Fengsel for falsk nett-ID

Det foreslår Datakrimutvalget i en utredning.

Datakrimutvalget foreslår fengselsstraff for bruk av falsk nett-ID. Falsk ID kan være en sikkerhet mener Datatilsynet.
Les også

En av ti lurt på nett

Bruk av falsk ID på nettet bør kunne straffes med fengsel inntil seks år eller bøter foreslår Datakrimutvalget i en utredning som har vært ute på høring, skriver Dagsavisen.

Utvalget tror slike strafferammer vil øke tilliten til nettbasert samhandling og styrke personvernet.

Datatilsynet er derimot ikke begeistret for forslaget, og viser til at man kan beskytte seg mot uønsket oppmerksomhet på nettet ved å bruke en fiktiv identitet.

"Nicknames"

— Selv om jeg ikke tror Datakrimutvalget har til hensikt å komme ungdommer som bruker "nickname" til livs, kommer ikke dette forbeholdet godt nok fram i lovteksten, sier Guro Slettemark til Dagsavisen.

I nettsamfunn, chatter, blogger og på forskjellige diskusjonsfora er det veldig vanlig å operere med et "nick" i stedet for sitt virkelige navn. Lonelygirl15 er et godt eksempel. Hun ble verdenskjent for sine videoer på YouTube, men ingen visste hvem hun egentlig var inntil det ble avslørt at hun i virkeligheten var en skuespiller.

Mobbes i nettsamfunnene

Utvalget som anbefaler straff for falsk identitet slår fast at dette ikke er ment å ramme barn og unge som registrerer seg med fiktiv identitet på tjenester som er rettet mot denne aldersgruppen.

Les også

Du trenger bare huske ett passord

Hva syns du? Bør det være lov å bruke falsk ID på nett? Si din mening i kommentarfeltet til høyre.