Norge

- Vi er i lysthuset fra mars til november

Lysthus har blitt en hagetrend i Norge. Arild Sandgren og Ole Kåre Østbye forlenger både sommeren og døgnet.

VED EN RØDMALT HAGESTUE: Arild Sandgren er redaktør i Hagen for alle. Her slapper han av med en hagebok i en hagestol utenfor lysthuset han og samboeren satte opp i fjor. Hundene Ruth og Sofus tar også livet med ro.
  • Bjørn Hugo Pettersen
NOK PLASS: Lysthuset er 5,7 kvadratmeter stort. Det holder i massevis for Arild Sandgren og de to hundene. Det er også god plass til tre personer til.
Å sette opp lyshuset gikk på én dag, forteller Arild Sandgren. Bildet viser litt av prosessen.
BYGGESETT: De fleste lysthus som selges i Norge, kommer som elementer som man setter sammen selv. JABO Lusthus 10 er ti kvadratmeter stort. Byggesettet koster litt over 43.000 kroner.
VED HERREGÅRDEN: Herskapsfolk startet trenden med lysthus i Norden og ellers i verden. Fra dette lysthuset ved Hillringsbergs Herrgård har man god utsikt over Glafsfjorden i Värmland i Sverige.

Tradisjonen med lysthus er eldgammel, og stammer fra områder som ofte har stekende varme. Opprinnelig ble disse små husene nemlig laget for at folk skulle ha et sted i hagen å søke tilflukt for solen.

I dag er lysthus en hagetrend i Norge og andre land der regnfulle og småsure sommerdager er vanligere enn hete og en plagsomt sterk sol.

Les hele saken med abonnement