Oppgjøret

Med trusler og sjikane prøver ekstremistene å kneble kritikerne. Men denne uken har norske muslimer tatt til motmæle.

1113322132-PFV58teNJ_.jpg

Ni norske muslimer tar oppgjør med ekstremistene nederst i saken.

– Nei, dette er blitt for svart! Jeg orker ikke å komme i avisen, men få frem at de fleste av oss er vanlige, fredelige folk.

Den unge, muslimske mannen hilser blidt og forsvinner bortover Grønland i Oslo. Den islamistiske gruppen Profetens Ummah har forlengst erklært bydelen som muslimsk sone. Men en lang rekke muslimske menn og kvinner avviser blankt å snakke med Aftenposten om hva de synes om islamister som Ubaydullah Hussain, talsmann i Profetens Ummah. Muslimen på gaten vil ikke, har ikke tid, orker ikke, tør ikke.

I forrige uke fikk «profetene» bred dekning på TV2 da de hang ut av vinduet i en bil på Grønland og med ropert hyllet Den islamske staten (IS). På VGTV lørdag utdypet Hussain i tre kvarter sin støtte til halshugging og andre rystende metoder IS bruker i Syria og Irak. Torsdag ble verden rystet av nyheten om at IS hadde lagt ut en video som viser drapet på den amerikanske journalisten James Foley.

Redde for å snakke

Hussain hevdet at de fleste norske muslimer i likhet med ham vil innføre kalifatet også i Norge. Profetens Ummah har rekruttert flere personer til jihad i Syria. Det har ikke virket avskrekkende at minst fem av dem er blitt drept, stadig flere reiser.

Likevel er mange redde for å protestere offentlig.

Linda Alzaghari i tenketanken Minotenk forstår hvorfor. Fra sin egen mail henter hun to tilfeldige meldinger:

«Du vil ha bråk, du er en ekte svin som må bekjempes»

Og:

«JEG LOVER JEG VIL STIKKE KNIV I HALSEN DIN OG SKJÆRE HODET DITT SOM ISIS GJØR DU FORTJENER DET SÅ MYE»

64 hetsmeldinger

I helgen skrev flere medlemmer av en muslimsk Facebook-side at de ba til Gud om at Alzaghari måtte bli blind, døv og lam. Etter at hun hadde uttalt at mange Syria-farere egentlig er kriminelle som bare misbruker islam, mottok hun 64 hets— og trusselmeldinger, hvorav én drapstrussel, fra en og samme person. De er overlevert politiet.

Hennes kollega, Yousef Assidiq, har også fått utallige trusler og politianmeldt de alvorligste. Rett etter at VG sendte TV-intervjuet med Ubaydullah Hussain, fortalte Assidiq på Facebook at han ville skrive et motinnlegg. Midt på natten ble han oppringt fra et skjult nummer. Han fikk høre at hvis han sendte inn det han skrev, ville han bli halshugget. Hodet hans skulle brukes som fotball.

Oslo-politiet opplyser at det de siste årene generelt sett har mottatt få anmeldelser om trusler som går på hatkriminalitet. De viser til at det er travelt da Aftenposten ber om en kommentar om trusselbildet for personer som offentlig kritiserer ekstremistene, men skriver i en e-post at politiet tar hatkriminalitet og trusselsaker på alvor.

Alene på banen

Alzaghari og Assidiq, begge norske konvertitter, har lenge vært blant få som har snakket krystallklart mot de norske ekstremistene.

– De har prøvd å skremme kritikerne til taushet, og mange er redde for å stille opp. Selv ledere av moderate ungdomsorganisasjoner har ikke våget, sier Alzaghari.

– Vi unge som har stått i stormen har ofte følt oss veldig alene, men saken er så viktig at det er verdt det, sier hun.

Etter Ubaydullah Hussains sjokkopptreden i helgen, har stadig flere – også «vanlige» muslimer uten posisjoner – reist seg i protest.

En av dem er masterstudenten Umar Ashraf (29) fra Holmlia. Han har tidligere skrevet et par artikler om hetsen mot muslimer. Da ble han kalt selvmordsbomber og jihadist av SIAN (Stopp islamiseringen av Norge)

Men forrige helg skrev han et innlegg i Aftenposten der han blant annet kalte Ubaydullah Hussain en frafallen. Og ble svært overrasket: Én ting er at han fikk høre at han skulle brenne i helvete. Noe annet hvor mange som faktisk mente det.

– Jeg trodde at veldig få sympatiserte med disse ekstremistene, kanskje et titall. Nå tror jeg heller at det dreier seg om tusentall.

Han er ikke lenger i tvil om at ekstremismen må anses som et samfunnsproblem også i Norge.

Salafister

Ifølge Lars Gule, forsker på ekstremisme og radikalisering ved Høgskolen i Oslo og Akershus, støtter mellom 100 og 300 personer i Norge Profetens Ummah og IS’ blodtørstige jihadister og deres metoder. Han mener at langt flere, tusenvis, bekjenner seg til et konservativt og salafi-inspirert islam. Men Gule påpeker at ikke alle salafister nødvendigvis er voldelige.

Utenfor Gules kontorer på Bislett prøver Aftenposten å få muslimske studenter til å uttale seg.

– Jeg skulle gjerne stilt opp, jeg er jo dypt uenig i det de sier. Men det er for skummelt. De typene kan finne meg.

Den unge kvinnen smiler unnskyldende og skynder seg inn til studiene. Hun er den åttende muslimske studenten på rad som resolutt trekker seg unna når Aftenposten vil snakke om norske islamister.

– Jeg skulle gjerne stilt opp, jeg er jo dypt uenig i det de sier. Men det er for skummelt. De typene kan finne meg. Anonym student

Vendepunkt?

Også Sylo Taraku i LIM (Likestilling Integrering Mangfold) har anmeldt drapstrusler. Men han vil ikke fremstå som offer og ønsker ikke gå i detalj.

– Trusler er effektive fordi mange vegrer seg mot å ta til motmæle offentlig. De som står alene i sin protest er veldig sårbare. Men vi som har offentlige roller er ikke så lettskremte. Vi må ofre litt, sier han.

Tidlig denne uken var han svært oppgitt over den muslimske befolkningens manglende engasjement. Men mye har skjedd de siste dagene. Ikke minst har Islamsk Råd Norge, som har fått mye kritikk for å komme sent på banen, sluttet seg til demonstrasjonen mot IS som skal gå fra Grønland til Stortinget mandag ettermiddag.

– Når de nå oppfordrer folk til å delta og mobiliserer, kan dette faktisk bli et historisk vendepunkt. At vi muslimer selv tar tak i dette, sier Taraku.

Første og siste stunt

Ikke mindre fornøyd er han som dro i gang demonstrasjonen, studenten Thee Yezen Al Obaide (28) fra Vest-Agder. Han hadde ikke før lansert planene på Facebook, før han fikk høre at «vi vet hvor du bor» og «Du går mot den islamske staten. Gjør hva du vil. «

– Jeg blir mer oppgitt enn redd over at de bruker trusler og hersketeknikker, sier Al Obaide, som uansett er strålende glad for at det kan ligge an til flere tusen deltagere.

– Men dette blir det første og siste jeg gjør. Jeg skal ikke bli en medieguru, forsikrer han.

Også Linda Alzaghari er forsiktig optimist.

– Jeg er veldig glad for at flere tør. Jeg skulle bare ønske det var enda fler. Om det virkelig kan kalles et gjennombrudd vil vise seg når vi ser hvor mange som faktisk stiller på mandag.

Selv mottok hun følgende hilsen sent onsdag kveld:

«Måtte Allah swt sende sin straff og ydmykelse over dere på Mandag in sha Allah ta ala».

Norske muslimer tar til motmæle

“….vær ikke angripere, for Allah elsker visselig ikke angriperne.” Koranen, Sura 2:191

Noman Mubashir: Vi trenger verdens beste PR-byrå

– For fire år siden skrev jeg en roman om en ekstrem gruppe som dukker opp i Oslo, hater Vesten og vil opprette et kalifat. Nå er de her, og jeg har vært rasende lenge.

Da Ubaydullah Hussain øste ut sin voldsforherligelse forrige helg, rant det over for meg. Tiden er overmoden for et skikkelig oppgjør. Den grå massen av nordmenn, de som ikke kjenner så mange muslimer, men lar seg påvirke av mediene, forventer det. Det oppgjøret må vi muslimer ta selv. Og det må skje nå. Vi må gruse dem med argumenter.

Mange unge sier til meg at dette ikke angår dem, Ubaydullah representerer ikke dem. Men det vet ikke Ola og Kari på gaten. De er litt usikre på hva Ali og Fatima mener.Veldig mange våger ikke si noe.

Når jeg kritiserer ekstremistene på Facebook tør mange ikke trykke like, men sender meg melding og skryter. Men de gutta skal ikke få meg til å tie. For jeg er ekstremt glad i Norge. Jeg er også en stolt muslim. Hjemme lærte jeg at islam er fred, kjærlighet og solidaritet. Jeg har nettopp kommet hjem fra Libanon. Jeg så redselen og sorgen i øynene til flyktningene jeg møtte. De har flyktet fra IS. Fra ekstremistene. Når jeg kommer hjem og hører mennesker som støtter dem, da går det et støkk i meg.

Mange sier at det skrives så mye negativt om muslimer. Men islam tar kvantesprang bakover i hele verden, uansett hvor du snur deg. Mye er selvforskyldt, og det må vi ta innover oss. Vi trenger verdens beste PR-byrå for å endre muslimenes image i verden.Nå er tiden inne for at alle muslimer står sammen – uansett om du er liberal muslim, kulturell muslim eller konservativ muslim, gå ut og si: Dette vil vi ikke ha noe av.

«The worshippers of the All-Merciful are they who trad gently upon the earth, and when the ignorant adresse them, they reply: Peace»Koranen, 25:63

Halima Hasmi: Vi som tar avstand får ikke så mye oppmerksomhet

– For meg er religionen levende i alt jeg gjør. Jeg har søkt kunnskap om islam og vet at det handler om å skape fred og gi andre det du selv ønsker tilbake. Å påstå at det er riktig å halshugge mennesker som ikke vil bli muslimer er helt feil.

Jeg skjønner ikke hvorfor media gir folk som prøver å ødelegge religionen min så stor plass. Det skremmende er at de som ikke vet noe om islam kan tro at det Ubaydullah Hussain sier er riktig. Stadig finnes det jo fremmedfrykt i Norge.

Selv har jeg aldri opplevd noe direkte dårlig på grunn av religionen eller at jeg bruker hijab – kanskje fordi jeg har vokst opp i lille Kristiansand. Men etter disse mediesakene vet jeg om flere som har møtt negative reaksjoner. Og alle de krasse kommentarene på sosiale medier om at vi er terrorister og skal komme oss ut av landet gjør meg trist. Jeg er født og oppvokst i Norge, støtter selvsagt demokratiet og er veldig mot ekstremisme i alle former. Absolutt ingen jeg kjenner støtter ideene til Profetens Ummah. Men vi som tar avstand får jo ikke så mye oppmerksomhet.

«Protest against unfairness is jihad.»Koranen, 4:227

Bibi Thaiba Musavi: Jeg føler det som en plikt å snakke mot urett. Det er min jihad.

– Helt siden jeg kom til Norge for 30 år siden har det vært heftig debatt om muslimsk innvandring. Jeg blir veldig lei, for det er jo meg de snakker om.

Etter terrorangrepet 11. september ble det helt taust da jeg kom på jobb. Kroppsspråket sa: Du er en av dem! Da blir det vanskelig å vite hvilket lag du er på.

Men jeg er stolt av å være norsk muslim, og jeg bidrar masse i det norske samfunnet. Jeg sier til de fire barna mine at de er norske. Samtidig kommer pekefingeren som sier at vi ikke er det.

Og så kommer denne idiotiske guttungen, Ubaydullah, som trenger masse oppmerksomhet. Media gir ham spillerommet han ønsker seg, og det påvirker livet til alle oss andre. Islam sier at hvis du dreper ett menneske, dreper du hele menneskeheten. Mens han forsvarer halshugging i islams navn.

Det han gjør er tragisk, og han burde kastes ut av landet. Jeg synes ikke vi trenger demonstrasjonstog mot ham. Media har skapt ham og må rydde opp og få frem at svært få støtter ham. Mange er nok redde for å snakke. Men jeg føler det som en plikt å snakke mot urett. Det er min jihad.

«Det er ingen tvang i religionen».Koranen, 2:256

Abu Hussain: Jeg har fått drapstrusler før og er overhodet ikke redd

– Jeg uttaler meg sjelden om politikk og religion. Men å høre Ubaydullah Hussain si at han snakket på vegne av norske muslimer, irriterte dritten ut av meg.

Ingen jeg kjenner liker ham. Selv de mest konservative er jo ikke enig. Han snakker bare på vegne av seg selv og de tre andre i Profetens Ummah. Men etniske nordmenn som ikke kjenner noen muslimer, har fått bekreftet at vi er her for å fjerne demokratiet. Det skremmer meg.

Vi trenger ikke flere fordommer. Eller at Siv Jensen kan si: Hva sa jeg? Mamma er religiøs. Ber og faster. Men hun elsker Norge og vil ikke flytte til Pakistan selv om hun kan det. Veldig mange har jo reist fra diktaturene og er her fordi det er demokrati.

Jeg har fått drapstrusler før og er overhodet ikke redd for de gutta. De som truer deg på livet, kommer aldri til å gjøre noe. Men prøver de seg, får vi gjøre som på barneskolen, gjeng mot gjeng. Veldig mange muslimer er hissige på Ubaydullah nå. Jeg tror min gjeng blir størst.

«Vi har skapt dere som mann og kvinne, og gjort dere til folk og stammer, at dere må kjenne hverandre. Den mest ansette av dere i Guds øyne er den mest gudfryktige, Gud vet, – er vel underrettet». Koranen, 49:13

Issam Bouiri: Vi må snakke åpent om de vanskelige tingene

– Jeg har fått en vanlig oppdragelse, med vekt på det fredelige i islam. Det er basert på respekt for menneskene vi lever med, samfunnet vi lever i og verdiene som Norge er bygget på. Fotball har vært en berikelse for meg. På laget var vi brødre, uansett tro, vi spilte for hverandre. Det er islam for meg, å stille opp for hverandre.

Fremveksten av IS og at de har støttespillere i Norge, er tragisk, forferdelig. Det er mest synd at de gjør det i islams navn, at de sier at de snakker på vegne av alle muslimer.

De ødelegger islams navn. Jeg kjenner ingen som støtter Profetens Ummah. De har ytringsfrihet og bruker den til å skape fordommer og hat.

Det er synd at de får sette dagsorden.Vi må vi snakke sammen! Også om de vanskelige tingene, som sharia, hijab, rasisme, praktisering av islam, det som skjer i Midtøsten. At Aftenposten lager denne saken kan bidra til å forebygge at flere unge blir ekstremister.

«Remain conscious of God, and [always] speak with a will to bring out [only] what is just and true». Koranen, 33:70

Hadia Tajik: Han prøver å kidnappe religionen min

– Norge har modnet som flerkulturelt samfunn. Samtidig blir jeg overrasket over hvor ofte jeg og andre i kraft av å være muslimer blir assosiert med terrorisme.

Når jeg, som alle kvinner i offentlige roller, får kjønnsbasert sjikane, er det koblet til religion og som regel til terrorisme. Ordene vil jeg helst ikke ha på trykk. For meg er det ikke blitt verre de siste årene. Men det oppleves jo veldig annerledes fra Stortinget enn for en 16 år gammel jente.

Det blir ikke bedre av at ekstremister på begge sider ødelegger. Ubaydullah Hussains holdninger er groteske. Han prøver å kidnappe religionen min og tilta seg en relevans i det norske muslimske miljøet han overhodet ikke har. Tvert imot kan han være farlig også for andre muslimer som ikke vil leve som ham. Heldigvis har flere enn før nå tatt tydelig avstand fra ham.

Men vi ser få av dem som har religiøs autoritet. Noen graver seg også ned i en offerrolle fordi de som muslimer stadig blir avkrevd svar. Det blir for dumt. Dette handler om et felles ansvar for hva slags samfunn vi vil ha. Ved å ta debatten kan muslimer i tillegg utgjøre en helt spesiell forskjell. Både ved å gi nordmenn flest et mer sammensatt bilde av muslimer og ved å være tydelige forbilder for unge muslimer.

Drosjeeier. Pakistansk bakgrunn.

Yasir Altaf Chaudhary: Det er nok muslimske stater i verden, vi trenger ikke flere

– Det er rart at noen som bor her, vil gjøre Norge til en muslimsk stat. Vi lever ikke i 1014, men i 2014. Det er nok muslimske stater i verden, og det er nok problemer med dem vi har, vi trenger ikke flere.

Jeg har venner i somaliske, pakistanske, irakske og andre miljøer, og aldri, aldri, har jeg hørt noen si at de vil at Norge skal bli en muslimsk stat.Jeg tror ikke vi skal gjøre noen stor sak ut av at noen få har ekstreme meninger, det kan føre til at flere blir inspirert av dem.

Vi har det jo så godt i Norge. Vi kan gå i moskeen når vi vil, lese Koranen når vi vil, og der står det at man skal være lojal mot det landet man bor i. Det er stort sett greit å være muslim i Norge. Når jeg kjører taxi om natten hender det jo at jeg blir lei av å få det samme spørsmålet fra folk som har drukket for mye: Hvor er du fra? Er du muslim?

Men min jobb er å kjøre folk trygt hjem, da burde det ikke spille noen rolle om jeg er muslim eller ikke, svart eller hvit.

"Dere som tror, søk hen til fred og harmoni alle sammen". Koranen, 2:204

Mahmona Khan: Og så kommer de ekstreme og ødelegger alt!

Jeg er kjemperedd, jeg. Redd for at min sønn en dag skal komme hjem, være hjernevasket og støtte de ekstreme. Begeret er fullt, vi må si fra at vi ikke aksepterer ekstremisme.

Folk har vært redde for å gå offentlig ut mot ekstremistene fordi de skaper frykt og stempler kritikere som vantro (kuffar), hund. Mange er også redde for at de faktisk skal gjøre noe, ta deg.Profetens Ummah og IS skyter seg selv i foten. De ønsker ikke demokrati, men benytter seg av de rettighetene som demokratiet gir dem.

Jeg skammer meg på vegne av verdens muslimer når denne gjengen kaller seg muslimer og vil danne en stat basert på en løgn. Våre fedre forlot islamske stater for å jobbe og leve i frihet. Og så kommer de ekstreme og ødelegger alt! Datteren min sa at dette går ut over oss, at alle nå tror at alle muslimer er som Ubaydullah Hussain.

Vi må se på årsakene til at flere blir ekstreme og styrke den felles forståelsen av hva det vil si å være norsk. Det handler ikke om å bli definert, men selv å definere seg som norsk. Unge som er frustrerte og sinte, må bruke demokratiet til å påvirke samfunnet.

"Den som dreper et menneske, uten at det gjelder blodhevn eller straff for forbrytelse, skal anses som hadde han drept hele menneskeheten. Den som redder et menneske, skal anses som hadde han reddet hele menneskeheten. Våre sendebud kom til dem med klar beskjed, men etter dette har mange av dem vist lettsindighet."

Student: Det er dumt at så få kan ødelegge for så mange

– Jeg er sjiamuslim – og ifølge IS og Profetens Ummah en vantro. Men det finnes mange retninger i islam, alle har forskjellige meninger, det viktigste er at vi har samme gud og ber i samme retning mot Mekka.

IS er en skam for menneskeheten. Det er umenneskelig at noen støtter IS og Profetens Ummah. Når de bor her, må de respektere norske lover og det norske samfunnet. Hvis de ikke liker det her, skjønner jeg ikke hvorfor de fortsetter å bo her. Det er dumt at så få kan ødelegge for så mange.

Som norsk muslim har jeg fått lov til å være den jeg er. Men for tre år siden opplevde jeg å bli drapstruet av en hvit nordmann som fulgte etter meg fra bussen og helt hjem til min egen dør. Han banket på døren og sa at han nå visste hvor jeg bodde og at han ville komme for å drepe meg. Jeg ble redd og anmeldte det til politiet, men saken ble henlagt.

Nå må vi alle – enten vi er muslimer, kristne, eller hvilken som helst tro – vise at vi står opp mot urett. Jeg ønsker ikke å stå frem med bilde. Jeg må beskytte meg selv, blant annet fordi jeg er sjia.