Regjeringen splittet om maktbruk i Syria
Venstre er positive til maktbruk mot det syriske regimet, mens Frp er imot. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier problemstillingen er uaktuell.
- NTB
Venstres forsvarspolitiske talsmann Abid Raja sier til Klassekampen at spørsmålet om norsk deltakelse er en hypotetisk problemstilling, «som må vurderes konkret om og eventuelt når slik forespørsel kommer».
– Men, på generelt grunnlag, heller ikke Norge bør sitte stille og akseptere hva som skjer med uskyldige ofre, kvinner og småbarn i Syria. Brutaliteten må stanses, sier han.
Han understreker likevel at «en respons på bruk av kjemiske våpen i Syria bør komme fra en bred internasjonal koalisjon».
– Nei
Utenrikspolitisk talsperson for Frp, Christian Tybring-Gjedde, motsetter seg all form for eventuell norsk deltakelse i et vestlig Syria-angrep.
– Jeg er skeptisk til norsk deltakelse generelt i operasjoner i utlandet. Jeg ser ingen hensikt i at Norge skal involvere seg i Syria, sier han.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa torsdag kveld til NTB at Norge ikke er blitt bedt om å delta i et eventuelt vestlig angrep på regjeringen i Syria.
Både USA og Frankrike har truet med rakettangrep på Syria som svar på det antatte giftangrepet i byen Douma.
– Så langt har ingen land oppfordret Norge til å delta i en slik militæraksjon, sier Søreide i en uttalelse til NTB.
Trusler
Dermed er det ikke er en aktuell problemstilling at Norge skal være med på et eventuelt angrep på syriske regjeringsstyrker.
Heller ikke Tyskland ønsker å delta i en slik militæraksjon. Statsminister Angela Merkel sa torsdag at Tyskland ikke vil ta del i noe angrep, men at hun mener det er riktig å sende et signal om at bruk av kjemiske våpen er uakseptabelt.
USA og Frankrike mener de har bevis for at syriske regjeringsstyrker har brukt kjemiske våpen i Douma, men dette avvises av Syrias regjering. Russlands ambassadør i Libanon har truet med å skyte ned eventuelle vestlige raketter og angripe stedene hvor rakettene sendes av gårde mot Syria.