Norge

Disse jentene inntar Forsvarets siste skanse

For første gang utdannes jenter i regi av Forsvarets spesialstyrker. Bak står Norges høyest dekorerte brødrepar.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Disse jentene står foran den tøffeste førstegangstjenesten norske jenter noensinne har hatt. Flere vil falle fra ut over høsten. De som klarer seg kommer over nyttår videre til et fallskjermjegerkurs, der utfordringene bare blir mer og mer ekstreme.

Mange av disse jentene hadde ikke tenkt seg inn i Forsvaret i det hele tatt. De hadde takket nei under sesjon. Men da Forsvarets spesialkommando (FSK) selv tok grep og ville opprette en kvinnelig spesialenhet, Jegertroppen, og plukket ut akkurat disse blant 1400 jenter, snudde de.

Sterke — lærer fortere enn andre

Aftenposten har som eneste medium fått treffe jentene, som er i gang med våpenopplæring på i Rena. Fordi de kan ende i spesialstyrkene skjermes deres fulle identitet.

Spesialopplæringen Jegertroppen på Rena får i høst vil dreie seg mye om rekognosering. Det betyr å hente inn informasjon om en fiende, om militære mål, som i en bygning, inne i en by. Nå i starten handler det mye om våpenopplæring.

De har godt over gjennomsnittlig fysikk, selv i forhold til jentene som i år deltok på opptak til befalsskolene. Og der var nivået i år høyere enn noen gang. Tester har også vist at jentene i Jegertroppen på Rena er tilsvarende smarte, med usedvanlige evner til å lære raskt.

Det må til.

I ti år har norske jenter søkt seg til opplæring som fallskjermjegere, og spesialjegere, Forsvarets best trente soldater. Flere har klart de formelle opptakskravene. Men i kampen om de få plassene som er tilgjengelig har de tapt for guttene. Rett og slett fordi gutter klarer flere hang ups og push ups, og løper fortere over en lang distanse med blytung oppakning og våpen.

Snakker ikke med mannlige soldater

Men Forsvaret trenger jentene. Også spesialkommandoen, som fortsatt er i kamp i Kabul i Afghanistan, og som du kan lese mer om i Aftenposten lørdag. Afghanske kvinner snakker ikke med norske mannlige soldater. Problemstillingen er den samme mange steder i verden.

— Vi må kunne operere i alle typer miljøer. Da kan vi ikke se bort fra halve befolkningen, sier brødrene Eirik Johan og Frode Kristoffersen.

Den ene har Krigskorset med sverd. Den andre St. Olavsmedaljen med ekegren, etter fremragende innsats i Afghanistan. Les mer om brødrene her. De to er forrige og nåværende sjefer for FSK, og det var de som under øvelsen "Tundra" i mars 2013 begynte å prate seg imellom om hva som kunne gjøres for å få jenter inn i spesialstyrkene.

Rett før sommeren tok llillebror Frode (t.v.) over som sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK) etter storebror Eirik Johan Kristoffersen.

Avdelinger som frem til nå har vært bortimot utilgjengelig for kvinner. Det er kvinner i FSK i dag, men kun i støttefunksjoner.

— Vil le, grine og blø

Anna (18) fra Stavanger er en av de drøyt 50 jentene som kjemper om å komme videre på Rena. Hun er til de grader motivert.

— Jeg vet at jeg kommer til å le, til å grine, og til å blø. Jeg skal fortsette så lenge kroppen klarer. Jeg bare skal videre!, sier Anna til Aftenposten.

— I et halvt år har jeg tenkt og tenkt og forberedt meg på dette. Jeg elsker å være ute, klatrer mye og løper ofte oppe i fjellene hjemme, også med oppakning. Selv da jeg tidligere i sommer var på Metallica-konsert i Praha trente jeg. Moren min kjørte Segway mens jeg løp, ler hun.

I motsetning til mange av de andre har hun ønsket seg inn i Forsvaret lenge.

— Helt siden ungdomsskolen. Far har en venn som har vært fallskjermjeger. Det har vært veldig inspirerende. Det samme er hele familien på telefon når jeg får ringt hjem.

Mer enn de tror de klarer

— Jegertroppen skal utdanne kvinnelige spesialsoldater med topp soldatferdigheter, spesialisert ut fra våre behov, sier FSK-sjef Frode Kristoffersen.

— Hva er forskjellen på jenter og gutter i en sammenheng som dette?

— Jeg skal være forsiktig med å generalisere. Men jentene er grundigere. Da lærer de også fort. Men de er også mer selvkritiske. Nesten for mye, sier han.

Prosjekt Jegertroppen skal gå over tre år. En av dem som trener jentene er løytnant Annike. Hun har 11 år bak seg i Forsvaret, er krigsskoleutdannet og er spesialist på logistikk i FSK. Hun vet hva som kreves.

I mange år har jenter kunnet søke seg til Forsvarets spesialkommando (FSK). Men ingen har klart å komme gjennom nåløyet og blitt spesialjeger eller fallskjermjeger. Rett og slett fordi de blir utkonkurrert av guttene på fysikk i det siste uttaket.

— Det blir høy progresjon gjennom hele året. Det må til om de skal bli så gode som vi tror vi skal få til. Altså like gode som guttene som går fallskjermjegerkurs. Om kort tid vil de bli testet for fysisk og mental kapasitet, der de må presse seg ut over det de tror de klarer. Mestrer de ikke denne testen vil de ikke klare å henge med resten av året, sier hun.

— De som klarer testen vil få mye støtte. Vi kan gjøre dem mer robuste, og gi dem ferdighetene. De må ikke ha fysikk som Marit Bjørgen når de starter hos oss, sier Annike.

— Jeg tror at om vi spør dem i ettertid vil de si at vi har fokusert mye på det fysiske. Men det er i enda større grad holdningene vi tester. Hvem som er proffe nok til å fokusere på oppgaven selv når de er kjørt svært hardt, sier Frode Kristoffersen.

Minimumskravet for alle som får ta fallskjermjegerkurset i Forsvaret er uansett 5 hangups, 30 push ups og 35 sit ups, i tillegg til 7 km «speedmarsj» med 22 kg tung sekk pluss våpen, på 50 minutter.

Over 14 timers dager

Jentene på Rena har fått en helt annen hverdag enn de er vant til. Selv de som er vant til å trene hardt.

— Én ting er å trene et par timer hver dag på helsestudio, eller med andre ting. Her er de i «moderat aktivitet» fra tidlig morgen til sen kveld. Frokost er fra 06.00. Tjenesten varer til klokken 21-22, sier Annike.

— Hvem er disse jentene?

— De er idrettsjenter, fra håndball, fotball, langrenn og boksing, friluftsjenter og festejenter. De kommer fra hele landet. En har bodd ute i marka i et helt år. De er reflekterte om hvorfor de er her. De virker forberedt, sier Annike.

Rundt 70 prosent har sagt at de ønsker seg videre i Forsvaret. Flere sier de før eller senere ønsker seg inn i politiet.

- Vet du hvilken dag det er i dag?

Der de sitter og stapper i seg mat mellom øktene onsdag for to dager siden sier de følgende om hvorfor de er der:

— Lære å overleve.

— Klare seg under ulike forhold.

— Mulighet til å dyrke friluftsliv.

Allerede etter en uke på Rena er jentene så svette og slitne at verden utenfor får liten oppmerksomhet.

— Aner du hvilken dag det er i dag, smiler en av dem og rister litt på hodet.

Alle vi snakker med sier at en sterk teamfølelse var et faktum med en gang. På kvelden «får de ut litt klaging» og forbereder seg til neste dag, før de stuper i seng.

Kostholdet er lagt kraftig om siden de kom til Rena.

— Flere av disse jentene spiser i hverdagen et par knekkebrød til frokost. Her tredobler vi normalt inntak for jenter i denne alderen og vel så det, sier Annike.

Kan ikke utgjøre en sikkerhetsrisiko

Det står ikke stillinger og venter på de av jentene i Jegertroppen som kommer seg gjennom hele tjenesten.

— Men året her vil være et unikt springbrett for en karriere i Forsvaret. Søker de seg til befalsskole eller krigsskole vil de ha ensterk autoritet også i forhold til mannlige kolleger, sier Frode Kristoffersen.

— Det er en målsetting for oss at mange av dem fortsetter i Forsvaret, sier han.

- Det er kvinner i FSK også i dag, men disse jobber i stab og har støtteroller. Vi har også behov for jenter som har soldatferdigheter som hovedoppgave. Først nå, med prosjektet Jegertroppen, kan vi starte med utdanning av kvinnelige spesialsoldater, sier FSK-sjefen.

Men han håper også at noen kvalifiserer seg til spesialstyrkene.

— Disse opererer gjerne i selvstendige grupper på fire-seks, over lengre tid ute i felt. Da kan ingen medlemmer utgjøre en sikkerhetsrisiko. Hvis en patrulje har behov for å ha en kvinne med seg på et oppdrag, vil hunvære en belastning for patruljen om hun ikke har de nødvendige soldatferdighetene. Jentene fra Jegertroppen skal ikke utgjøre noen sikkerhetsrisiko, sier Kristoffersen.

Full verneplikt for kvinner fra 2015

Med tanke på at Stortinget den 14. juni i fjor vedtoklik verneplikt for jenter og gutter er Jegertroppen i regi av FSK en boost for utviklingen. Jenter som skal gjennom sesjon i 2015 blir de neste som får sjansen til å søke seg til denne spesialtroppen. Det er nemlig først høsten 2016 at Forvaret vil være i stand til å ta imot jenter på lik linje med gutter.

Også i Forsvarets personell- og vernepliktsenter høster Jegertroppen begeistring. Det var her man fant frem til kandidatene til Jegertroppen sommeren 2014.

— Vi gikk inn i våre databaser og fant frem til ca. 1400 jenter som hadde deltatt på sesjon de siste fem årene. De hadde alle takket nei, men hadde kvalifikasjonene vi var ute etter, bra fysikk og evnenivå. Så tok vi kontakt med hver og en av dem, sier major Aslak Berge.

— Vil de klare dette ekstremåret?

- Vår erfaring er at mange jenter er tøffere meg seg selv enn gutter, sier Berge.

Onsdag var de 56. Ved jul langt færre, og neste sommer trolig enda færre. Men de som «overlever» året vil ifølge Frode Kristoffersen være de best trente kvinnelige soldatene i Forsvaret.

Les også

Forsvaret fortjener de beste hodene