Norge

Ungarns utenriksminister: - 35 millioner migranter på vei til Europa

- Vi kan bare kontrollere krisen hvis vi støtter opp om og styrker Schengen-systemet, sier Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto i et intervju med den ungarske avisen Magyar Idok.

Europeiske ledere handler på bakgrunn av falsk informasjon, hevder Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto. - 35 millioner er et virkelighetsfjernt tall, mener Flyktninghjelpen.

  • Åshild Eidem

Ifølge Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto kan Europa vente seg mellom 30 og 35 millioner migranter. Det er derfor svært viktig å trappe opp grensekontrollen, mener han.

Det skriver The Independent, som viser til et intervju den ungarske avisen Magyar Idok har gjort med Szijjarto.

Tidligere denne uken foretok Ungarn en kraftig innskjerping ved sine grenser, og innførte unntakstilstand i to fylker som grenser til Serbia i sør. Unntakstilstanden innebærer at militæret kan assistere politiet med grensepatruljering og andre oppgaver knyttet til migrantene. Antall migranter hadde da steget til rekordnivå tre dager på rad. Ungarn har bygget et 175 kilometer langt gjerde for å stanse strømmen av migranter fra Serbia, og er i gang med å bygge et tilsvarende gjerde ved grensen til Kroatia. Landet har også varslet et tredje gjerde ved grensen til Romania.

Szijjarto hevder europeiske ledere handler på bakgrunn av falsk informasjon som er spredt av internasjonale medier.

— Ikke mulig å beregne tall

Anslaget på 35 millioner er spekulativt, mener seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Flyktninger står i kø utenfor en buss i Heiligenkreuz, Østerrike, sent tirsdag 15. september etter å ha ankommet grensen mellom Østerrike og Ungarn.

— Det er virkelighetsfjernt, og det er skuffende hvordan ungarske myndigheter både i retorikken og politikken fjerner seg fra grunnleggende europeiske verdier. De har gått over i det spekulative. Ingenting tilsier at vi kommer i nærheten av slike tall. Europa er fortsatt kontintet med desidert færrest fordrevne, sier han til Aftenposten.- Er det i det hele tatt mulig å beregne tallet på hvor mange migranter som vil komme i løpet av en gitt periode?

— Nei. Vi kan ha noen antagelser, slik Frontex (EUs grensekontrollbyrå, journ. anm.) allerede i vår sa at vi ville få en kraftig økning fra Tyrkia til Hellas og videre gjennom Europa. Et større antall kan komme, men det vil overhodet ikke være i nærheten av 35 millioner.

Beskylder Kroatia for å oppmuntre til kriminelle handlinger

Fredag uttalte uteniksminister Szijjarto ifølge Reuters at nabolandet Kroatia oppmuntrer migranter til å krysse grensen illegalt. Kroatia har de siste to døgnene mottatt 17.000 flyktninger og migranter, skriver NTB. Szijjartos uttalelse kom etter at kroatiske busser fraktet hundrevis av migranter til den ungarske grensen. Ungarske politimenn lot migrantene passere, men Szijjarto benekter at de to landene samarbeider.

— I stedet for å hjelpe folk, oppmuntrer Kroatia horder av mennesker til å begå en kriminell handling. Å krysse grensen illegalt er en kriminell handling, sa Szijjarto under en pressekonferanse i den serbiske hovedstaden Beograd.

Les også:

Les også

- Det er ikke lenger utenkelig at EU går opp i limingen

Til sammen ankom over 4.000 migranter uanmeldt fra Kroatia fredag, ifølge Gyorgy Bakondi, lederen for Ungarns katastrofehåndtering. Han hevdet at at ytterligere 1.200 kunne komme i løpet av dagen.

På grensen ventet hundrevis av politifolk og soldater, i tillegg til to Humvee-kjøretøy væpnet med maskingevær, skriver NTB. Migrantene ble tatt om bord i nye busser på ungarsk side.

En ungarsk polititalsmann sier migrantene er tatt til mottakssentre i Szentgotthard og Vamosszabadi, begge steder nær grensen til Østerrike. Østerrike sier på sin side at de ikke har koordinert håndteringen med Ungarn, og at de ikke vil ta imot flyktninger som ikke søker asyl i landet.

Les også

  1. UDI venter opp mot 20.000 asylsøkere i løpet av året

  2. Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

  3. Aftenposten mener: Ungarn viser hva som skjer når EU svikter