Ny forskning: Nordmenn kan forvente å leve lenger om 20 år

Forskere mener at den forventede levealderen i Norge vil stige med 1,4 år innen 2040, men vi vil likevel falle på verdensrangeringen.

 Innen 2040 vil Norge ha en antatt økning i levealder på 1,4 år, altså vil den forventede levealderen vil bli 83,6 år. Likevel vil flere land gå forbi på rangeringen.

Det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet publiserte i natt en undersøkelse gjort av Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) om hvordan forventet levealder og viktige dødsårsaker vil endre seg verden over innen 2040.

Den forventede levealderen er antatt å stige i alle landene, men noen vil likevel gjøre det bedre enn andre. USA er blant annet forventet å havne lengst nede blant nasjonene når det gjelder utviklingen.

Øker levealder, men faller på rangeringen

I 2016 var den gjennomsnittlige levealderen i Norge på 82,1 år. Det utgjorde en 12. plass blant 195 land.

Innen 2040 vil Norge ha en antatt økning i levealder på 1,4 år - altså vil den forventede levealderen vil bli 83,6 år.

Men fordi andre land forventes å ha en større økning, vil Norge falle ned til en 20. plass på rangeringen.

Undersøkelsen viser en betydelig økning over hele verden i dødsfall som skyldes ikke-smittsomme sykdommer, som for eksempel diabetes, lungekreft og kronisk nyresykdom.

Hovedårsakene til tidlig død vil være høyt blodtrykk, høy kroppsmasseindeks (KMI), høyt blodsukker, tobakksbruk, alkoholbruk og luftforurensing.

Helsefaktorer kan avgjøre

Den tar også for seg ulike helsescenarioer, basert på hvor god jobb landene har gjort i adresseringen av blant annet fedme og tobakk- og alkoholbruk, eller ikke.

I det beste scenarioet vil Norges forventede levealder øke til 84,8 år, en økning på 2,7 år. Det verste scenarioet viser en nedgang i levealderen på 0,7 år, altså 81,4 år.

Det er fire land som ligger i toppen av forventet levealder innen 2040, ifølge undersøkelsen. Spania, Japan, Singapore og Sveits vil alle ligge på 85 år eller mer.

På verdensbasis vil hele 59 land overskride en levealder på 80 år. Det overgår USA med sine forventede 79,8 år.

Les også

Lokalbefolkning motarbeider smittetiltak etter nytt ebolautbrudd i Kongo – pårørende stjal likbil

De valigste dødsårsakene

Flere av de vanligste dødsårsakene i Norge fra 2016 er å finne i den tilsvarende listen for 2040. Men det er likevel noen forskjeller i hvilke sykdommer som vil ta flest liv i Norge.

Alzheimers stiger opp til en andre plass på listen over viktigste dødsårsaker for 2040, mens lungekreft faller ned en plass. Tykktarm- og endetarmskreft vil stige betydelig de neste drøye 20 årene, og selvskading skal ifølge undersøkelsen falle ned tre plasser. Rusmisbruk forventes også å gå ned.

Brystkreft er blant de ti viktigste dødsårsakene i Norge i dag, men det vil forsvinne helt fra listen innen 2040. Prostatakreft vil derimot dukke opp på 8. plass.