Norge

Per Sandberg separeres og flytter til Mandal

Fiskeriminister Per Sandberg har kjøpt bolig og flytter til Mandal i juni. Dermed får byen to statsråder i regjeringen.

Fiskeriminister Per Sandberg klipper snor og erklærer Skalldyrfestivalen 2017 for åpnet. Til venstre ordfører Alf Erik Andersen.
  • Jan Oddvar Eide
  • Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Jeg kan bekrefte at jeg har kjøpt bolig i Mandal og flytter dit i midten av juni, sier Sandberg til Fædrelandsvennen.

– Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Sandberg, som heller ikke vil gå inn på hvorfor han valgte akkurat Mandal.

Separeres

Fiskeriminister Per Sandberg er gift med statssekretær Line Miriam Sandberg, som jobber for eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen fra Mandal. De to ble gift i 2010 og har vært bosatt på Senja i Troms.

Fra departementet får Fædrelandsvennen bekreftet at paret er i en separasjonsprosess.

Mandal blir Frp-bastion

Eldreminister Åse Michaelsen sier til Fædrelandsvennen onsdag at hun ikke kjente til at Per Sandberg skulle flytte til Mandal.

Ordfører, partikollega og sentralstyremedlem Alf Erik Andersen er imidlertid svært fornøyd.

– Mandal blir en Frp-bastion. Byen og landsdelen får økt innflytelse, sier Andersen.

– Hva ser Sandberg for seg politisk når han kommer hit?

– Per Sandberg har masse politisk energi som vi kan dra nytte av i mange år fremover. Og gledelig for min del: Da vi snakket sammen på 17. mai fleipet han med at han i første omgang ikke kom til å ta fra meg kandidaturet som ordfører, humrer Andersen.

Kjøpte leilighet

Han forteller til Fædrelandsvennen at Sandberg har sett etter leilighet i Mandal siden høsten i fjor.

– Etter at han var her på Skalldyrfestivalen i fjor, så har han sett på boligmarkedet i her i Mandal, forteller Andersen.

– Vet du hvor i Mandal han har kjøpt?

– Ja, han har vært interessert i leilighet i den vernede trehusbebyggelsen sentralt her i byen. Men det er altså ikke noen leilighet i mange-millioners-klassen, sier Andersen.

To statsråder

Fram til nyttår sto Sørlandet uten en eneste representant i regjeringen. Da Venstre ble en del av regjeringen, ble Åse Michaelsen (Frp) fra Mandal eldre- og folkehelseminister.

Aase Marthe Horrigmo (H) fra Kristiansand ble statssekretær i kommunaldepartementet under Monica Mæland.

Nå bosetter en statsråd til seg i landsdelen og Mandal.

Sist gang to statsråder bodde i landsdelen, var i regjeringen Kåre Willoch (1981–1986), da Tore Austad fra Kristiansand var kirke- og undervisningsminister og Astrid Gjertsen fra Tvedestrand var forbruker- og administrasjonsminister.

I tillegg er Sandberg nestleder i Fremskrittspartiet. Der Mandal også har et sentralstyremedlem i ordfører Alf Erik Andersen.

Vil bruke kjøttvekta

Før Åse Michaelsen var det tidligere miljøvernminister Trygve Haugeland (Sp) fra Lyngdal og Ansgar Gabrielsen fra Lindenes som var både næringsminister og helseminister, det nærmeste Mandal har vært en statsråd.

– Mandal har før 2018 aldri vært i nærheten av en plass i noen regjering, nå bor det plutselig to der. Hvordan vil dere brukte innflytelsen?

– Det er flere saker en kan se på. Selv om ny E 39 er vedtatt, så er det flere ting innen samferdsel som må opp. Bompenger og byutviklingspakken i Kristiansand er viktig. Der må vi bruke vår kanaler og jobbe for at bilistene får billigst mulig reise fra distriktet og inn til Kristiansand, samtidig som trafikkmønsteret endres slik at vi ikke får kø. Den nye tellemåten for biltrafikk er viktig, og det er naturlig at vi gjør en jobb overfor eget departement der. Det er ingen tvil om at Sørlandet har hengt litt etter, sier han.

– I tillegg har vi utfordringer med levekår som resten av landet ikke har. Der må vi ta tak og det må vi gjøre noe med, sier Andersen og peker på at jobbingen regionalt mot Oslo blir viktigere enn noen gang.

Les mer om

  1. Per Sandberg
  2. Alf Erik Andersen
  3. Åse Michaelsen
  4. Politikk
  5. Mandal