Sterk vind flere steder i landet

Det er mye vind flere steder i helgen. Meteorologisk institutt ber folk passe på når de skal ut på tur – både ved kysten og i fjellet.

Det er mye vind flere steder i helgen. Meteorologisk institutt ber folk passe på når de skal ut på tur – både ved kysten og i fjellet. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Det har vært mest vind på Nordvestlandet i dag, og det var faktisk oppe i full storm ved Stad tidligere i dag, noe som er veldig sjeldent for denne årstiden, forteller vakthavende meteorolog Per Egil Haga til NTB.

Årsaken til denne sterke vinden er et kraftig lavtrykk i Norskehavet. Det er også vind litt lenger nord, men det ser ikke ut til at dette er uværsvind, sier Haga.

– De får en liten sørvestlig kuling i Nordland, Troms og Finnmark også.

– Ikke dra ut i småbåt

Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å være forsiktige så lenge vinden varer.

– Unngå å dra ut i småbåt når det er så mye vind som det er på Nordvestlandet, og til en viss grad også i Trøndelag, sier vakthavende meteorolog Haga.

Vinden fortsetter utover ettermiddagen, men ser ut til å roe seg i løpet av kvelden og morgendagen.

– Lavtrykket beveger seg østover og trekker seg unna de mest vindutsatte stedene i landet, forteller han.

En campingvogn ble totalskadd da den blåste av veien på Valdresflye lørdag. Politiet advarer mot å kjøre over fjelloverganger i området med campingvogn på grunn av sterk vind.

Campingvogn blåste av veien

Det er også mye vind i fjellet, noe som resulterte i at en campingvogn på Valdresflye blåste av veien tidligere lørdag. De to som kjørte bilen som trakk vognen, kom fra det uten fysiske skader.

Etter hendelsen kom politiet med en advarsel mot å kjøre over fjelloverganger i området med campingvogn på grunn av den sterke vinden.

Også meteorolog Haga sier det at det kan være greit å unngå de mest vindutsatte stedene:

– Det kan være ganske ubehagelig å være ute i fjellet når det er stiv til sterk kuling. Men det roer seg i morgen, beroliger han.