Norge

Flere hundre deltok i Palestina-demonstrasjon i Oslo: – Vi roer oss ikke

– Boikott Israel, fri Palestina, lød ropene fra flere hundre personer som troppet opp i Oslo tirsdag for å vise sin sympati med det palestinske folk.

Markering utenfor Stortinget i anledning Nakba-dagen og USAs flytting av ambassaden til Jerusalem.
  • og NTB

Demonstrasjonen startet utenfor Stortinget og fortsatte opp mot den Israelske ambassaden bak Slottet.

– Vi roer oss ikke ned før palestinerne får leve et fritt og verdig liv, med fulle rettigheter, sa leder Tora Systad Tyssen i Fellesutvalget for Palestina da hun talte til folkemengden som samlet seg utenfor ambassaden.

Hun mener statsminister Erna Solberg (H) har «frekkhetens nådegave» når hun har sagt at det viktigste nå er at begge parter i konflikten «roer seg ned».

Blodigste dagen siden 2014

Demonstrasjonen kom dagen etter at rundt 60 palestinere ble drept av israelske soldater, i det som ble den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen. 2.400 palestinere ble såret, ifølge helsemyndighetene i Gaza, mange av dem etter å ha blitt truffet av skudd fra flere hundre meters hold.

– Dette er ikke terrorister. Dette er medmennesker som sitter innesperret på Gaza. Dette er folk som har vært på flukt i 70 år. Dette er medmenneskene våre uten tilgang på vann, strøm og elektrisitet. Dette er desperate mennesker som ønsker noe annet enn at en brutal militærmakt slakter dem ned når de ber om å bli sett som det de er, nemlig mennesker, sa Tyssen.

Demonstrantene gikk fra Stortinget og opp til Israels ambassade.

Til stede under demonstrasjonen var også lege Mads Gilbert, som blant annet jobbet på sykehus i Gaza under krigene i 2009 og 2014.

– Jeg har snakket med mine kollegaer i Gaza i dag. De sier at sykehusene er overfylt av skadde. Mange av de skadde har veldig alvorlige skader som krever livreddende, kirurgiske behandling som de ikke har kapasitet til fordi blokaden har ført til at de palestinske sykehusene mangler medisiner, kirurgisk utstyr og muligheten til å behandle, sier Gilbert til VG.

«Nakba-dagen»

Tirsdagens demonstrasjon var planlagt i forkant av volden som fant sted på Gazastripen mandag.

– Vi demonstrerer i anledning Nakba-dagen og USAs flytting av ambassaden til Jerusalem, heter det på demonstrasjonens Facebook-side.

Nakba-dagen 15. mai beskrives av arrangørene som en «minnedag om at det nå er 70 år siden Israel ble opprettet».

Demonstrantene gikk i tog fra Stortinget og opp til Israels ambassade.

– Palestinerne kaller historien om 1948 for «katastrofen» (al-Nakba). I folkeretten utgjør denne historien en forbrytelse mot menneskeheten – og forbrytelsen pågår fortsatt, heter det i beskrivelsen.

Blant arrangørene av demonstrasjonen var flere fagforeninger, ungdomsforeninger og partiene SV, Rødt og Oslo Arbeiderparti.

Les også

  1. Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

  2. Over 50 palestinere drept i nye demonstrasjoner på Gazastripen

  3. Norske forskere tror ikke mandagens opptøyer er starten på et bredt palestinsk opprør

  4. Det hvite hus omtaler Gaza-opprør som Hamas-propaganda - Tyrkia og Sør-Afrika kaller hjem ambassadører i protest

Les mer om

  1. Israel
  2. Israel/Palestina
  3. Gaza
  4. Oslo