Norge

Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

- Med enkemann, foreldre og fire søsken med ektefeller til stede blir vi mange samlet. Dette vil hjelpe oss gjennom disse dagene. Og vi er takknemlige for at mange tenker og ber for oss, sier familien. Fra venstre: Magnus Gillebo, Amund Gillebo, Paul Gunnar Gillebo, Magne Gillebo, Eli Marie Gillebo, Andreas Backlund, og Elisabeth Gillebo Skiftun

Mandag møter en Bærums-jente (15) i retten, tiltalt for overlagt drap på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker.

 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Statsadvokat Erik Førde antyder at det kan bli lagt ned påstand om forvaring for jenta.

— Det er klart at det kommer til å bli veldig tungt å høre på mange av forklaringene. Heldigvis har retten tilrettelagt godt for oss nærmeste familie under rettssaken med videooverføring til et eget rom. Samtidig ønsker noen av oss å være i selve rettssalen mest mulig, sier avdødes bror, Amund Gillebo.

Tiltalte er 15 år. Hun er tiltalt for overlagt drap på Anna Kristin Gillebo Backlund som hadde nattevakt på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker.

Her arbeidet Anna Kristin Gillebo Backlund da hun ble drept.

Det er satt av to uker til rettssaken i Asker og Bærum tingrett. Totalt er det kalt inn 38 vitner, blant andre tiltaltes far, tidlige ansatte og behandlere.

Sosionon Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept da hun var på nattevakt. Aftenposten har fått fotografiet av familien.-Rapporten bekrefter det inntrykket vi har hatt av at det var en rekke forhold ved Små Enheter som virket sterkt kritikkverdige, sier broren Amund Gillebo.

Familien til avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund sier de fleste i familien har lest saksdokumenter som en del av forberedelsene. Fire søsken, foreldrene og enkemannen vil følge saken. I går hadde de et siste møte med bistandsadvokat Sil Hallgren.

— Drap på en kjær

— Det finnes ingen fasit for hvordan man kan forberede seg til en rettssak som omhandler drap på en av våre kjære. Hver av oss i familien har gjort det man synes er naturlig frem til nå, sier broren Amund Gillebo.

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept da hun var på vakt 28. oktober i fjor. Dødsårsak var ifølge rettsmedisinerne både kvelning og blodtap som følge av knivstikk. Drapet skjedde på natten, men Gillebo og tiltalte var våkne.

Tiltalte fylte 15 år bare en måned før Anna Gillebo ble drept. Hvis jenta ikke hadde fylt femten år, ville hun vært under den kriminelle lavalder og for ung til å kunne dømmes. Hun har vært under barnevernets omsorg de siste årene.

Slakt fra fylkeslegen

En rapport fra fylkeslegen legges frem i retten. Den skal konkludere med at hun ikke har fått god nok behandling av psykiatrien i Vestre Viken, med unntak av institusjonen Bjerketun.

Ikke psykotisk

Ifølge forsvarer Cecilie Nakstad skal 15-åringen som har hatt behov for trygge rammer og forutsigbarhet, måttet forholde seg til minst 150 personer.

— Det er alt fra psykiatere, psykologer, miljøterapeuter og andre ansatte på avdelingene der hun har vært, sier forsvarer Cecilie Nakstad.

Jenta har vært utredet av psykiatere etter drapet, men hun er ikke funnet psykotisk. Ifølge Nakstad har femtenåringen en psykiatrisk diagnose og får behandling i dag. Psykologen som behandler henne er et av vitnene.

15-åringen er tiltalt for med overlegg å ha drept Anne Kristin Gillebo Backlund.

Voldelig mot flere

I tillegg er 15-åringen tiltalt for å ha opptrådt voldelig mot en ansatt ved ungdomsfengselet der hun oppholder seg, og for å ha forsøkt å ta tjenestevåpenet til en kvinnelig politibetjent. Disse episodene er skjedd etter drapet.

Forsvareren Nakstad har bedt om lukkede dører fordi tiltalte er så ung, og fordi det som kommer frem i retten vil hefte ved henne resten av livet.

Advokat Eirik Pleym-Johansen forklarer på generelt grunnlag at retten kan lukke dørene når en siktet eller tiltalt er under 18 år. Selv om forhandlingene skal gå for lukkede dører, kan retten gi utenforstående, for eksempel journalister, anledning til å overvære rettsmøtet.

Les også

 1. Drapssiktet 15-åring er tilregnelig

 2. Asker-drapet: Jente (15) tiltalt for overlagt drap

 3. Jente (15) tiltalt for overlagt drap i Asker

 4. - Når noen mister livet eller blir hardt skadet på jobben er det gått for langt

 5. Drapssiktet 15-åring beslaglegger en hel, skjermet avdeling på sykehus

 6. Drapstiltalt 15-åring fikk ikke skikkelig behandling