Norge

Over 21.000 finansansatte kan gå ut i streik fra torsdag

Dersom meklingen ikke fører fram, kan mer enn 21.000 ansatte innen bank og forsikring gå ut i streik torsdag. Det kan bety stans i kortbetaling og nettbanker.

Streiken kan komme til å ramme betaling med kort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
  • NTB
Leder i Finansforbundet, Pål Adrian Hellmann (til venstre) har varslet at forbundet tar ut omtrent 20.000 medlemmer i streik dersom det ikke oppnås en enighet under meklingen med Finans Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Finansforbundet og LO møter arbeidsgiversiden i Finans Norge til mekling tirsdag og onsdag. Fristen for å komme til enighet er midnatt natt til torsdag.

– Finansnæringen går så det suser. Våre medlemmer har år etter år bidratt til solide overskudd, med store utbytter til aksjonærene. Likevel har mange tapt kjøpekraft. Vi krever en jevnere fordeling av verdiskapningen, sier forbundsleder Pål Adrian Hellmann i Finansforbundet.

Store banker

Forbundet har varslet plassfratredelse for omtrent 20.000 medlemmer. Streikeuttaket omfatter både landets største banker og en rekke mer lokale sparebanker, samt mange forsikringsselskaper.

Hellmann sier det ikke var noen lett beslutning å bryte forhandlingene og håper Riksmekleren kan bidra til å finne en løsning.

LO har varslet at de vil ta ut omtrent 1.300 medlemmer i streik dersom det ikke blir en løsning. Da LO brøt tarifforhandlingene i april, opplyste LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik at et av de viktigste kravene var et «slitertillegg» for dem som ikke orker å jobbe etter fylte 62 år.

Kan ramme nettbanker

Finans Norge, som representerer arbeidsgiverne, opplyser at en eventuell streik vil ramme kundene «hardt». I utgangspunktet vil betalingstjenester og nettbanker holdes i gang, men dersom det oppstår driftsproblemer kan resultatet bli full stans.

– Det vil da innebære store følger for kundene når det gjelder tilgang på banktjenester som nettbank, betalingstjenester og bruk av kort. I forsikring vil streiken blant annet få konsekvenser for tjenester som pensjons- og uførebetalinger, skadebegrensning, kundebetjening og skadeoppgjør, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Han oppfordrer kundene til å avvente situasjonen og følge med.

– Har man særskilt viktige tjenester som må gjennomføres, kan det være lurt å få disse gjennomført i løpet av de to nærmeste dagene, sier han.

– Umusikalsk

Finans Norge hevder at de har gitt et tilbud i lønnsoppgjøret som er i tråd med frontfaget og at lønnsutviklingen i finansnæringen har vært bedre enn for andre grupper.

– Det vil derfor være umusikalsk om vi gir lønnsøkninger ut over frontfaget, uten at Finansforbundet er villige til å komme oss i møte på våre krav om reformer i tariffavtalen, sier Fåne.

Les mer om

  1. Streik
  2. Finansforbundet
  3. Landsorganisasjonen (LO)
  4. Finans Norge