Norge

Debattekspert angrer

I går utropte førsteamanuensis Jens E. Kjeldsen Jens Stoltenberg til vinner i TV-dueller mot Siv Jensen. Han unnlot å si at han via eget firma lærer Ap. å få Siv Jensen til å fremstå som surpomp.

  • Forf>

— Jeg skulle ha fortalt at jeg har gitt råd til Arbeiderpartiet, men jeg tenkte ikke noe særlig over det, sier Jens Elmelund Kjeldsen, førsteamanuensis ved Institutt for informasjon og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. På si driver han sitt eget firma "Kjeldsen Kommunikasjon". Herfra ga han så sent som mandag råd til Ap. om hvordan partiet bør takle Siv Jensen i TV-debatter. Likevel fremsto han som nøytral retorikkekspert da han bedømte debatten for Aftenposten.Kjeldsen regnes som en av Norges fremste eksperter på retorikk, og ble av den grunn brukt for å kommentere de to politiske duellene mellom Fr.p.s parlamentariske leder og Ap.s statsminister i NRK og TV 2 onsdag kveld. Han konkluderte med at Stoltenberg kommuniserte bedre med velgerne enn Jensen, og at det kan være risikabelt for en kvinne å fremstå som "oppgitt og litt stønnende", slik han mener Jensen gjorde i onsdagens debatt.- Hun risikerer å fremstå som en kone som hakker på mannen sin, mente han.

Masete.

Aftenposten sitter imidlertid på dokumentasjon som viser at den samme Kjeldsen har gitt råd til Ap. om hvordan "Bjarne Håkon og Jens" bør opptre i debatter sammen med Siv Jensen, slik at hun fremstår "som en surpomp". I en mailutveksling skriver Kjeldsen til Sindre Beyer på Ap.s partikontor at Bjarne Håkon Hanssen og Jens Stoltenberg "bør holde ordet lenge" i håp om å få Jensen til å fremstå som masete:- Siv Jensen avbryter ikke så mye som Hagen. Og hvis hun kommer til å gjøre det, vil hun virke aggressiv og risikerer å fremstå som masete. Hvis man holder ordet lenge (men ikke for lenge, selvfølgelig) blir Jensen ofte utålmodig og sukker og stønner oppgitt, skriver retorikkeksperten, som har gitt rådene til Ap.s partikontor i en personlig mail sendt mandag ettermiddag.

Konfidensielt.

I mailen antyder han at han vil utarbeide en "Jensen-analyse" for Ap. og han oversender et eget notat om Fr.p.s retorikk. Han presiserer at notatet er "konfidensielt både for dere og for meg. Derfor har jeg ikke satt navn på det".Aftenposten har fått alt materialet fra Fremskrittspartiet. Partiet har fått dokumentene i hende på grunn av en feilsendt kopi av mailutvekslingen.

Legger seg flat.

Kjeldsen gir overfor Aftenposten uttrykk for at han angrer på at han fremsto som retorisk eksport uten å opplyse om oppdraget for Ap. i forkant av debatten. - Jeg har gjort to ting for Ap. Jeg har holdt et taleskriverkurs og laget et notat.- Om Fr.p.s retorikk?- Det er en tjeneste jeg har solgt. Jeg kan ikke si så mye mer, men jeg har blant annet gitt dem en artikkel jeg har publisert tidligere. "Den norske demagogen, om frykten for Carl I. Hagens retorikk".- Var det da riktig av deg overhodet å kommentere duellen?- Nei, det var det ikke. Det kan jeg se nå, sier han og legger til at han mener han sa like mye positivt om Siv Jensen som om Jens Stoltenberg i intervjuet i med Aftenposten i gårsdagens avis.

Statsministeren.

Da Aftenposten konfronterte Stoltenbergs rådgiver, statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, om hvorvidt han kjente til Kjeldsens råd, ga han uttrykk for at han ikke gjorde dette. Det samme gjorde Ap.s informasjonssjef Tommy Skaar. Etter å ha sjekket opp saken, kom begge parter med opplysninger om at de kjente til at Kjeldsen hadde bidratt med retoriske knep.- Men ingen av de rådene som står i mailen er gjengitt overfor statsministerens kontor, hverken muntlig eller skriftlig, sier Giæver Eriksen, som imidlertid sier han sitter på det nevnte notatet - som Kjeldsen altså ikke har satt sitt navn på, fordi det er konfidensielt.

Les også

  1. Her er Arbeiderpartiets Fr.p.-strategi

  2. Når trollet sprekker

Siv Jensen risikerer å fremstå som en surpomp - en kone som hakker på mannen sin. Det mener retorikkeksperten Arbeiderpartiet har engasjert til å utvikle en strategi mot Fr.P. Den samme eksperten kåret Jens Stoltenberg til vinner etter TV-debattene tirsdag.