Norge

Årets første ekstremvær er varslet: - Det blir absolutt ikke en dag å reise til fjells

Orkan, 50-70 mm nedbør på et døgn og utrygt for torden. Store deler av Sør- og Midt-Norge blir rammet av ekstremværet «Tor» fredag ettermiddag.

BEIARFJELLET, NORDLAND 6. april 2007: En bilkolonne kjører over Beiarfjellet i Nordland i dårlig vær.
 • Steffen Pedersen Øberg
Ekstremværet gjelder dette området her.

Fredagens uvær er blitt oppgradert til ekstremvær og har fått navnet «Tor». Til og med i Oslo vil det blåse kraftig.

— Det vil mest trolig blåse orkan langs hele kysten fra Hordaland til og med Nord-Trøndelag. Men mesteparten av Sør-Norge vil få merke uværet, sier Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Han mener det er grunn til å frykte store konsekvenser for all ferdsel fredag ettermiddag.

Kan endre seg raskt

— Prognosene er usikre og kan endre seg raskt. Men uvær blir det uansett, legger Storm-meteorolog Solbjørg Apeland til bt.no.

Varselet gjelder Oppland, Hedmark, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. For Rogaland gjelder et obs-varsel.

Opphavet til ekstremværet er et lavtrykk som tidlig fredag er ventet å utvikle seg til en orkan i havområdet rundt Shetland.

Fredag ettermiddag og kveld er det ventet at lavtrykket vil flytte seg inn i den nordlige delen av Nordsjøen og senere mot Vestlandet og Trøndelag.

Men alt dette er ganske usikkert. Kun en liten endring i lavtrykksbanen kan endre både vindstyrke, og hvor uværet treffer hardest. NVE melder også om stor snøskredfare på Vestlandet i helgen.

Dette var ikke ekstremvær, men likevel ekstremt:

Les også

Vill varmerekord på Svalbard

Også store deler Østlandet vil merke det

Det er også ventet kraftig vestlig vind i utsatte områder nord for Mjøsa i Oppland og Hedmark samt i indre deler av Buskerud.

Ifølge vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt, vil også det sentrale Østlandet og Oslo merke vindkastene.

Det er ventet kraftig vind opp mot orkan på Vestlandet og i Trøndelag i dag. Også Buskerud, Oppland og Hedmark kan vente kraftig vind.

— Det vil bli kraftige vindkast, spesielt i fjellstrøkene på Østlandet: Nord for Mjøsa i Hedmark og Oppland, og i øvre Buskerud blir det veldig kraftig vind på opp til 35–40 sekundmeter. Det rusker ordentlig.- Men også resten av Østlandet vil få dårlig vær og mye vind med vindkast 20–25 meter pr. sekund. Man merker 20 sekundmeter godt, og akebrett og spader og slike ting vil kunne blåse rundt omkring.

— I fjellet kan det blåse sterk storm til orkan i utsatte steder. Fredad er absolutt ikke en dag å reise til fjells.

Vind opp mot 200 kilometer i timen

Det er ventet vindkast opp mot hele 50–55 meter i sekundet flere steder. Det tilsvarer 200 kilometer i timen. Men dette er likevel ikke i nærheten av norsk rekord. For eksempel ble det målt opp mot 62 meter i sekundet under nyttårsorkanen i 1992.

Det er også ventet at bølger langs kysten på opp mot 20 meter, ifølge yr.no.

Det finnes faktisk en liste over hva de neste ekstremværene skal hete:

Les også

Men meteorologene nekter å si det

Trolig verst i Hordaland

— Slik prognosene ser ut i dag, er det Hordaland som vil få den kraftigste vinden. Den vil komme fra sørvest og komme opp i orkan styrke. Men dette kan endre seg til i morgen, understreker Apeland.

Uværet ser ut til å treffe kysten akkurat når folk skal hjem fra jobb – eller ut på helgetur – mellom 14 og 18. Men Storm-meteorologen advarer folk mot å prøve å komme seg til fjells.

Trykk på videoen og du kan se hvordan Tor vil bevege seg.

— Det vil bli en veldig kastevind i fjellet, opp i orkan i Jotunheimen og de nordligste fjellstrøkene.På de fleste fjellovergangene vil de bli full til sterk storm, og plussgrader på opp til 900–1200 m.

 • Oles klode: Det ekstreme været er snart normalt

Fare for torden og kraftig nedbør

Og om ikke det var nok med orkan: det følger også kraftig nedbør med lavtrykket – 50–70 millimeter i løpet av 24 timer. Og det er fare for torden.

— Folk må følge med på værmeldingene, ta en kikk rundt huset, sikre båter og ellers forberede seg på et skikkelig uvær, sier Apeland.

Dette er det første ekstremværet som er varslet i landet siden begynnelsen av desember da Synne herjet med Sør-Vestlandet.

Slik blir været når Tor har rast fra seg:

Søndag ser det ut til at i hvert fall Nordland får lokalt mye nedbør. Det kommer som regnbyger ved kysten og som snø i indre og høyere strøk. I Trøndelag blir det også regn i lavlandet og snøbyger i indre strøk søndag, om enn ikke så mye som lenger nord. Samtidig blir det også nedbør i Sør-Norge

– Fjellet og Vestlandet får mest snøbyger, men også regn i lavlandet. Østafjells og på Sørlandet blir det ganske fint, stort sett pent vær på søndag. Det blir ikke voldsom kulde, men noe lavere enn dagene forut. For eksempel rundt 0 grader i Oslo-området, sier Foss

Troms og Finnmark får varierende, skiftende vær med nedbør vesentlig som snø.

Utover uken har Foss bare satt opp utsiktene for mandag og tirsdag:

– Da kommer det et nytt lavtrykk innover Sør-Norge fra vest, som gir ny nedbør. Dette går ikke nordover, men rett øst mot Sverige. Da blir det nedbør stort sett over hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre.

Mandag og tirsdag får Nord-Norge ganske typisk vintervær: Med litt nordavind kommer det snøbyger. Lavtrykket fra vest vil for øvrig også påvirke Trøndelag, men de får nok mindre nedbørsmengder enn i de sørligere strøkene.

 • Les flere klima og værsaker her:
 1. Les også

  Så varm og våt var 2015 i Norge

 2. Les også

  Klimaministeren kan ikke love at det blir klimakutt i Norge de neste to årene

 3. Les også

  Ekstremvær

Les mer om

 1. Vær
 2. Klima