Norge

Oppdaget sensasjonelt helleristningsfelt i lunsjpausen

I øyekroken så Erik Kjellman noen rare streker i fjellet akkurat da solen sto lavt. Det viste seg å være et oppsiktsvekkende helleristningsfunn fra steinalderen.

Erik Kjellman så noe rart i fjellet. Sammen med arkeologkollega Janne Oppvang tydet en rekke 7000 år gamle helleristninger.
  • Thomas Olsen
    Journalist
- Vi har alle i dette yrket en arkeologrefleks, jeg ser alltid etter litt rare ting, sier Erik Kjellman fra Tromsø.
- Vi har alle i dette yrket en arkeologrefleks, jeg ser alltid etter litt rare ting. Jeg har sett mange sprekker i fjellet, for å si det sånn, forteller Erik Kjellman fra Tromsø Museum. Forrige mandag var det ukke bare en bergsprekk han enset.
Rein og elg laget av finnmarkinger for 7000 år siden.

I forrige uke var feltleder Kjellman på vei mellom to utgravningssteder på Gamneset i Øst-Finnmark, der arkeologer fra Tromsø Museum i sommer har jobbet. Han fulgte et gammel reintråkk mellom noen fjellknauser. Det var rundt lunsjtid, og i Finnmark står solen lavt nå.

— Det var en sjelden dag med solskinn. Tilfeldigvis sto solen i rett vinkel på fjellet. Jeg så noen rare striper i øyekroken, forteller Kjellman.

Litt lenger ned kan du se bilder av helleristningene.

La hodet på skakke

Arkeologen gikk nærmere og følte litt på ujevnhetene.

— Jeg tenkte at dette muligens kunne være noe som mennesker hadde hugget inn. Jeg prøve å bruke fingrene og la hodet flatt inntil, forteller han.

Etter å ha hentet en kollega for å få hjelp med å sjelne strekene, ble det plutselig liv i berget.

- Da vi sammen studerte steinflaten, spratt det frem en stor elg, som ble veldig tydelig. Da var det bare å ringe og melde fra om funnet.

Har nådd karrierens høydepunkt

Det viste seg raskt at Kjellman hadde oppdaget det helleristningseksperter betegner som en arkeologisk sensasjon.

Arkeologene har de siste dagene avdekket rundt 30 figurer på en 15 meter lang og inntil 3 meter høy bergflate. Bergkunsten er trolig rundt 7000 år gammel.

Og den 29 år gamle feltlederen er fortsatt litt fortumlet etter å ha opplevd alle arkeologers store drøm - å oppdage et helt nytt helleristningsfelt.

– Jeg kan vel egentlig pensjonere meg. Nå gjenstår det bare å finne et nytt Oseberg-skip, humrer han på telefon fra det nordligste av Norge.

Steinalderrein og -elg

Figurene er mellom 10 og 40 cm store. De er svært vanskelige å se, men når sola står i riktig vinkel kommer dyrene til liv og nærmest trer ut av fjellet, skriver Tromsø Museum, som i dag gikk ut med en pressemelding om funnet.

Helleristningene viser flokker med rein og enkeltstående elger. Funnstedets høyde over havet, figurenes stil og motivvalg indikerer at de ble hugget i fjellet rundt 4200-5200 f.Kr.

Saken fortsetter under bildene.

Figurene i fjellet er svært vanskelige å se i vanlig dagslys. Men ved hjelp av fotogrammetri, der overlappende bilder gir en 3D-effekt, og lyssetting, har stadig flere figurer dukket fram. Her ser en forskjellen mellom naturlig lys (t.v.) og fotogrammertri.

Venter å finne flere— Antallet er sannsynligvis større. Området er ikke ferdig undersøkt, opplyser Tromsø Museum om helleristningene på Tømmerneset i Øst-Finnmark, fire kilometer vest for Kirkenes.

Funn på Østlandet:

Les også

8.000 år gammel elg skjulte seg under mosen

— Bergkunst på Verdensarv-nivå

Funnet av bergkunsten på Varanger blir sammenlignet med de internasjonalt kjente helleristningene i Alta, Nord-Europas største konsentrasjon av steinalderhelleristninger. De nye helleristningene ligner og antas å være fra samme periode.

— Dette er virkelig et interessant funn. Det er tydelige likheter med helleristningen i Alta, som er på UNESCOS verdensarvliste. Det som har kjennetegnet Alta, er at det er funnet så store mengder figurer spredt utover store områder, sier helleristningsekspert og førsteamanuensis David Vogt ved Kulturhistorisk Museum i Oslo til Aftenposten.

- Dersom dette nye funnet også bare er en del av en stor ny lokalitet, er dette en fantastisk oppdagelse, sier Vogt.

— Det vil i dagene som kommer bli interessant å se om det er mer eller om det begrenser seg til de figurene som er funnet, sier han.

- Kan fortelle om steinalderlivet i nord

— I fagmiljøet betegnes funnet som sensasjonelt og i en særstilling både regionalt, nasjonalt og internasjonalt som formidler av kunnskap om trosforestillinger, liv og samfunn i fjern fortid. Helleristningene på Gamnes/Geresválla kaster et nytt lys over kontakter og tradisjonsfelleskap blant steinalderens jeger-fangstbefolkning i det nordlige Europa, skriver Tromsø Museum.

Bergknausen der man fant de første figurene.

Kan komme i konflikt med oljeterminalFunnet ble gjort i forbindelse med et helt annet arkeologiske feltarbeid, utgravinger av en steinalderboplasss og en samisk gammetufte som ligger i et område der det skal bygges en oljeterminal.

Arkeologene har nå innrapportert funnet og allerede hatt besøk av representanter fra fylkeskommunen og Riksantikvaren, som nå skal ta stilling til hva som skal skje videre. Men det må skje i dialog med Norterminal AS, som skal bygge oljeomlastingsterminal i området.

I Alta valgte de å holde et stort funn hemmelig:

Les også

  1. Helleristninger skal gjemmes til fremtiden

  2. Nordmenn har skålt i 2900 år

  3. Arkeologer fant unik steinalderkunst

  4. Maler opp helleristninger

  5. Historiske skatter truet

  6. Helleristningene forsvinner

Les mer om

  1. Arkeologi