på forskjellige dekodere fra Canal Digital.

DIGITAL-TV FRA RIKS-TV:

Også brukerne av det digitale bakkenettet vil få tilgang til funksjoner som gjør det lettere å kontrollere hva barna skal se på TV.

  • — Man vil i prinsippet få full kontroll over hva som skal vises, sier kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Ove Søreide til Forbruker.no. Han forteller at det vil bli mulig å låse kanalene med pin-koder. Fordi hver TV må ha én dekoder, kan man gjøre forskjellig innstillinger på de forskjellige TV-ene i huset. For eksempel kun tillate "snille" kanaler på barnerommet.

— Du bestemmer 100 prosent. Alle kanalene du får inn kan også stenges ute, sier Søreide, som forsikrer om at innstillingene som må gjøres for å sette pin-kode på en kanal er brukervennlig og enkelt. Endringene kan gjøres i menyen ved hjelp av fjernkontrollen og vil bli forklart i bruksanvisningen.

  • Å utelukke programmer som er satt med en viss aldersgrense, skal være teknisk mulig, men er usikkert om man kan gjøre fra starten av.

— Det kommer an på TV-kanalene og er foreløpig uavklart, sier Søreide.

Når kommer det digitale bakkenettet til deg? Sjekk her!

UTEN DIGITAL-TV?

Mange TV-er er også utstyrt med software som gjør det mulig å kontrollere TV-tittingen, såkalt "Parental Control". Ofte har man muligheten til å utstyre kanaler man ønsker med pin-kode for adgang.

Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen, oppfordrer foreldre til å spørre etter TV-bokser med foreldrekontroll når de kjøper kabel— eller parabolpakker.

TV-vettreglene

Barnevakten.no har følgende råd: TV-vettregler (pdf)

9-12-åringen bruker to timer og 13 minutter på TV hver dag.
Du kan stenge tilgangen til hele kanaler eller spesielle programmer.