Norge

Skyter ned forslag om vaksinepåbud

Helsepolitikerne på Stortinget er samstemte, med unntak av KrF.

Stortingspolitikere mener det ikke bør bli påbudt å vaksinere sine barn.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Politikerne understreker at vaksinering må være foreldrenes valg, men de oppfordrer flest mulig til å vaksinere barna.

Aps ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl, vil vurdere vaksinepåbud, skrev Aftenposten i går. Bakgrunnen er at andelen vaksinerte i Oslo lenge har ligget under landsgjennomsnittet.

Kristin Ørmen Johnsen vil ikke ha vaksinepåbud.

Kristin Ørmen Johnsen (H) mener ikke at vaksine mot smittsomme sykdommer, meslinger og røde hunder, som er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, skal bli påkrevd for at et barn skal kunne begynne på skolen.— Men det skal være meget gode grunner til ikke å vaksinere barn. Det er uforståelig og uansvarlig at foreldre velger for sitt barn at det ikke skal vaksineres. De utsetter sine barn, andres barn og sårbare grupper for stor risiko, sier hun.

- Vaksinasjonsprogrammet fungerer godt

Også helsepolitisk talsmann for Ap, Torgeir Michaelsen, deler denne holdningen. Han mener vaksinasjonsprogrammet fungerer såpass godt at det ikke er nødvendig å gjøre vaksiner obligatorisk.

— Det er i dag stor oppslutning rundt vårt barnevaksinasjonsprogram. Mer enn 9 av 10 barn fikk alle vaksiner i 2013. Selv om all vaksinasjon er frivillig, mener vi at alle barn har rett til å bli vaksinert og få den beskyttelse vaksinene i programmet kan gi. Hvis stadig flere foreldre velger bort hele eller deler av barnevaksinasjonsprogrammet, utfordres dette prinsippet.

- Vi tvangsvaksinerer ikke i Norge, sier Kjersti Toppe.

Kjersti Toppe (Sp) mener det er uaktuelt å innføre et slikt krav i Norge. — Vaksinasjon er en anbefaling som de aller fleste heldigvis nytter seg av. Vi tvangsvaksinerer ikke i Norge. At barn skal straffes med ikke å få rett til skolegang på grunn av foreldrenes medisinske valg, er jeg uenig i. Det er ekstremt viktig å få opp vaksinasjonsprosenten, men dette er ikke veien å gå.

SVs leder Audun Lysbakken er bekymret over meldinger om vaksinenekt i Norge.

— Faren for folkehelsen ligger ikke i vaksinene, men i motstanden mot dem. Å stenge barn ute av skolen kan jeg likevel ikke se hverken er mulig eller ønskelig.

KrF er åpen for muligheten

Olaug Vervik Bollestad (KrF) er den eneste som vil se på muligheten for en obligatorisk vaksine. Hun sier det er et stort problem at redselen for bivirkninger av vaksiner er større enn redselen for sykdommen vaksinen skal beskytte mot.

— Vi har nesten har klart å utrydde denne barnesykdommen i Norge. Vi reiser mye mer enn før, og har fått mange nye landsmenn uten vaksine. Derfor er faren stor for at dette skal blusse opp igjen i Norge etter utbrudd i USA og flere andre steder. Derfor skulle man kanskje sett på om dette bør være obligatorisk, sier Bollestad.

Les mer:

Les også

  1. Ber datteren om unnskyldning - nå får syv år gamle Amanda vaksiner

  2. For mange amerikanere har droppet vaksinering - nå kommer reaksjonen

  3. Bernt G. Apeland i UNICEF: Meslinger er fortsatt en av de aller største barnedreperne i verden. Krigen er ikke over.

Les mer om

  1. Helse