Tredje generasjon Heide-Steen debuterer på Chat Noir

Fra Riksteatret og Teateret Innlandet til Brageteatret og Chat Noir: Tiril Heide-Steen er etterspurt.
  • Det er kult med pappas fotavtrykk foran teateret, sier torsdagens 25 år gamle Chat Noir-debutant. Hvorfor tør hun ikke å kalle seg for skuespiller?

— Gammel revyhistorie er jeg veldig opptatt av, mer enn min egen slekt. Bokken Lasson, som grunnla Chat Noir, har jeg selvfølgelig lest mye om. Og jeg har funnet mange morsomme historier om Lalla Carlsen. Regnes ikke hun som Norges største revystjerne? I min familie var det pappa og Kari Diesen den eldre som spilte flest ganger på Chat Noir. Henne traff jeg aldri.

- Nedslitt

- Hvordan er egentlig slektskapet her, helt konkret?

Svært populær pappa: Harald Heide-Steen jr. (1939-2008).

Kari Diesen var pappas tante. Også pappas far, Harald Heide Steen senior, var skuespiller. Det var pappa som innførte bindestreken i etternavnet, noen år før han døde. I dag er det bare broren min og jeg som skriver navnet på den måten. Jeg husker at pappa snakket om hvor nedslitt Chat Noir er bak scenen. Ikke noe som helst er gjort siden den gang, legger jeg merke til. "Vær nøye med å vaske hendene", minner mamma meg om. - Du verden. Hva spilles i landets eldste showteater nå?

- Torsdag kveld er det nypremière på en forestilling basert på tekster og melodier av Øystein Sunde. Vi henter frem noen høydepunkter og noen skjulte skatter. Det året det var så bratt , som musikalen heter, har en rød tråd, men vi synger hele veien. Urpremièren var en del av åpningen av Hamars nye kulturhus, i mars. Etterpå dro vi på turné. Responsen var enorm: Hver kveld har vi fått stående applaus.

- Gratulerer. Også Mona Levin, Aftenpostens anmelder, lot seg begeistre: Karakteren 5 begrunnet hun blant annet med "det sterke ensemblet", "overskudd og musikalsk kjærlighet".

Ny hovedrolle

— Ja, det er veldig moro å ta forestillingen opp igjen nå i høst. Samtidig forbereder jeg hovedrollen i Trollmannen fra Oz . 7. november blir det première i Brageteatret, så for tiden pendler jeg mellom om Oslo og Drammen. Denne versjonen er interaktiv. Faktisk inngår den i et forskningsprosjekt, om hvor sterkt det er mulig å involvere publikum. Å spille på Chat Noir samtidig, er både gøy og utfordrende. Det er kult med pappas fotavtrykk foran teateret.

- Fotavtrykk?

- I sementen foran Chat Noir finnes fotavtrykkene til flere skuespillere. I foajeen henger det bilder av ham, og vi har lånt ut en byste som står i trappen. Jo, sånne gamle teatre har noe spesielt ved seg. På Chat Noir kan du nesten kjenne lukten av fest i veggene. Jeg gikk på videregående da pappa døde. Etter hvert har jeg opptrådt på flere scener hvor han spilte. Hvis han hadde levd, ville nok ikke disse opplevelsene ha vært så emosjonelle.

- Tør ikke

— Hva ville en av tidenes fremste komikere ha sagt til at hans eneste datter ble skuespiller?

— Jeg tror pappa han sagt at det er kult, jeg. Og jeg tror at han ville ha likt denne Chat Noir-forestillingen. I dag lever jeg av teater og sang, men jeg tør ikke å kalle meg for skuespiller. Ordet er så ladet. Folk forventer at man har gått på teaterskole i årevis. Det har ikke jeg. Men alt går fint foreløpig.