Norge

Nå må du starte med allergimedisin

Neste uke kommer bjørkepollen.

En million nordmenn er allergiske mot pollen. De fleste mot bjørk. For å møte sesongen bør medisineringen starte allerede nå.
 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Pollenvarslingstjenesten forventer spredning av pollen fra bjørk i sør og vest rundt 20. april. Bjørken er den pollentypen de aller fleste av landets en million pollenallergikere reagerer på.

På Østlandet og Sørlandet er det varslet moderate mengder av Salix denne helgen. Salix er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier. Blomstene fra Salix-produserende trær og busker er vanligst kjent som gåsunger eller kattelabber. Gåsungerer populær bordpynt , men bør i følge NAAF unngås der det er mennesker med allergi er til stede.

-Nei! Sier NAAF. Mange reagere med allergi på gåsunger

Med relativt høye temperaturer i kystnære områder i sør, i tillegg til Oslo og deler av Østlandet anslår Norges Astma og Allergiforbund (NAAF)at bjørkeallergikerne vil begynne å nyse og klø til neste uke.

— Vi følger situasjonen nøye, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i NAAF på NAAF.no

Det er den milde vinteren som medfører at bjørkepollen kommer en uke tidligere enn i fjor.

Da startet bjørkepollensesongen i Oslo-området 20. april, og flere kystnære stasjoner i Sør-Norge fulgte like etter. Dette var fem dager tidligere enn «normalt etter en mild vinter.

- Det er grunn til å anta at tilsvarende dato i år ligger nært opp til fjorårets, med forbehold for en eventuell nedbørsperiode som i så fall vil utsette sesongstarten noe, sier Ramfjord.

Pollensjokk

— På enkelte lune og varme steder begynner kanskje bjørke-spredningen allerede et par dager før, bekrefter Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver NAAF.

NAAF anbefaler mennesker med pollenallergi å starte den medisinske behandlingen i god tid før spredningen tar til for fullt, for på den måten å oppnå best mulig effekt av medisineringen.

— Man har effekt av medisinen med en gang man begynner å ta den, men man har ikke full effekt før etter en ukes tid. Ved å starte før spredningen skjer, er man bedre rustet og slipper på den måten forhåpentligvis unna de verste symptomene, sier Gunvaldsen.

4 av 10 får en allergisk reaksjon i løpet av livet.

I følge professor Sverre Steinsvåg, Sørlandet sykehus har en million nordmenn pollenallergi. Antallet øker, og professoren forklarer dette blant annet med vestlig livsstil med lite infeksjoner og mye tid innendørs.

- Hva er allergi?

— Allergi er endringer i kroppens reaksjonsmåte på stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær.

- Hvem får allergi?

Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er risiko for at barnet skal utvikle allergi ca. 40 %. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60- 80 %.

Flere får allergi

- Hvor mange er allergiske?

Mer enn 40 % av befolkningen får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. Mer alvorlig allergiplager sees hos 10- 20 %. Allergiforekomsten har økt de siste tiårene. Mye tyder på at vestlig livsstil med lite infeksjoner, mye tid innendørs, lite D-vitamin kan ha betydning.

Allergi fører til kløe og snørr!

— Hvilke symptomer kan allergi gi?

Symptomene varierer alt etter årsaken til reaksjonen og hvilken del av kroppen som er involvert. Pollenallergi gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også forårsake symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Mange pollenallergikere kan oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Årsaken til dette er at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten. Dette kalles kryssallergi. Ved kraftig allergisk reaksjon kan allergisk sjokk oppstå. Dette innebærer blant annet livstruende blodtrykksfall og pustestans. Årsaken kan være injeksjoner i forbindelse med vaksine, medikamenter eller røntgenkontrastmiddel, insektstikk (blant annet vepsestikk), legemidler eller matvarer.

- Hvordan stilles diagnosen?

Hvis undersøkelse foretas mens plagene er akutte, som for eksempel ved høysnue, kan funnene være ganske typiske for allergi. En vanlig legeundersøkelse kan ofte ikke avdekke om det dreier seg om allergi, hyperreaktivitet, uspesifikk kjemisk overfølsomhet eller noe annet. Da trengs det spesielle allergitester i form av blod- eller hudtester (prikktest eller lappetest).

Noen ganger er det nødvendig med en blodprøve for å diagnostisere allergi.

Unngå det du reagerer på

— Hvordan behandles allergi?

Hvis det er mulig skal du unngå kontakt med det du reagerer på. For matvarer kan dette være vanskelig og for pollen nesten umulig. Derfor kan det være nødvendig å behandle allergiske symptomer med medikamenter.

- Hvordan skal foreldre forstå forskjellen på allergi og forkjølelse hos barn?

— Det er ikke enkelt. Barnehagebarna snørrer gjerne fra høst til langt ut på våren. Ofte har de litt feber til og fra. Allergikerne er mer plaget i pollensesongen og ofte har andre i familien allergi eller eksem. Hvis barnet ikke har hatt er noen andre allergiske symptomer fra før og ingen andrei familien er allergisk, er det mindre sannsynlig at det er allergi. Man ser sjeldenpollenallergi hos barn som er under fem år, men virusinfeksjoner svært vanlig.

Mange blir irritable

- Blir man trett av allergimedisin?

Nei, de aller fleste blir ikke trette av de nye antihistaminene. Men mange blir trette, uopplagte og irritable av allergien.

- Kan man forebygge allergi?

Allergivaksinasjon ser ut til å kunne forebygge utvikling av nye allergier.

Vaksine er et alternativ for dem som ikke har tilfredsstillende effekt av symptomlindrende medikamenter som kortisonholdig nesespray, antihistaminer og øyedråper

Kilde: Norges Astma og allergiforbund, professor Sverre Steinsvåg, Sørlandet sykehus og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Ahus, Per Helge Måseide.

 1. Les også

  - Intoleranser er blitt en unnskyldning for slanking

 2. Les også

  Gigantstudie kobler keisersnitt til en rekke kroniske sykdommer

 3. Les også

  - Jeg er like glad i våren som de fleste andre til tross for pollen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5