Norge

To fra Tromsø Flyklubb omkom i flystyrt ved Svolvær

To personer omkom da småflyet de satt i, styrtet i sjøen ved Svolvær søndag kveld. Årsaken til flystyrten er ikke kjent.

To personer omkom i en flystyrt ved Svolvær søndag kveld. Redningsskøyten som deltok i redningsarbeidet, ligger her ved kai i Svolvær.
  • og NTB

Ulykken skjedde like etter at flyet tok av fra Svolvær lufthavn Helle klokken 20.30.

Politiet i Nordland bekreftet søndag kveld at de to personene som var om bord i flyet, omkom. Politiet jobber med å få bekreftet identiteten til de omkomne og å få varslet pårørende.

Fra Tromsø Flyklubb

Tromsø Flyklubb bekrefter sent søndag kveld at det var to av deres medlemmer som mistet livet i flystyrten ved Svolvær, skriver Nordlys. Styret samlet seg i klubbens lokaler ved Tromsø lufthavn etter ulykken. Der står dørene åpne for alle medlemmer.

– Vi holder åpent på brakken slik at de av våre medlemmer som vil, kan møtes her. Det er en tragedie. Vi er sterkt preget av dette nå, sier Yngve Johnsen, leder i Tromsø flyklubb til avisen.

Det var ett av klubbens fly, et énmotors Piper PA-28, som styrtet ved Svolvær.

– Vi har funnet en del ID-dokumenter. De omkomne er ikke formelt identifisert ennå, men vi har varslet det vi mener er de pårørende, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt til NTB ved 23.30-tiden.

Eilertsen bekrefter at flyet kom fra Tromsø, og at det var på vei tilbake dit da det styrtet rett etter at det tok av fra Svolvær.

Rett etter avgang

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding om ulykken fem minutter etter at flyet tok av. En redningsaksjon ble iverksatt med en redningsskøyte, et ambulansehelikopter fra Evenes og et Sea King-helikopter fra Bodø. Også de to hurtigruteskipene Trollfjord og Nordkapp – som befant seg i området – ble varslet og gjorde seg klare til å delta i redningsarbeidet.

Klokken 20.48 lokaliserte en redningsbåt fra flyplassen vrakgods og to personer i sjøen.

Redningsskøyten Sundt Flyer, som er stasjonert i Svolvær, kom til ulykkesstedet i løpet av kort tid. De to personene som havnet i sjøen, ble plukket opp av mannskapet på redningsskøyten og fraktet inn til Svolvær.

Havarikommisjonen på vei til Svolvær

Flyhavarikommisjonen har sendt to inspektører til Svolvær for å bistå i arbeidet etter småflystyrten søndag kveld der to personer omkom.

Havariinspektør Birger Andreas Bull sier til NTB at de vil starte med å lokalisere flyvraket for å få det hevet. Det er meldt laber bris fra sørøst og rundt 1 minusgrad i leteområdet mandag.

Inspektørene vil være framme i området mandag formiddag og Svolvær lufthavn holder stengt for dagens to første avganger mandag.

Det var tårnet på flyplassen som varslet om ulykken som skjedde rett etter at et énmotors Piper småfly hadde tatt av for å returnere til Tromsø. Flyplassens båt fant de to forulykkede i sjøen.

– Det er den båten som rykker ut herfra ved havari på sjøen. Vi hadde selvfølgelig håpet at dette aldri skulle skje, men i kveld skjedde det, og vi var først ute med båten, sier flyplassjef Bjørn Opsahl til NRK.

Opsahl sier flyplassen holdes stengt deler av mandagen for å ta vare på de ansatte.

– Av hensyn til dem som var på jobb, har vi valgt å stenge for de to første avgangene. Vi må følge opp dem som har vært i innsats, og de har en del sterke inntrykk å bearbeide, forklarer han

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Luftfart
  3. Hovedredningssentralen