Norge

Kan ta flere dager å identifisere de døde

Statoil stanset produksjonen på Gullfaks B for å ta vare på personellet på plattformen etter at 11 kolleger mistet livet på vei til land.

I første omgang er det viktigste for Statoil å ta vare på de pårørende, sier konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund.
 • Ntb
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Gunnar Kagge
  Journalist

- Det gjør veldig inntrykk å være her, sa politimester Kaare Songstad i Vest Politidistrikt til Aftenposten i går kveld.

I går kveld gikk han ut fra at ingen av de 13 om bord overlevde ulykken. Han fortalte at det var en veldig spesiell stemning blant mannskapet som søkte på holmene og langs strendene.

- De sier lite, sa han.

Ute på sjøen var flere militære fartøy satt inn i søket.

— Vi jobber på stedet med å lokalisere vrak og personer. Dette er en operasjon som vil ta tid. Det er krevende forhold fordi operasjonen både skjer på sjøen og på land. Det er nok av ressurser, sa innsatsleder Kjetil Øyri til NRK.

— Ulykkesstedet er delvis på sjøen og delvis på en holme i et kystlandskap. Det er krevende å drive innsats på land og på sjø, sier han.

Stengte produksjonen

Statoil stanset produksjonen på Gullfaks B for å ta vare på personellet på plattformen etter at 11 kolleger mistet livet på vei til land. I går ettermiddag ble det fløyet to prester ut til plattformen for å hjelpe arbeiderne om bord.

— I dag står en hel industri sammen i sorgen med dem som har mistet sine kjære, fastslo en sorgfull konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund, på en pressekonferanse i går kveld.

— Vi ble i dag rammet av en forferdelig tragedie, en av de største helikopterulykkene i norsk oljeindustris historie. 13 mennesker var om bord. Dessverre ser det ut til at alle er omkommet, sa Nylund.

I tillegg til mannskapet på to, var det 11 oljearbeidere om bord i helikopteret.

— Passasjerene var ansatt i ulike selskaper, men alle var på jobb for Statoil og er våre kolleger, sa Nylund

Statoil opprettet et pårørendesenter på et hotell ved Flesland. Både politi og vektere ble satt inn for å skjerme dem som kom dit. I tillegg kunne pårørende ringe et krisenummer.

- Det er viktig at alle de pårørende får den støtten de trenger. De pårørende vil bli informert en gang hver time om situasjonen, sa Statoils kommunikasjonsdirektør Sissel Rinde til Bergens Tidende

Helikopterselskapet CHC Helicopter Service måtte varsle de pårørende til mannskapet.

- Det er mange fortvilte familier som ikke får sine kjære hjem i dag. Det vi prioriterer nå er å ta vare på dem som trenger omsorg, skrev Arne Roland, daglig leder i CHC Helikopter Service AS i en pressemelding.

- Vi har vært i kontakt med de pårørende til våre omkomne flyvere. De har det tøft. De får nå oppfølging fra selskapet og helsepersonell, fortsatte han.

Ordfører Marianne Sandahl Bjorøy i Fjell sier til Aftenposten at det er satt krisestab på rådhuset i øykommunen. Hun inviterte til åpent hus på et bedehus.

- Grunnen til at vi inviterer til åpent hus, er at dette skjedde ganske nær bebyggelse. Noen har sett det som skjedde, andre har hørt lyder. Hvis noen trenger hjelp, har vi folk tilgjengelig på møtet i bedehuset, sier Bjorøy.

Politi, ordfører, personer fra kommunens kriseteam og en diakon vil være til stede.

— Våre tanker går til alle dem som har fått det tunge budskapet om at de har mistet en av sine kjære. De skal vite at de ikke er alene i sorgen, sa Erna Solberg fredag ettermiddag.

— Dette er en sorgfull dag for alle som jobber i norsk olje- og gassvirksomhet, og for hele det norske samfunn, sier hun.

Hun forteller at hun har snakket med Statoil-ledelsen og uttrykt sin medfølelse. Hun understreker også at nødetatene og en rekke ressurser var raskt på stedet.

— Jeg vil gjerne takke alle som har bidratt. Dette ser ut som en tragisk ulykke, og en av de største ulykkene på mange år. Det er lenge siden en så alvorlig ulykke har rammet norsk olje- og gassnæring, sier hun.

Kripos skal identifisere

Presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos sier til NTB at hele ID-gruppen er aktivert og reiser over til Hordaland. Gruppen består av kriminalteknikere, rettspatologer og tannleger/rettsodontologer.

Politimester Songstad sier til Aftenposten at det kan ta flere dager å identifisere de døde.

— Det er en ganske stor gruppe som reiser over. Vi vil også bistå med andre kriminalteknikere som skal bistå med etterforskningsmessige undersøkelser, sier Nilssen.

Ordfører Marianne Sandahl Bjorøy i Fjell inviterte innbyggerne til bedehuset, dersom de ville snakke om opplevelsene sine rundt ulykken.
Politimester Kaare Songstad forteller at bergingsmannskapene gjør en svært god jobb under vanskelige forhold.
NYG11233.pdf

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5