Norge

Dronning Sonja: - Ville helst vært her privat

Dronning Sonja ville helst ha opplevd øyene på Helgelandskysten uten pressen i hælene, hvis hun hadde hatt muligheten.

Kong Harald og dronning Sonja sammen med ordfører i Træna kommune, Aina Willumsen (t.h.) tirsdag.

– Men det er veldig hyggelig at dere er med og setter søkelyset på alt som skjer her ute og formidler hva som foregår på de mange gode stedene. Det fortjener de som bor her, legger hun smilende til.

Tirsdag ettermiddag sto øya Lovund på kongeparets program. I sin tale til øyfolket beskrev dronningen hvordan hun opplever denne delen av landet.

– Det er noe magisk og uvirkelig over landskapet her på Helgelandskysten. Det er både vakkert og dramatisk på samme tid, med et mylder av øyer og med majestetiske fjell som stiger rett opp av havet. Jeg blir like fascinert av skjønnheten hver gang.

«Ho Torill»

I talen fortalte hun også om sitt første besøk på Lovund. Turfølget hennes hadde leid en sjark, og skipperen lurte på om de ikke trengte en guide på øya.

– Da vi kom til øya så vi ingen guide, men etter en stund stakk en skikkelse fram fra en plankehaug. Det var «ho Torill», som hadde forvisset seg om at det virkelig var en dronning i følget og ikke bare en spøk.

Tirsdag ettermiddag møtte dronning og guide hverandre igjen, og «ho Torill» fikk en god klem av dronningen.

Rock og bildekunst

I motsetning til mange andre norske øysamfunn, går Lovund-samfunnet den riktige veien både når det gjelder arbeidsliv og folketall. Ikke bare lundefugl, men stadig flere mennesker finner veien til denne øya i havgapet.

Nylig kunne de åpne en flott, ny barnehage, og øyas yngste syntes det var stor stas å kunne vise kongen og dronningen rundt i nybygget.

En av småtassene, August på seks år, prøvde å stjele oppmerksomheten fra de kongelige gjestene ved å by på et skikkelig Michael Jackson-inspirert rockeshow. To andre småtasser skulle overrekke barnehagens selvproduserte kunstverk til kongeparet, men en av dem fant ut at det kanskje var like godt å gi bildet til en av fotografene.

Men bildene – ett portrett av kongen og ett av dronningen – havnet i de riktige hendene til slutt.

Kongetur med Harald V

Etter besøket på Lovund fortsatte turen til Lurøy. Her fikk kongeparet anledning til å reise med redningsskøyta Harald V, noe kongen syntes var spesielt hyggelig. Det var første gang han var om bord i skøyta som bærer hans navn.

Redningsskøyta ble for øvrig døpt av hans svigerdatter Mette-Marit i den perioden kongen selv var syk og ikke kunne ta offisielle oppdrag.

På Lurøy var det et helt «fuglefjell» av mennesker som ønsket kongeparet velkommen i nydelig solskinnsvær. Her sto kirkekonsert og besøk hos Kystlaget på programmet før kveldens middag på det lokale matstedet Torshavn. På menyen sto kamskjell og steinbitkaker og flere former for røykt og gravet reinkjøtt.

Les mer om

  1. Kongelige