Norge

Korrupsjonsoffer

Ivica Rimanic trodde han skulle klare å kvalifisere Japan for OL. Han hadde bare ikke gjort regning med to partiske iranske dommere. . .

Ivica Rimanic følte seg urettferdig behandlet da han ledet Japans herrelandslag i OL-kvalifiseringen mot Kuwait.
  • Forf>
  • <forf>arne Hole <

Også den gamle Norges-vennen Ivica Rimanic har vært "involvert" i korrupsjonsskandalen i asiatisk håndball. Som trener for Japan fikk han merke at det var Kuwait som skulle til OL, ikke Japan.— Noen av japanerne trodde vi skulle få europeiske dommere i kampen mot Kuwait, men jeg sa til dem at det kom aldri til å skje. Og ganske riktig; vi fikk to iranere. De dømte ganske "smart", så det var ikke så lett å ta dem, men vi ble i alle fall fratatt 15 baller og tapte med to mål, sier Rimanic på telefon fra Kroatia, der han venter på beskjed om han får tilbake jobben.- Kontrakten min gikk ut da vi ikke kvalifiserte oss til OL. Nå skal hele kvalifiseringen spilles på nytt, så kanskje jeg blir gjeninnsatt?

Korrupt.

For Rimanic kom ikke dømmingen i OL-kvalifiseringen som noen overraskelse. Han opplevde det samme under Asia Games.- Jeg får være litt forsiktig, så jeg skal ikke si at alt var avtalt spill - men det var mye rart. Dommerne dømte alltid for Kuwait, forteller Rimanic.EHF-president Tor Lian mener at IHF har kort tid på seg til å få avviklet en ny OL-kvalifisering både for damer og herrer og tipper at den vil bli spilt i løpet av januar.- Det kommer til å bli noen europeiske dommere der, og det kommer til å bli en viss oppmerksomhet rundt dommerprestasjonene, sier Lian i lun julestemning.Rimanic er ikke så sikker på om Kuwait kommer til å stille opp i omspillet. Det kunne jo blitt pinlig at kvalvinneren ikke kommer til OL når dommerne dømmer 50/50...- Sør-Korea er Asias beste lag, og Japan er nest best, sier Rimanic, som tror han snart er tilbake som trener i Danmark eller Norge.

Stor ståhei.

Det var Der Spiegel som dagen etter at VM i Frankrike var over avslørte omfattende juks under OL-kvalifiseringen i Asia. Dessverre for IHF-president Hassan Moustafa kunne det spores at han hadde visst om hva som hadde foregått.Moustafa ble i sin tid hjulpet frem til presidentstolen i IHF av sjeik Ahmed Al Fahad Al Sabah fra Kuwait og har ham som sin beskytter. Sjeiken er Asias mektigste idrettsleder. Han er IOC-medlem og president for foreningen av Asias OL-komiteer, samtidig som familien styrer Kuwait.Sjeiken gikk litt for langt da han rett før OL-kvalifiseringen mellom Kuwait og Sør-Korea byttet ut de to oppsatte tyske dommerne og erstattet dem med to jordanere med usedvanlig klare stillingsinstrukser.Nå er løpet trolig kjørt for Kuwait.Og på IHF-kongressen i 2009 også for Hassan Moustafa?