Norge

Samboerpar siktet for drap på familiemedlem i Åmli

En 45 år gammel mann ble tirsdag funnet drept på et gårdsbruk i Åmli. Et samboerpar er siktet for å ha drept mannen, som ikke skal ha vært sett siden høsten 2016.

Etter det Fædrelandsvennen har fått opplyst ble gravemaskinen brukt da politiet lette etter avdøde tirsdag
  • Eirin Margrethe Fidje
  • Kjetil Nygaard
  • Christina Østtveit
  • Elling Svela

To personer er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på en 45 år gammel mann i Åmli, skriver Fædrelandsvennen.

De siktede er en kvinne i slutten av 40-årene og en mann i slutten av 30-årene. De vil torsdag bli fremstilt for varetekt. Den drepte er ifølge Agderposten kvinnens bror. Den drepte 45-åringen er kjent for politiet fra tidligere.

Politiet startet etterforskningen for flere uker siden da de ikke fikk kontakt med den drepte mannen i en annen sammenheng.

Kan ha vært borte siden 2016

Han har ikke vært meldt savnet. Og ifølge politiet tilsier opplysninger i saken at mannen kan ha vært borte siden høsten 2016.

– Det ble gjort funn av en død person i Åmli tirsdag som antas å være den aktuelle mannen. Basert på funn er det grunn til å tro at det dreier seg om et drap, opplyser politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad på pressekonferansen onsdag.

Mannen er sendt til obduksjon. Foreløpig er ikke mannens identitet fastslått.

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, skal den avdøde ha blitt skutt og deretter partert.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Vi etterforsker for fullt og er ennå ikke ferdig med å avhøre de siktede, sier politiadvokat Vanja Bruvoll til Fædrelandsvennen.

Avhør onsdag ettermiddag

Advokatene til de to siktede vil heller ikke kommentere at den drepte skal ha blitt partert. Den siktede mannens forsvarer, advokat Øyvind Aakerøy, ønsker dessuten ikke å si noe om hvordan hans klient stiller seg til siktelsen.

– Jeg vil ikke uttale meg om de faktiske forholdene på det nåværende tidspunktet, sier Aakerøy til Fædrelandsvennen.

Kripos og kriminalteknikere fra Agder politidistrik gjorde undersøkelser på gården onsdag.

Aakerøy satt sammen med mannen i slutten av 30-årene i avhør hos politiet til rundt 17.30-tiden onsdag.

Forsvareren vil ikke si om hans klient erkjenner straffskyld.

– Hvordan fremsto han i avhøret?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Aakerøy.

Søk med hunder

Politiet er sparsommelige med opplysninger, og ønsker ikke å si noe om hvordan mannen er drept, og heller ikke om han ble funnet inne eller ute i terrenget.

– Det er gjort tekniske og taktiske undersøkelser på åstedet. Det er lokalt politi sammen med felles etterforskningsenhet i Kristiansand og Kripos som etterforsker saken, sier Krogstad.

Onsdag ettermiddag søkte politiet med hunder i et større område på gårdsbruket.

Nekter straffskyld

Kvinnen og mannen er blitt avhørt både tirsdag og onsdag. Agderposten skriver at de to er samboere.

– Min klient har i avhør i dag gitt en detaljert forklaring om det som har skjedd. Jeg ønsker ikke å gå inn på hennes forklaring, men hun nekter straffskyld for drap, sier kvinnens advokat Ole Joakim Devold til Fædrelandsvennen.

Advokaten regner med at politiet vil endre siktelsen på hans klient etter hvert.

Kvinnen skal ha forklart at hun ikke har vært vitne til selve drapshandlingen.

Devold bekrefter at den drepte har bodd hos det siktede samboerparet i en periode i fjor.

Flyforbud

I forbindelse med etterforskningen på åstedet har politiet innført flyforbud over Åmli.

– Hvorfor har dere innført flyforbud?

– Det er for at vi kan jobbe uforstyrret på stedet, sier stasjonssjef Jan Sverre Krogstad til Fædrelandsvennen.

Han bekrefter at de ønsker å hindre media fra å fotografere stedet med droner.

Han sier at politiet ønsker tips i saken. Opplysninger i saken tilsier at mannen kan ha vært borte siden høsten 2016, ifølge Krogstad.

Veien inn til gårdsbruket er sperret av med bom med skilt om kameraovervåkning. Politiet har satt opp egne sperringer rundt 150 meter fra gårdstunet.

Sperret av med bom

Fædrelandsvennens reporter på stedet opplyser at politiet har sperret av et stort område rundt gårdsbruket i Åmli. Gården ligger inn en grusvei som er sperret av med bom rundt 400 meter inn.

Fire-fem politimenn søker med en hund som er trent til å spore opp levninger etter mennesker utenfor det sperrede området. Politiet har opplyst til Fædrelandsvennens reporter og fotograf at et større område vil bli sperret av.

Inne på det avsperrede området står det en gravemaskin. Denne ble rekvirert av politiet tirsdag, og skal etter det Fædrelandsvennen får opplyst ha blitt brukt i å lete etter avdøde.

Politiet har sperret av et stort område på gården i Åmli hvor mannen er funnet.

Avskjermet område

På den aktuelle gården skal altså søsteren og svogeren til den drepte 45-åringen bo. Fra naboer i bygda får Fædrelandsvennen vite at 45-åringen har bodd hos dem en periode. Han har også oppgitt denne adressen som sin boligadresse til politiet.

– Det ryktes fort når han er her. For da vet vi at vi må låse dørene, sier en nabo.

Det er imidlertid begrenset hva de har sett til dem, fordi samboerparet holder seg mye for seg selv, og bor avskjermet fra nabolaget.

– Bommen inn til eiendommen er nede hele tiden. De lever isolert for seg selv, sier en nabo.

– Ikke kontaktet av politiet

Ordfører i Åmli kommune, Reidar Saga, sier at det ikke har blitt iverksatt tiltak fra kommunens side.

– Vi har ikke blitt kontaktet av politiet, så foreløpig er det ikke gjort noe fra vår side. Jeg hørte på pressekonferansen tidligere i dag, men vet ikke noe mer om saken enn det som ble sagt her, forteller ordføreren.

– Det er alltid trist når noe slik skjer, og det er veldig spesielt når det skjer i bygda, sier Saga til Fædrelandsvennen.

Saga kjenner ikke til om kommunen har mottatt noen henvendelser fra innbyggerne i forbindelse med drapet.

Flere dommer

45-åringen er domfelt 36 ganger fra 1987 til 2016. I hovedsak for vold, innbrudd, tyveri, brudd på våpenloven, brudd på veitrafikkloven og bruk av narkotika. Han har to dommer fra 2016. Den første fra 7. januar 2016. Den siste fra 26. september. Ingen av dommene var avsonet.

Sivilforsvaret har satt opp to større telt på eiendommen - et på tunet, og et i skogen utenfor.

Politiadvokat Vanja Bruvoll sier at den siktede kvinnen er i slutten av 40-årene, og at den siktede mannen er i slutten av 30-årene. De ble begge pågrepet tirsdag formiddag. Hun vil ikke kommentere relasjonen mellom de to siktede personene og offeret.

De to vil bli framstilt for varetektsfengsling torsdag.

Politiet vil be om fire ukers varetekt, to av ukene i full isolasjon.

Politiet søker med blodhund i området.