Norge

Hareid-drapet: Dømt til 19 års fengsel

Her hentes den drepte ut fra leiligheten i Hareid, der drapet fant sted i august i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

ÅLESUND (Aftenposten): Den 24 år gamle nordlendingen klarte ikke å overbevise retten om at drapet ikke var planlagt. Nå er han dømt for overlagt drap og likskjending av offeret.

  • Arnfinn Mauren

— Handlingen var et overlagt drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter, konkluderer Sunnmøre tingrett - og har dømt gjerningsmannen til en fengselsstraff på 19 år. Retten har gitt ham en strafferabatt på ett år, etter at han allerede i første avhør erkjente handlingen.

24-åringen er også dømt til å betale 460.000 kroner i oppreisningserstatning til drapsofferets etterlatte. Påtalemyndigheten hadde krevd 20 års fengsel, inkludert ett års strafferabatt. Men aktor, statsadvokat Jan Hoel, fikk rettens støtte på alle vesentlige forhold i saken.

— Dommen ligger tett opp til det jeg la opp til i min prosedyre. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere dommen. Det er opp til Riksadvokaten om den skal ankes, sier Hoel.

Parterte liket etter drapet

Retten legger til grunn at drapet på Sami Milhem (20) var et resultat av at 24-åringen hadde opparbeidet seg en sterk aggresjon mot avdøde som følge av kontakten mellom Milhem og den drapdømtes daværende kjæreste og samboer.

— Det vises til tiltaltes egen forklaring i retten om at han hatet avdøde og at tanken på drap kan ha streifet ham, heter det i dommen.

Drapet i Hareid fikk stor oppmerksomhet på grunn av de nærmest bestialske omstendighetene. Etter å ha påført offeret, den 20 år gamle Sami Milhem, 35 større og mindre knivstikk, ble liket delvis partert. Formålet med dette skal ha vært å frakte det bort for å grave det ned.

Den drepte Sami Milhem (20). Foto: Politiet

— Jeg var i panikk og ville kvitte meg med liket. Jeg ville grave det ned i skogen og mente det ville bli lettere hvis jeg kuttet det opp, forklarte 24-åringen under rettssaken i mars.Tiltalte fullførte ikke planen. I stedet dusjet han, skiftet klær og reiste tilbake til sin egen bolig – der han senere på dagen ble pågrepet av politiet. Først ble en siktet for forsettelig drap, men senere ble siktelsen skjerpet tiil overlagt drap og likskjending - noe han også ble tiltalt for.

— Jeg blir kvalm av mine egne handlinger, sa han i retten.

Overlagt eller forsettlig?

Det har aldri vært noe tvil om skyldspørsmålet i denne saken. 24-åringen erkjente tidlig å ha drept Sami Milhem (20) i en bolig på Bigset i Hareid kommune i august i fjor. Spørsmålet var om retten ville dømme ham for overlagt eller forsettelig drap.

Aktor Jan Hoel (t.v.) og tiltaltes forsvarer Johnny Veum. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Påtalemyndigheten mente at drapet var planlagt, og viste under rettssaken blant annet til meldinger og telefonsamtaler like forut for drapet. 24-åringen varslet en kompis på telefonen at han "ville drepe" den 20 år gamle Sami Milhem.

— Under samtalen, som varte tilsammen rundt en time, sa han flere ganger at han skulle "ta ham" og "drepe ham". Jeg prøvde gjentatte ganger å få ham fra det, fortalte kompisen da han vitnet i Sunnmøre tingrett i mars.

Påtalemyndigheten fikk støtte av retten. Sunnmøre tingrett finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at 24-åringen i tiden før og under selve drapshandlingen faktisk tenkte seg om og overveide hva han gjorde. Samlet sett har retten kommet til at han planla drapshandlingen og forberedte denne.

-Ikke meningen å drepe

Drapsofferet lå og sov da knivstikkingen startet, og to andre personer var i eller like ved huset da dette skjedde. Politiet mener at den ene av disse to var vitne til drapshandlingen. De skal ha vært ruset denne kvelden og morgenen og husket svært få detaljer da de vitnet i retten. På spørsmål fra aktor om han vurderte å hjelpe Sami Milhem, svarte han følgende:

— Det var ingenting jeg kunne gjøre.

Den nå dømte 24-åringen hevdet i retten at det aldri var hans opprinnelige plan å drepe Milhem da han oppsøkte leiligheten. Han skulle banke opp 20-åringen, ikke drepe. Forsvarer Johnny Veum ba i sin prosedyre om at hans klient ikke måtte bli dømt etter tiltalen om overlagt drap, men forsettlig drap. Dette fikk forsvareren ikke gehør for av retten.

-Vi tar dommen til etterretning. Nå skal vi gå gjennom den og vurdere hva vi skal gjøre, sier advokat Ida Dahlgren Hanssen, som representerte forsvarer Johnny Veum under domsavsigelsen mandag.

Les også

  1. - Drapet går veldig inn på oss

  2. Trekantdrama utløst bestialsk drap

  3. Varslet kompis om drapsplaner

Drapet skjedde i denne boligen på Bigset i Hareid kommune. Den drepte lå og sov der, dan den tiltalte 23-åringen, ifølge politiet, dro til boligen med den hensikt å drepe 20 år gamle Sami Milhem. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB Scanpix