Hagen og Orkla vil kjøpe Finlands største pizzarestaurantkjede

Orkla ønsker å kjøpe alle aksjene i selskapet som eier Finlands største kjede for pizzarestauranter, Kotipizza Group.

Grandiosa har vært et sikkert stikk for Orkla. Nå går Stein Erik Hagen fra frossen norsk til rykende varm finsk pizza.
– Oppkjøpet av Kotipizza Group er i tråd med vår strategiske ambisjon, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka.

Orkla, som i Norge er mest kjent for merkevaren Grandiosa, går nå bort fra bare å produsere frossenpizza og annen mat, til også å eie restauranter.

Torsdag morgen ble det kjent at Orkla, hvor investor og styreleder Stein Erik Hagen eier rundt 25 prosent, kjøper Finlands Kotipzza. Dette er en kjede med 280 restauranter og 1600 franchiseansatte.

Dette er den andre pizza-kjeden Orkla investerer i. Den første var Gorm i Danmark, der Orkla kjøpte 67 prosent av selskapet i mars i år.

– Dette er en del av utviklingen av Orkla, sier konserndirektør for kommunikasjon Håkon Mageli i Orkla.

Vil inn i markeder med høyere vekst

I slutten av oktober sa konsernsjef Peter A. Ruzicka til investorene at de ønsket å øke tilstedeværelsen i flere kanaler og i kanaler som har høyere vekst enn tradisjonell dagligvare.

I fjor var veksten i norsk dagligvare på 1,1 prosent, mens konsumprisindeksen økte med 1,8 prosent. Fra en årlig vekst på 8 prosent i 2008, skaper dette utfordringer i bransjen.

Orkla er i dag en av de fire største leverandørene til norske dagligvarekjeder og i tillegg til Grandiosa kjenner de fleste dem gjennom andre merker som Nora, Stabburet, Toro, Nugatti, Idun, Jif, Zalo, Blenda, Lano og Jordan.

– Kotipizza hadde en vekst i inntekt på 15 prosent i året fra 2014 til 2017, sier Mageli

Tilbudet gjelder kjøp av alle utestående aksjer i selskapet for 224 kroner pr. aksje.

Dette verdsetter Kotipizza Groups egenkapital til om lag 146,1 millioner euro, rundt 1,4 milliarder kroner, skriver Orkla AS i en pressemelding torsdag morgen.

Kotipizza Group hadde en nettoomsetning på 84,1 millioner euro i 2017 og et resultat etter ned- og avskrivninger (EBIT) på 6,4 millioner euro. Selskapet har sitt hovedkontor i Finland og har 95 ansatte, men 1600 ansatte er knyttet til restauranten gjennom franchisedriften. Virksomheten er planlagt å drives som en selvstendig enhet i Orkla.

Fra frossen til fersk

Kjøpet er betinget av godkjenning av relevante tilsynsmyndigheter, og at Orkla får kontroll over mer enn 90 prosent av utestående aksjer og stemmer i Kotipizza Group.

Det spises årlig omtrent 47 millioner frossenpizza i Norge, og nesten halvparten av disse er en Grandiosa fra Orkla.