Norge

Terrordømt (26) siktet for grovt bedrageri

Fra rettssaken mot Visar Avdyli og to andre i Oslo tingrett i 2015. Politiadvokatene Bjørn Morten Brevik (f.v.), Thomas Blom, aktorene Frederik G. Ranke og Jan Glent på plass i sal 207 i Oslo tingrett,

Terrordømte Visar Avdyli (26) fra Bærum blir fredag fremstilt for varetektsfengsling, siktet for grovt bedrageri.

  • Olga Stokke
    Journalist

Siste: Fredag ettermiddag ble Visar Avdyli løslatt. Politet fikk imidlertid medhold i oppsettende virkning. Det betyr at han blir sittende i varetekt inntil anken er behandlet.

Visar Avdyli sammen med sin bror Valon Avdyli (29) og skiensmannen Djibril Bashir (31) dømt for å ha støttet terrorgruppen Den islamske staten (IS). Dette var norgeshistoriens første dom av denne typen.

De ble tiltalt etter straffelovens paragraf 147d. Den innebærer å danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Høyesterett fastsatte nylig straffen til fire år og tre måneder for norsksomaliske Djibril, og til fire år og seks måneder for Valon Avdyli, som har albansk familiebakgrunn.

Visar Avdyli ble i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i åtte måneder, men Høyesterett reduserte straffen til syv måneder.

Han ble dømt for å ha handlet inn stridsbekledning og utstyr som han hadde tenkt å sende broren, Egzon Avdyli, i Syria. Men han ble drept i Syria våren 2014.

Visar Avdyli har ennå ikke begynt soning av straffen.

Lånebedrageri

Nå er Visar Avdyli siktet på nytt. Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt bekrefter at Avdyli er siktet for lånebedrageri, og at han vil bli fremstilt for fengsling fredag på grunn av bevisforspillelsesfare.

Strafferammen er fengsel i seks år.

Forsvareren, advokat Kjell T. Dahl, ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)