Norge

Ett løp i Nordbytunnelen åpnet lørdag morgen, men regn med kø hvis du kommer E6 sørfra

Mandag morgen åpnes Nordbytunnelen for vanlig trafikk i begge retninger og flere måneder med kaos er over, men i helgen advarer Statens vegvesen om fortsatt lange køer.

Bildet er tatt på E6 på sørsiden av Nordbytunnelen i nordgående retning.
 • Frode Sætran
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

SISTE: Lørdag ved 08-tiden var arbeidene i sørgående løp i Nordbytunnelen ferdig og den åpnet for vanlig trafikk. De som kjører nordover, må fortsatt regne med kø.

– Vi ser at det kommer til å bli store utfordringer, sier prosjektleder Thomas Kalleberg.

Nordbytunnelen mellom Vinterbro i Ås og Vassum i Frogn er den nest lengste i Akershus med sine 3850 meter. Det har siden i høst pågått arbeider i nordgående løp, noe som har ført til køer og treg trafikk.

 • Les også: Denne bilføreren fikk nok

Tunnelen har to tunnelrør. I det ene løpet med to kjørefelt som har vært åpent gjennom hele perioden har man prioritert trafikken nordover inn mot Oslo på morgenene og formiddagene. Midt på dagen har man snudd slik at sørgående trafikk har fått adgang til begge feltene om ettermiddagene.

Om nettene har det vært lagt opp til møtende trafikk i begge retninger, med ett felt i hver retning.

Åpner litt lørdag ettermiddag

Fredag kveld stengte tunnelen helt for at man skulle gjennomføre nødvendige arbeider, slik at trafikken kan gå som normalt i rushtrafikken mandag morgen.

Etter planen skulle sørgående løp åpnes lørdag ettermiddag, men Veivesenet og deres entreprenører fikk jobben unna raskere. Allerede ved 08-tiden kunne trafikantene fra Oslo kjøre sørgående løp mot Østfold og Sverige.

Slik så det ut fredag kveld der trafikken på E6 i nordgående retning ble omdirigert fra motorveien og inn på Nessetveien.

Men det nordgående løpet holdes stengt til mandag morgen og Veivesenet anbefaler at trafikantene velger fylkesvei 151 og 120 fra Moss til Elvestad og derfra E18 til Vinterbro.

Mye arbeid

Veivesenet skriver at det er omfattende arbeid med rydding, merking, skilting og testing som må gjennomføres før tunnelen kan åpnet mandag 4. desember.

Arbeidene som er utført omfatter brannsikring av taket, fjellsikring, ny veiskulder og utvidelse av tekniske rom i fjellet. Det har medført utkjøring av rundt 200 lastebillass med steinmasser, 1350 m³ med masse.

Stenger igjen neste år

– Arbeidene er i rute, og vi er glad for at vi kan gjenåpne begge løpene på mandag, sier Kalleberg.

Men det er ikke helt klart. Tunnelen blir holdt stengt om nettene helt frem til 2019, slik det har vært frem til nå; med ett stengt løp og toveis trafikk i det andre.

Neste år blir det dessuten en reprise av tilstander som det har vært i høst, med ett stengt. Det vil vare frem til våren 2019.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5