Norge

- Inviter en singel på julefeiring

Redaktør, Live Lepperød, i Singlenett.no arrangerer til julefering for single, og ber samtidig folk være rause nok til selv å invitere single og kanskje ensomme inn i familiehyggen i jula. Foto: Singelnett/Storfjell Ingar

  • Ikke tenk bare familie og helt tradisjonelt i julen. Mangle single er ensomme ved slike høytider, og ønsker seg noen å feire samme med.
  • Klaus Børringbo
    Frontsjef

— Å være singel ser selvfølgelig ikke ensbetydende med å være ensom, men mange single følger seg litt ekstra ensomme nettopp ved høytider som dette, sier redaktør for Singelnett.no og initiativtager til felles jule- og nyttårsfeiring for single i Oslo Live Lepperød, til Aftenposten.no.

- Vondt og vanskelig

Det nystartete nettstedet Singelnett.no har mottatt mange henvendelser fra folk som lever alene og føler seg ensomme i julen.

Leserne kommer med hjertesukk om sin egen situasjon og ber samtidig om råd og tips om hvordan de kan feire en best mulig jul alene, eller hvordan de kan søke sammen med likesinnede.

— Mange single opplever julen som spesielt vond og vanskelig, sier Lepperød.

Faller utenfor familieidyllen

Hun forteller om folk med samlivsbrudd bak seg, der for eksempel eksen feirer jul med barna, eller unge mennesker som bor langt unna familien og av forskjellige grunner velger å holde seg i byen i julen.

Det er generelt sett snakk om folk med liten eller ingen familie eller sosialt nettverk, som faller utenfor ved slike tradisjonelle familiehøytider.

— Det kan være folk som ellers oppfattes som ganske vellykkede og sosiale i jobbsammenheng og i andre sosiale sammenhenger, men som når det kommer til den mer lukkede familieulen fører seg utenfor.

- Gjør julen åpnere

— Tenk litt mer utradisjonelt, oppfordrer derfor Lepperød.

— Inviter et menneske du vet sitter alene på julaften inn i «varmen». Det kan kanskje føles underlig for den som blir invitert, men om man legger opp atmosfæren til å være en litt mer åpen feiring, kanskje invitere en eller to andre i samme situasjon, blir det mer naturlig og hyggelig.

— Den single vil da ikke få den samme følelsen av å trenge seg på, mener singelnettredaktøren.

Egen julefeiring i Oslo

Singelnett.no arrangerer i år egen julefeiring for single i Oslo, sammen med singelarrangøren SingelMingel, som også arrangerer nyttårsfeiring for samme gruppe en uke etter.

Her blir det servert julemat og godt drikke i julepyntede omgivelser, og så blir det dans etterpå.

— Vi åpner dørene klokken 19, og feiringen varer utover natten, forteller Lepperød.

Les mer om arrangementet her (ekstern link).

Kan gå på helsen løs

Hun har fått mange henvendelser fra single som føler seg ensomme i julen, særlig i etterkant av noen saker nettstedet har skrevet om det å feire jul alene.

I en artikkel om at ensom julefeiring kan gå på helsen løs vises et blant annet til at det antas å være flere ensomme 40-åringer, en 70-åringer her i landet.

Det er ingenting som tyder på at ensomheten bare rammer de sære og vanskeligstilte. Det er like mange ensomme blant velutdannete og ressurssterke mennesker.

Får julen i trynet

Høytider som jul, nyttår og påske er spesielt vanskelige å komme seg gjennom for mange single. Julen er desidert verst. Dette er familiens høytid. Tiden da besteforeldre, foreldre og barn samles i sluttet krets med god mat og hyggelig samvær.

— Paradokset er at vi har en veldig åpen førjulstid, hvor alle som vil kan delta i diverse juletilstelninger og førjulsfester. Julaften smeller døra igjen, nærmest rett i ansiktet på folk. Fra da av er det bare nærmeste familie som gjelder, sier Lepperød som oppfordrer til en åpnere holdning til single og julefeiring i samfunnet generelt.

Her er noen forslag til hva du kan gjøre innimellom familieselskap og andre juleforpliktelser: Oslopuls.no: Jul i byen.