Sverdrup-utbyggingen vil gi 170.000 kroner pr. nordmann

STAVANGER (Aftenposten): Nye beregninger viser både at gigantfeltet blir billigere å bygge og at det inneholder mer olje enn ventet.

Equinor har kuttet kostnadene med 6 milliarder kroner på Johan Sverdrup siden februar.

Equinor har kuttet prisen på gigantfeltet Johan Sverdrup med seks milliarder kroner siden februar i år.

– Fremgangen vi har sett på dette prosjektet de siste tre årene er trolig noe av det beste som er gjort i bransjen noensinne, sa Eldar Sætre under en pressekonferanse mandag morgen.

– Man kan si vi har fått begge utbyggingsfasene for prisen av en, sier konserndirektør for teknologi i Equinor, Margareth Øvrum.

Mandag leverer selskapet planen for andre fase av utbyggingen til olje- og energiminister Terje Søviknes under oljemessen ONS i Stavanger.

– Prosjektet vil gi enda større verdiskaping og større ringvirkninger enn tidligere anslått, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

Lavere pris – mer olje

Han anslår feltet vil gi over 900 milliarder kroner i inntekter for Norge.

Det tilsvarer rundt 170.000 kroner – pr. nordmann.

I tillegg til at kostnadene er kuttet, øker selskapene også anslaget på hvor mye olje og gass om finnes i feltet.

Mens man tidligere har anslått at det finnes mellom 2,1 og 3,1 milliarder fat olje og gass på feltet, er anslagene hevet til et sted mellom 2,2 og 3,2 millioner fat.

– Norges største industriprosjekt

– Dette er en merkedag for Norge. Sverdrup er Norges desidert største industriprosjekt, sier Søviknes i en pressemelding.

Utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup er nå 80 prosent ferdig, og selskapene er i rute til å levere den første oljen fra feltet mot slutten av 2019.

– Utbyggingen har betydd mye for leverandørindustrien i en vanskelig periode, og skaper arbeidsplasser og store ringvirkninger over hele landet, sier han.

Han anslår at utbyggingen vil skape 150.000 arbeidsplasser i perioden frem til 2025.

Les også

Statoil skryter av sin grønne satsing – men bruker mer enn 95 prosent av investeringene på olje og gass

Les også

Gigantfeltet Johan Sverdrup vil tjene vel 9 millioner kroner i timen – med dagens oljepris.

Får landkraft

Andre byggetrinn omfatter en ny prosessplattform tilknyttet feltsenteret, fem nye havbunnsrammer og 28 nye brønner.

– Utbyggingen vil få kraft fra land, ikke bare til Johan Sverdrup, men også til feltene Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog. Disse feltene vil dermed produsere med svært lave klimagassutslipp, opplyser departementet.

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen om lag 150 km fra land. Det er Equinor som er operatør, med Lundin Norway, Petoro, Aker BP og total som partnere.

Starter produksjon neste høst

Johan Sverdrup-feltet er den største feltutbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. På det meste vil feltet produsere opp til 660.000 fat pr. dag, opplyser Equinor.

Ifølge selskapets beregninger vil feltet gå i pluss så lenge oljeprisen holder seg over 20 dollar.

Mandag morgen var oljeprisen 75,7 dollar fatet.