Norge

Flere hete kandidater: Blir det satt nye varmerekorder i dag?

Aldri har det vært varmere i Norge enn da det ble registrert 35,6 grader i Nesbyen i 1970. Oslo-rekorden på 35 grader er fra 1901.

Oslos varmerekord fra 21. juli 1901 lyder på 35 blank.
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
  • og NTB

Jobber du på en varm arbeidsplass eller befinner deg på et brennhett sted? Ta kontakt med oss på tips@aftenposten.no.

I 08-tiden fredag slår statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes fast at det er for tidlig å forutse om det faktisk vil bli satt noen varmerekorder i dag.

– Det blir en varm dag, men om det blir noen rekorder gjenstår å se. Vi har så vidt startet på dagen

Til NTB sier Moxnes at de høyeste temperaturene er ventet mellom kl. 16 og 18.

– Det er fortsatt mulighet for noen rekorder, men kanskje norgesrekorden blir litt høy.

Norgesrekorden er på 35,6 grader og ble satt i Nesbyen i 1970.

Årets varmeste dag så langt ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud, som hadde 33,8 grader 26. juni. Stedet hadde også den varmeste dagen i 2017, med 31,8 grader.

  • Rekordvarmen: Ruter måtte sette inn ekstratiltak i juli

Prognosene viser 33–34 grader på Blindern

Kl. 09.15 er det på det varmeste meldt 34 grader på Blindern i Oslo kl. 17 og 18. Dette har endret seg i morgentimene. Både tidligere fredag, og noe senere, var/er prognosen «kun» 33 grader.

– Hvor i landet er det mest sannsynlig med ny rekord?

– Det er vanskelig å vite. Det er små lokale forskjeller som vindretning og solinnstråling som kan avgjøre, og det er snakk om tiendedeler, sier Moxnes.

Værnes i Trøndelag og Fister i Rogaland hadde høyest temperaturen i landet klokken 8 fredag morgen med 25,5 grader, ifølge Adresseavisen. Avisen skriver også at Fister var først i landet til å nå 30 grader kl. 11.

I denne Twitter-meldingen fra torsdag har Meteorologisk institutt samlet noen av de gjeldende værrekordene i Sør-Norge:

Kan bli varmest i Stavanger

Ifølge Yr i 10.15-tiden skal det bli 35 grader i Stavanger i 16-tiden. Her er fylkesrekorden fra 1975 da det ble registrert 33,5 grader på Sola.

Onsdag i forrige uke ble det satt ny fylkesrekord i Troms. Da hadde Bardufoss 33,5 grader. Oslos rekord er hele 117 år gammel. Da ble det notert 35 grader i hovedstaden. Akershus-rekorden ble satt på Fornebu i 1988. Den er så vidt over Oslo-rekorden og lyder på 35,2 grader.

De andre gjeldende fylkesrekordene finner du i tabellen under.

I 08-tiden viste prognosen 34 grader i områdene rundt Rygge og Fredrikstad i Østfold, som da lå an til å bli blant de varmeste stedene i landet, forteller Moxnes.

– Vi får ofte de høyeste verdiene i Nedre Buskerud. Der ligger det nå an til å bli 32–33 grader.

Varslene fra Yr oppdateres mye oftere, og blir mer treffsikre, enn før. De får tilgang til data fra et stort antall private værstasjoner over hele landet. Det kan du lese mer om i denne saken fra mars.

I helgen blir det regnbyger

Tidligere denne uken ble det meldt om et for mange etterlengtet regnskyll i helgen. Det ser fortsatt ut til at det vil komme regnbyger i Sør-Norge, mest Østafjells, ifølge Moxnes.

For Oslos del ser det fredag formiddag ut til at det kan bli noe regn i 14–15-tiden lørdag.

– De fleste steder kommer til å få noen regnbyger, men det blir stor variasjon i hvor mye som kommer. Det vil variere fra 5–10 millimeter til 40–50 millimeter i løpet av helgen, sier Moxnes.

Les mer om

  1. Ekstremsommeren 2018