Norge

Nå blåser det rette veien for landets korps

10 år gamle Annie Sandøy er en av dem som bidrar til at pilene peker oppover for norske musikkkorps. Oppgangen kommer etter to tiår med stadig færre musikanter - og krise flere steder før 17. mai.

Annie Sandøy er klar for sin første 17. mai som korpsmusikant.
  • Arnfinn Mauren

– Det er mamma sin drøm at alle barna hennes skal spille i korps, så jeg begynte i fjor. Men jeg synes det er kjempegøy, og jeg gleder meg veldig til 17. mai, forteller Annie Sandøy.

Under årets 17. mai-feiring skal hun traktere trombonen for første gang i et barnetog. Musikanten i Hessa Skolekorps i Ålesund er en av dem som bidrar til at landets skolekorps har fått nesten 900 nye musikanter siden forrige 17. mai. Resten av økningen står andre korps for.

Les: Skolekorpset reddet meg

De siste 25 årene er det blitt tynnere i rekkene i landets korps. Flere hundre korps er også blitt lagt ned. Men nå virker det som om bunnen er nådd.

Har satset på de yngste - med hell

Mye kan tyde på Annie Sandøy representerer et lite trendskifte. De siste 20 årene har mange av landets musikkorps slitt med rekrutteringen. Fra 2004 til 2014 ble det 10.000 færre korpsmusikanter i Norge. Flere steder har dette resultert i at det har vært problemer med å stable på beina nok musikanter til et korps 17. mai.

– Men vårt inntrykk nå er at denne fritidsaktiviteten har fått en ny giv, og i løpet av de neste ti årene satser vi på å være tilbake der vi var i 2004, med ca. 70.000 medlemmer, sier generalsekretær Karl Ole Midtbø i Norges Musikkorps Forbund (NMF).

Generalsekretær Karl Ove Midtbø i Norges Musikkorps Forbund.

Det er fortsatt et godt stykke igjen til der korpsbevegelsen var på 1960-tallet - da det i perioder ble stiftet nye korps nesten ukentlig - men ifølge Midtbø har det vært et viktig mål å snu trenden. Nye skolekorpsmusikanter under 10 år bidrar til en stor del av veksten.

– Vi har satset på de yngste, og mange korps har også vært bevisste på å utvide rekrutteringsområdet. Skolekorps rekrutterer nå gjerne medlemmer fra flere skoler enn før, forklarer Midtbø.

Les: Navnet skjemmer ingen

Forskjellen vil synes og høres i 17. mai-toget

Ute i korpsene bekreftes tallene. Lars E. Kaggerud er dirigent for fire korps på Sunnmøre og opplever vekst i samtlige. Utviklingen illustreres kanskje best i Hesse Skolekorps, ett av skolekorpsene han dirigerer.

– Vi ble stadig færre musikanter, og var på et tidspunkt nede i 15-16 medlemmer. Nå er vi oppe i 36. Forskjellen både synes og høres, forteller han.

Dirigent Lars E. Kaggerud bruker fritiden sin til å dirigere fire korps. Han opplever økt tilstrømning av nye musikanter i alle korpsene sine.

Tre av årets nye klarinettister er Frida Nyland Skarbø, Jannicke M.D. Solevågseide og Ina Bryn. De tre 10-åringene er ikke i tvil om at de får en 17. mai-feiring som de mener jevnaldrende bør misunne dem.

– Det er den kjekkeste dagen som korpsmusikant, mener de.

Les også:

Klar for årets morsomste dag

2012: Korps i krise

Les mer om

  1. Korps
  2. 17. mai