Norge

De faller fra broer og spidder seg på gjerder. Har det klikket for elgen?

Folk på østlandsområdet har opplevd uvanlig mye nærkontakt med elger denne vinteren.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist

Det – i jaktsesongen – ettertraktede viltdyret, har skapt scener både på T-banen, langs veien og i folks hager. I Nannestad er elgen blitt såpass nærgående at kommunen har fått dispensasjon for å mate elgene for å lokke dem unna hus og folk.

I skogen er den konge. I byen er den et fremmedelement. Spørsmålet er: Hva gjør vi med det? Og hvordan har egentlig elgen det her hos oss?

Elgen mer labil

Aftenposten tok en prat med zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, Petter Bøckman.

– Elger faller ned fra broer, spidder seg på gjerder og tar bolig i folks hage. Hva skjer?

– Det som skjer, er at vi har en ganske uvanlig kald og snørik vinter. Det er en del år siden vi har hatt noe lignende, derfor kan det virke snålt, men mye er egentlig helt normalt. Mye snø gjør det tungt for elgen å gå i skogen. Den er nødt til bruke mye energi på å holde seg varm. Og elgen lever av det som stikker opp av snøen; nå er det stort sett pinner. Da er energibudsjettet vanskelig å få til å gå opp. Og da er det ikke så rart at den trekker ned mot mer opptråkkede områder, der det også er varmere. Det er ikke noe moro å være stort pattedyr om vinteren.

– Men å falle ned fra broer – det er ikke normalt?

– Dyr på et par hundre kilo legger vi merke til, særlig når det er uvanlig mange av dem i tettbygde strøk. Samtidig er elgen lettskremt og fryktelig redd for mennesker. De elgene som ikke har fått med seg at mennesker er farlige, er jo ikke lenger blant oss. Derfor er det ikke rart at vi legger merke til når elgen gjør «teite» ting.

– Er elgen utsultet når den kommer til oss?

– Elger spiser ikke hele tiden. De bruker faktisk ganske mye tid på å fordøye maten. Men overskuddsenergien de har å rutte med er nok ganske liten om vinteren.

– Så de er mer desperate nå?

– Ja, det kan man nok si. Det blir jo en slags desperasjon når det er vanskelig å få energibudsjettet til å gå opp.

– Hvordan forholder man seg til «urbane elger»?

– La den være i fred. Tommelfingerregelen er: I møte med et dyr som er større enn deg og ikke tamt, gå aldri bort til den. Dyr har det man kaller flukt- og kampavstand. Oppdager den mennesker, vil den som regel trekke seg vekk. Men kommer du for nær og for brått på, kan den gå til angrep. Når den har mindre energi, klarer den ikke løpe så fort.

– Er elgen mer ustabil nå?

– Den kan nok være mer labil. Det gjør den der mer troendes til ikke å stikke av.

Trekker ned i lavlandet – og urbane strøk

Lørdag ettermiddag fikk politiet i Trøndelag flere meldinger om elg i boligområder på Ranheim/Jakobsli. En elg ble i tillegg påkjørt ved Skovgård, men den løp fra stedet. Viltpatruljen ble dermed varslet.

– Bilisten fikk frontruten sin knust, men ellers går det greit med personen. Elgen skadet seg i foten og måtte avlives, sier operasjonsleder Viola Elverum til NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble drept tilsammen 6648 hjortevilt i trafikken i jaktåret 2016–2017. Det er 977 flere enn året før. Flest rådyr ble trafikkdrept (4934), mens 880 elg ble drept av motorkjøretøy.

Elgekspert og forsker ved Norsk institutt for naturforskning, Christer Moe Rolandsen sier at studier viser en fordobling i antall viltpåkjørsler i år med maksimal snømengde i forhold til snøfattige vintre.

Om vinteren trekker en stor andel av elgbestanden ned fra høyereliggende skogsområder for å finne mat, og for å unngå dyp snø. Det byr ofte på problemer fordi vi mennesker okkuperer et stadig større areal.

– Det er jo i lavlandet de fleste veier ligger og hvor byer og tettsteder er. Det er derfor særlig om vinteren vi hører om elger som spiddes på gjerder, faller fra broer, oppholder seg i hager eller faller i basseng og badestamper, sier Rolandsen.

 • For to år siden var en elg på villspor i Oslo sentrum: Der møtte skogens konge Bjørn Eidsvåg og døden

Ser mye, men sliter med fartsbedømming

Moe Rolandsen mener at elgens sanser, og særlig synet, kan være en medvirkende til at den kan opptre klossete og nesten suicidalt i trafikken.

– Synet til elgen er bra, med øynene på hver side av hodet har den et stort synsfelt. Men det virker som den har dårlig dybdesyn og ikke er så god på avstandsbedømming i trafikken.

Forskeren tror derfor elgen har problemer med å oppfatte avstanden og farten på tog og biler. Når den i tillegg er stresset, kan det virke som den stopper opp i skogkanten og vurderer trafikken, men så plutselig springer den likevel rett ut foran en passerende bil.

– Så dette er ikke elger som nærmest drevet til selvmord som kaster seg ut foran biler?

– Nei, jeg tror det kan være sanser og stress som spiller inn og gjør at den tar dumme valg. Elg har også en tendens til å springe foran biler og tog. Den velger letteste vei og løper foran, fanget mellom brøytekanter. Problemet er bare at farten kommer bak i 80 km/t, langt høyere fart enn elgen, sier Rolandsen.

Fra kjøkkenvinduet tok Tåsen-beboeren et bilde av den nærgående elgen.

Fikk besøk i hagen

Likevel kan elgen fremstå riktig så harmonisk, også i tettbebygde strøk. Slik opplevde i alle fall Tåsen-beboer Henning Stene kalven som kom tassende nedover et friområde i nærheten fredag denne uken.

Fra kjøkkenvinduet observerte Stene elgen kose seg med kvister og grener utpå jordet. Da den vandret videre nedover mot veien og biltrafikken, gjorde den straks retrett og vendte tilbake igjen. Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte observasjonene.

– Elgen virket absolutt fredelig og rolig, sier Stene, som sier han hvert år, snø eller ikke, observerer elger i nærområdet.

– Men du går ikke bort og hilser?

– Nei, det er nok ikke så lurt.

Stort antall elger påkjørt rundt om i landet

Flere steder i landet har elger forvillet seg ut i trafikken. Minst åtte elger er påkjørt i Trøndelag, Buskerud og Troms det siste døgnet, melder NTB.

Politiet i Oslo melder at de også søndag har hatt flere elgrelaterte oppdrag.

– Det har vært veldig mange elgsaker over hele distriktet. Noen har villet seg inn i hagene til folk, mens andre går langs bilveier, sier operasjonsleder Cathrine Sylju.

Les mer om

 1. Dyr
 2. Dyrehelse
 3. Marka
 4. Trafikk