Norge

Brannvernforeningen vil stanse salg av engangsgriller

Norsk brannvernforening mener ekstrem tørke og totalforbud mot åpne flammer i mange områder også bør føre til stans i salg av engangsgriller.

Ekstremt tørre forhold i nesten hele Sør-Norge har allerede ført til flere skogbranner. Nå er tiden inne for å kose seg med kald mat dersom man er på tur i naturen, mener Norsk brannvernforening og oppfordrer næringslivet til å ta ansvar og stanse salget av engangsgriller.

– Om det er mulig å få til, ville det vært strålende at man fra Trøndelag og sørover unngår å selge engangsgriller en periode fremover, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening til P4.

Han får støtte av avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hun sier det er viktig at alle nå tar et ansvar for hindre flere skogbranner.

– Det aller viktigste er at folk som allerede har kjøpt engangsgriller ikke finner på å bruke dem ute i naturen, sier hun til radiokanalen.

Rema stoppet salget

Rema 1000-butikken på Ulsrud i Oslo har fått ros fra brannvesenet for at den allerede har tatt ansvar og stanset salget av slike griller, skriver Dagbladet. Med en beliggenhet like ved Østmarka og populære Ulsrudvann er det mange som handler der før turen går opp i skogen.

På pallene med engangsgriller i butikken er det hengt opp lapper med teksten: «Det er innført totalforbud mot åpen ild i nærheten av skog og mark. Derfor har vi besluttet her på Rema 1000 Ulsrud å stoppe salg av engangsgriller midlertidig.»

– Vi tenkte at vi like gjerne kan stoppe dem som har tenkt å fyre opp engangsgrillen i marka. Folk får klare seg med kald mat i marka i disse dagene, sier kjøpmann Morten Wiik til avisen.

Grillbot

Sørvest politidistrikt melder på sin Facebook-side at en mann i 30-årene søndag fikk et forelegg på hele 5.000 kroner da han til tross for forbudet fyrte opp en engangsgrill ved badeplassen Haraldsvang i Haugesund.

-Det tok fyr i gresset rundt grillen og svidde av omtrent en kvadratmeter med gress. Mannen fikk et forelegg som havner på rullebladet, og må betale en bot på 5.000 kroner, sier politiadvokat Sveinung Andersen.

 1. Les også

  Folk fortsetter å tenne bål og grille, til tross for skogbrannfaren

 2. Les også

  Myndighetene har brukt opp skogbrann-budsjettet

 3. Les også

  Grillbranner kostet 126 millioner i fjor sommer

Les mer om

 1. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Relevante artikler

 1. NORGE

  Flere butikker fjerner engangsgriller fra hyllene

 2. NORGE

  Skogbrannfare før påsken. Brannvernforeningen advarer mot bål og grilling

 3. OSLOBY

  Varsler på SMS om skogbrannfare i Oslo

 4. NORGE

  Politiet og brannvesenet nedringes av grillvarslere

 5. NORGE

  Nå er åpen ild og engangsgriller forbudt i alle kommunene rundt Oslo. Men dette er fortsatt lov.

 6. OSLOBY

  Folk har ikke fått med seg forbudet: Her låner brannvesenet en kano for å stanse bål i Marka