Tren 10.000 timer - og bli best!

Blod, svette, tårer og 10.000 timer med trening. Så tidkrevende og så vanskelig mener Olympiatoppen det er å nå verdenstoppen i idrett.

Tar tid. -Dette er tall vi er kommet frem til etter mange års erfaring, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Den som måtte tro at det går an å ta noen snarveier, er på ville veier. Veldig få utøvere klatrer rett opp karrièrestigen, hvis de holder seg til det som er lov. De aktive må ta steg for steg.De fleste som prøver seg, faller ned.— Likevel snakker vi aldri om mislykkede toppidrettskarrièrer. Uansett har utøverne lært veldig mye på veien, sier Finn Aamodt i Olympiatoppen.Utøverne som er med i ski-VM i Val di Fiemme, har bygget seg opp over år. Når de står på startstreken i langrenn, eller setter utfor hoppbakken, har de i gjennomsnitt ti år med intens trening bak seg. Det viser tall som Olympiatoppen har.

10000 timer

-Vi har en klar oppfatning av at det i gjennomsnitt kreves så mange timer som 10000 for å komme opp på et høyt, internasjonalt nivå, sier Stensbøl, som kom til VM-dalen i går.Riktignok fikk han ikke med seg det andre gullet til Bente Skari, og den første mesterskapsmedaljen til Hilde Gjermundshaug Pedersen. Men nettopp triumfen til den 38 år gamle veteranen Pedersen fra Brumunddal er et typisk eksempel på at mange år med trening gir resultater til slutt.-Hadde jeg visst hvor mange timer som lå foran meg før jeg fikk denne medaljen, så hadde jeg gitt opp for lenge siden. Men denne bronsen er verdt alt slitet, sier Hilde.Bente på sin side trener 800 timer i året, og har vært blant de tålmodige. De siste fem årene har hun kjørt det samme opplegget, som hun har stor tro på. Først for to år siden tok hun sin første VM-tittel, i fjor sitt første OL-gull.

Tusen mil

-Russisk langrenn har en annen måte å regne på. De sier at man må trene 10000 km i året, sier Dag Kaas, den personlige treneren til Bente Skari.-Selv om mengde er viktig, betyr jo kvalitet også mye. Mange lovende utøvere faller av når det drar seg til i overgangen mellom junior- og senior.-Det er mye som skal stemme for at utøverne er villig til satse på å nå toppen. En langrennsløper må trene systematisk fra fem til ti år på et brukbart nivå. Bente har bygget seg opp til å tåle mye trening som hun gjør. Det må til for å bli stabil. Yngre utøvere kan få til ett eller to gode renn.Marit Bjørgen (22) sier at hun begynte å bli seriøs da hun var 12 år, men som 17-åring var hun fast bestemt på å satse på ski - med alt det innebærer.-Jeg tenker ikke på at tusenvis av timer venter der fremme. Jeg tror ikke på at man nødvendigvis må bli 30 år for å slå igjennom, slik oppfatningen er i skileiren. Det gjelder å gjøre de rette tingene, sier ungjenta, som har hatt suksess som sprinter allerede.-Jeg trener 700 timer i året, men må nok høyere opp etterhvert.-Jeg er enig med Bjørgen at man ikke skal gå å vente til man er i slutten av 30-årene før man kan høste de store triumfene. Det er en myte, sier Kaas.

Tar tid uansett

Johan Kaggestad har lang erfaring som trener i flere idretter, og han har en sønn, Mads, som trener drøye 1000 timer i året. Mads er profesjonell sykkelrytter.-Sykkelrytterne er de som trener mest, mellom 1000 og 1200 timer i året. Felles for dem som når helt opp, er at de har trent mye fra de er små og de har vært veldig allsidig, sier Kaggestad.