Ut på nett med ett klikk

Opera legger nå til Widgets til sin mobile nettleserpakke Opera Mobile 9.5, og gjør den tilgjengelig for flere plattformer.

Det norske nettleserselskapet lanserte tirsdag versjon 9.5 beta med Widgets for plattformene Windows Mobile— og UIQ-, samt flere forbedringer av surfeopplevelsen i selve nettleseren.

Praktisk med widgets

Widgets er små nyttige miniprogrammer, eller egentlig mininettlesere. Her kan man få programmer som kalkulator, huskelapper, TV-guider, mini-RSS-er med siste nytt fra et bestemt nettsted, spill, og mye, mye mer.

Opera Mobile 9.5 har vært tilgjengelig for Windows Mobile siden i sommer, men nå kommer en ny versjon, som også er tilpasset den Symbian-baserte UIQ, som blant annet Sony Ericcson har brukt i sine smarttelefoner hittil.

Mobil nettsurf tar av

Surfing og nettjenester på mobilen har vært tilgjengelig en god stund, men det er først nå det er i ferd med å ta av. Økte hastigheter i mobilnettene, samt forbedret brukeropplevelse er noen av nøkkelfaktorene som spiller en viktig rolle her.

Les også:

Les også

Enklere mobilsurfing

iPhone har vist folk hva en virkelig mobil surfeopplevelse kan være, og andre plattformer strever med å matche. Operas nettsurfeopplevelse har hittil vært den beste, derfor har de også gjort den tilgjengelig for flere mobile plattformer.

iPhone åpnet kranene

iPhone-operatører som Netcom rapporterer om mangedobling av datatrafikken fra iPhone i forhold til andre smarttelefoner. Norges største nettsted VGnett har også opplevd en formidabel økning i lesingen av sine sider, via mobil etter at iPhone kom.

— Nå ser vi virkelig at det tar av, og ikke minst bruken av Widgets, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera Software til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Opera Mini i fullformat

— Widegets er en god og praktisk måte å benytte nettjenester via mobilen på, og det er langt mer interessant på mobil enn på PC, egentlig.

— Dette fordi skjermene på mobil ikke er så store og prosessorkraften er begrenset. Derfor er små nettleservinduer dedikert til helt definerte tjenester langt mer praktisk, enn å hente opp en hel nettside.

Last ned og prøv

Allerede nå kan man laste ned Opera 9.5 beta med Widgets fra Opera.com.

I selve nettleseren Opera Mobile 9.5, av blant annet bedre brukeropplevelse i zoom- og panoreringsfunksjonene, mulighet for å klikke på en lenke eller e-post-adresse for enkelt å kunne sende den videre via SMS eller e-post. På nyåret vil også den nye 9.5-pakken med Widgets være klar for verdens største smarttelefonplattform, Nokia-eide Series60.

Vil ha utvikling

— Allerede nå har vi et utviklingsverktøy for S60 ute, for utviklere som ønsker å utvikle widgets også på denne plattformen, forteller Odland.

Utviklerpakken vil også inneholde den samme widgets-programmet som nå blir gjort allment tilgjengelig for WM og UIQ.

— Det er rett og slett for at utviklerne skal kunne teste sine nyvinninger på den plattformen også.

Utlyser widget-konkurranse

For å oppfordre utviklere verden rundt til å utvikle nye og spennende widgets, har Opera utlyst en utviklingskonkurranse, kalt "X-widget challenge". Totalt skal 10.000 dollar deles ut til de oppfinnerne av de beste løsningene.

Mange muligheter

Widgetspakken man i dag kan laste sammen med den siste versjonen av Opera Mobile 9.5 inneholder noen ferdiginstallerte widgets, i tillegg finnes det en mengde morsomme og nyttige widgets for nedlasting på widgets.opera.com

Som utviklere av nettlesere for både PC og mobil, har Opera som laget sine widgets slik at de fungerer på begge plattformer. Man kan også gjøre endringer ett sted, og få begge versjoner oppdatert automatisk.

Praktisk og moro

Handlelisten som kommer med som ferdiginstallert widget ved nedlasting, kan man eksempelvis starte å forfatte på mobilen på vei til jobb, ferdigstille via kontor-PC-en i løpet av dagen, for så hente den opp på mobilen når man går innom butikken på vei hjem.

Opera planlegger også systemer for felles gruppe- eller familieinnlogging, slik at eksempelvis flere kan fylle opp den felles handlelisten, før far eller mor kan ta handleturen på vei hjem, med oppdatert liste direkte i mobilen.

På samme måte kan man starte et spill på mobilen og lagre det, fortsette å spille på PC, for så å fortsette på mobilen når man må ut igjen. Slik kan man i prinsippet fortsette det samme spillet i evigheter.