Norge

VG: Avtale om overføring av French til Norge nesten klar

Norske og kongolesiske myndigheter har forhandlet fram en avtale som innebærer at dødsdømte Joshua French (34) overføres til Norge. Men underskriften mangler, ifølge VG.

Joshua French under rettssaken i 2014 der han sto tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

 • NTB

VG skriver mandag kveld at representanter for norske og kongolesiske myndigheter har forhandlet fram en avtale om soningsoverføring for Joshua French.

Avtalen skal ha vært nærmest klar høsten 2015, men er ikke formelt signert. Årsaken til at saken ennå ikke er løst, fremstår som en gåte for norske myndigheter, skriver VG.

Fredag bekreftet Brende i et brev til Stortinget at en benådning av nordmannen som i snart åtte år har sittet fengslet i Kongo, ikke lenger er like sannsynlig. Samtidig understreker han at Utenriksdepartementet arbeider videre sammen med kongolesiske myndigheter for at Joshua French kan overføres til Norge på "annet grunnlag".

French er norsk og britisk statsborger. Han og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, kort tid etter at sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept. De to ble pågrepet og tiltalt for drapet, og en militær ankedomstol dømte dem året etter til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for drapet på sjåføren.

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. De lokale myndighetene fastslo først at han hadde tatt sitt eget liv, men ombestemte se g og tiltalte French for å ha drept kameraten. I 2014 ble French dømt til livstid for overlagt drap på Moland.

 1. Les også

  Kari Hilde French: Gir opp håpet om å få sønnen hjem

 2. Les også

  Joshua French får saken vurdert på nytt

 3. Les også

  Frenchs mor: Joshuas allmenntilstand er veldig dårlig

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Joshua French ankom Norge 17. mai

 2. NORGE
  Publisert:

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende

 3. NORGE
  Publisert:

  Dette er historien om Joshua French

 4. NORGE
  Publisert:

  Riksadvokaten: - Ingen aktuell problemstilling å straffeforfølge French i Norge

 5. NORGE
  Publisert:

  Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

 6. NORGE
  Publisert:

  Joshua French skriver bok