Norge

Juryen avgjør Sigrid-saken nå

Juryen i Borgarting lagmannsrett skal senere fredag avgjøre om den tiltalte er skyldig i å ha bortført og tatt livet av Sigrid Giskegjerde Schjetne i august 2012. Juryen trakk seg tilbake til rådslagingsrommet like etter klokken 10 fredag formiddag.

Den tiltalte 38-åringen bortførte og drepte Sigrid, men er ikke strafferettslig tilregnelig, mener aktorene Jens Olav Sæter og Nina Prebe. Foto: Håkon Letvik
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

I sine prosedyrer torsdag konkluderte statsadvokatene Nina Prebe og Jens Olav Sæther med at den tiltalte 38-åringen bortførte og drepte Sigrid, men at han ikke er strafferettslig tilregnelig.

Forsvareren, advokat John Christian Elden mente det ikke er bevist at det er den tiltalte som bortførte og drepte Sigrid.

I sin rettsbelæring for juryen i formiddag oppsummerte lagdommer Hedda Remen de bevisene som er presentert for retten under ankebehandlingen de siste ukene.

Juryen skal senere i dag ta stilling til om det var den tiltalte som bortførte og drepte Sigrid. Gjennom i alt åtte spørsmål skal juryen også avgjøre om tiltalte var tilregnelig eller ikke strafferettslig tilregnelig.

— Døde i campingvognen

Lagdommer Remen var tydelig på at Sigrid etter hennes oppfatning var i live i campingvognen inne i Pallesentralen på Bryn - en campingvogn som den tiltalte hadde nøkler til og hvor han ofte oppholdt seg.

- Dere kan trygt legge til grunn at hun har vært i campingvognen. Og at hun var i live og at hun etter mitt syn døde i campingvognen. Funnet av Sigrids blod og mangelen på blodspor på vei inn og ut understøtter dette, sa lagdommeren.

Hun gjorde det likevel klart at juryen står fritt når det gjelder å vurdere bevisene.

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept i august 2012.

Lagdommeren var tydelig på at juryen også må vurdere om Sigrid ble drept ved påkjørselen ved barnehagen i Dalbakkveien 75 på Østensjø i Oslo.— Det er ikke funnet blodspor på stedet eller i bilen som ble brukt. Og det er påfallende at tiltalte kan knyttes både til campingvognen og til stedet der Sigrid ble funnet død. Bompengebrikken hans er registrert brukt klokken 00.04 i nærheten av barnehagen, og det er ingen holdepunkter for at bombrikken var disponert av andre, sa lagdommeren.

Hun gikk gjennom en rekke andre beviser og opplysninger som jurymedlemmene også må ta med seg i sine vurderinger på bakrommet.

-Ulike forklaringer

— Dere må vurdere tiltalte ulike teorier han har fremsatt overfor venner og kjente, og overfor politiet i avhør, måten han reagerte på. Han har også gitt ulike forklaringer for retten. I tingretten svarte han at han var på et hemmelig sted. Her har han sagt at han lå hele dagen i campingvognen og sov. Betydningen av at han hadde nøkler til låven, og muligheten for at noen andre kan ha hatt tilgang til låven. Det er funnet bare ett sett nøkler, funnet i tiltaltes scooter, sa lagdommeren.

Og hun viste også til andre beviser: Skadene på tiltaltes grønne bil, lån av en Passat samme dag sigrid forsvant, funnet av fibre i denne bilen, av samme type som det teltet sigrid var pakket inn i. Det manglet en matte fra bagasjerommet.

— En del av bevisbildet er hans bevegelser etterpå, beskrevet som trett og sliten dagen etter, annerledes, spak, tankefull, orket ikke å mekke». Og dere må vurdere betydningen av at han skrudde av telefonen sin. Flere reagerte på at han begynte å røyke. Innkjøp av salmiakk, tape, søppelsekker, hele historien om ryding og vasking i campingvognen, funnet i containeren utenfor av en avis med Sigrids blod, er også forhold som må vurderes, sa lagdommeren.

Hun minnet om at jurymedlemmene etter en totalvurering av bevisene må være ovebevist før de kan svare ja på om den tiltalte har gjort det han er tiltalt for.

Les også:

Les også

  1. Dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på Sigrid

  2. Vil at tiltaltes fastlege skal vitne i ny rettsrunde i Sigrid-saken