Norge

Prinsesse Märtha fikk en datter

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn fikk en datter klokken 8.20 fredag. Fødselen fant sted på Bloksberg på Hankø.

 • Morten Andersen
  Stabssjef

Kongehuset melder at fødselen fant sted på Bloksberg på Hankø ved hjemmefødsel.

Fødselen forløp som normalt og alt er vel med mor og barn, heter det i pressemeldingen fra Slottet.

Den nyfødte veide 3760 gram og er 52 cm lang.

Kronprinsregent Haakon har meddelt Stortingets President at barnets navn er Leah Isadora Behn.

Märtha og Ari har ikke planlagt noen pressekonferanse i forbindelse med fødselen, opplyser Slottet.

— Det har hele tiden vært klart at det ikke kommer til å bli så mye oppmerksomhet rundt denne fødselen som den forrige fødselen til paret, sier fungerende informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen mener Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn igjen har valgt et trendy navn.

Kong Harald og Dronning Sonja uttrykker glede over å ha fått sitt tredje barnebarn.

To uker før termin

Slottet kunngjorde at Märtha Louise var gravid 20.september i fjor. Slottet opplyste da at terminen var i midten av april. Med andre ord er Leah Isadora født en uke eller to for tidlig.

Slottet opplyste også at barnet ville bli født på Rikshospitalet, slik som Maud Angelica. Det har imidlertid blitt spekulert på om Märtha ville føde hjemme på Bloksberg, så det er ikke direkte overraskende at prinsessen valgte hjemmefødsel.

Dermed blir det ingen reprise på Aris Behns pressemøte på Rikshospitalet, noen få timer etter at hans første datter ble født. Der kalte han Maud Angelica "en strålende gyllen halvmeter." Samtidig hadde han vært med på det største som finnes for en førstegangspappa, og hadde mest lyst til å gå ut og "skyte en bjørn eller knuse noen stein".

På hver sin kant

I månedene før fødselen har prinsessen og Ari dyrket karrierene på hver sin kant av Atlanteren. Prinsessen har vært hjemme i Norge sammen med Maud Angelica, mens Ari Behn har vært alene i leiligheten på Upper West på Manhattan.

I februar reiste prinsessen rundt om i landets bokhandlere og signerte 3000 eksemplarer av boken "Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet," som hun har forfattet i samarbeid med illustratøren Svein Nyhus.

Nummer fem i arverekken

Parets første datter, Maud Angelica, ble født 29. april 2003. Hun er dermed bare 21 dager unna fra å være to år eldre enn sin nyfødte lillesøster.

Leah Isadora Behn blir nummer fem i arverekken etter sin storesøster, som er nummer fire. Barnet får i likhet Med Maud Angelica ingen kongelig tittel, og sin fars etternavn.

Märtha og Aris opphold i New York ble usedvanlig kort. I realiteten bodde Märtha bare noen uker i byen. Paret er nå i ferd med å flytte inn på landstedet Bloksberg på Hankø frem til huset i Lommedalen i Bærum er ferdig påbygd.

Opptatt familie

Da Maud Angelica ble født, kom de nybakte besteforeldrene på besøk allerede samme kveld.

Denne gangen er det mer usikkert når familien kan komme på besøk. Dronning Sonja er i begravelsen til pave Johannes Paul IIi Roma, og kommer ikke hjem før sent fredag kveld.

Kong Harald er sykmeldt etter hjerteoperasjonen, og om han får anledning til å dra på barselbesøk til Hankø er ikke kjent.

Både Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er i London for å delta i bryllupet til prins Charles og Camilla Parker Bowles lørdag.

 1. Les også

  - Et trendy navnevalg

Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Maud Angelica fotografert i New York i oktober. Foto: AFP

Louise hadde sin siste opplesning og signering i Oslo 2. mars. Foto: Ørn Borgen / SCANPIX

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE

  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

 2. NORGE

  Slik var ekteskapet: 14 år med Märtha og Ari

 3. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 4. NORGE

  Her er kongefamiliens julebilder

 5. NORGE

  Ari Behn er død. – Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet, melder kong Harald.

 6. NORGE

  Klart for prinse-konfirmasjon: – Et nytt kapittel i hans liv