Alan vokste opp i Tyrkia

Abdullah Kurdi, som fredag måtte begrave sønnen Aylan, storebroren Galip og kona Rehan, hadde bodd tre år i Tyrkia før familien hans druknet i forsøket på å nå Hellas denne uken.

Bildet av den døde treåringen, Alan Kurdi, som var skyllet opp på stranden i feriebyen Bodrum, har spredt seg verden over som en illustrasjon på flyktningkrisen.

Bildene av tre år gamle Alan, den syriske gutten som ligger livløs på en tyrkisk strand, har brent seg fast i oss. Den lille gutten i shorts og rød T-skjorte som druknet i forsøket på å få et bedre liv, er blitt symbolet på den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, med politisk sprengkraft verden over.

Fredag måtte 40 år gamle Abdullah Kurdi begrave to sønner på tre og fem år, samt kona Rehan Kurdi, som heller ikke overlevde forsøket på å nå den greske øya Kos i en liten gummibåt. Begravelsen fant sted i Kobani iSyria.

Nå vet vi mer om bakgrunnen til familien som har fått hele verden til å våkne.

Hadde bodd tre år i Tyrkia

Avisene The Wall Street Journal og The Guardian kan fortelle at familien Kurdi, som er syriske kurdere, hadde bodd tre år i Tyrkia da de la ut på den fatale båtturen.

Ifølge Mustefa Ebdi, en journalist i Kobani, skal konflikten i Syria ha tvunget familien Kurdi til å flykte mange ganger. De skal ha forlatt Damaskus, hvor Abdullah Kurdi jobbet som barberer, i 2012, og reist til Aleppo. Da det ble sammenstøt der, flyttet de videre til Kobani, forteller Ebdi til nyhetsbyrået AFP. Fra Kobani, der det har vært harde kamper mellom de kurdiske styrkene og Den islamske staten (IS), flyktet de altså til Tyrkia.

Les Joacim Lunds kommentar:

Les også

«Var det riktig å publisere dette bildet?»

På Abdullahs Facebook-side er det ifølge Wall Street Journal bilder av familien som mater duer ved siden av den berømte moskeen Yeni Cami i Istanbul.

Fra sykehussengen skal familiefaren onsdag denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjent så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien.

Fikk hjelp av søsteren

Søsteren, Tima Kurdi, emigrerte for 20 år siden og jobber som frisør i Vancouver i Canada. Ifølge Wall Street Journal har hun fortalt at det var faren deres, som fremdeles bor i Syria, som hadde foreslått at Abdullah burde dra til Europa for å få fikset de ødelagte tennene sine og finne en måte å hjelpe familien å forlate Tyrkia på. Søsteren skal ha begynt å sende broren penger til reisen for tre uker siden.

Les også:

Les også

Selv Cameron måtte snu i møtet med bildet av den syriske gutten

Ikke lenge etter skal broren ha ringt henne og sagt at han ønsket å ta med hele familien til Europa, ettersom kona ikke ville klare å livnære de to sønnene alene i Istanbul.

Men Rehan Kurdi, som var redd for vann og ikke kunne svømme, skal ha fryktet overfarten.

– Jeg sa til henne at hvis hun ikke ville dra, måtte hun ikke gjøre det. Men jeg antar at de bestemte seg for at de ville reise alle fire, siterer Wall Street Journal Tima Kurdi på.

Se A-magasinets fotodokumentar fra dramaet i Middelhavet (kun for abonnenter):

Les også

«Det var spesielt å holde en så liten kropp. Den veide jo ingenting.»

– De vakreste i verden

Ifølge den amerikanske avisen uttalte Abdullah Kurdi utenfor likhuset denne uken at barna hans var de vakreste i hele verden:

– De vekket meg hver morgen for å leke. Nå er de borte. Alt jeg ønsker nå er å sitte ved siden av graven til kona og barna mine.

Kurdi skal ha betalt smuglere 4000 euro for å komme trygt til Hellas. Tyrkiske nyhetsbyråer har imidlertid skrevet at politiet har anholdt fire syrere mistenkt for å være involvert i båtflukten.

Nå vil den hardt rammede familiefaren at hele verden skal se hva som skjedde med dem i Tyrkia, for å forhindre at dette skjer med flere.

Fått politiske konsekvenser i Canada

Tyrkia vil ikke utstede utreisevisum til flyktninger som ikke har offisiell flyktningstatus. Det er det mange syriske kurdere som har fortalt at de har vanskelig for å få FN-leirene i Tyrkia, skriver The Guardian.

Tyrkia har imidlertid tatt imot 1,7 millioner av Syrias rundt fire millioner flyktinger, og president Recep Tayyip Erdogan har refset Europa for ikke å klare å gripe fatt i flyktningkrisen.

I Canada har familien Kurdis skjebne påvirket valgkampen, og myndighetene er blitt kritisert for ikke å ta imot flere syriske flyktninger. Det er blitt hevdet at Abdullah Kurdi hadde søkt om asyl i Canada i forkant av flukten. Det tilbakeviser det canadiske immigrasjonsdepartementet. De har derimot mottatt en søknad fra broren hans. Den ble avvist på grunn av manglende opplysninger.

Har du 5 minutter til å lese en sak til? Les A-magasinets reportasje fra Kobani om hvordan er det å vende tilbake til en hjemby der alt er borte. (Kun for abonnenter).

(Aftenposten og andre medier brukte først navnet Aylan på gutten somdruknet. Ifølge familien skal navnet staves Alan, og Aftenposten har derfor endret dette i våre artikler.)