Norge

Verdens høyeste trehus åpnet i Bergen

Bygget er 51 meter høyt og består av 14 etasjer.

Betongelementer i 5. og 10. etasje skal sørge for at boligblokken ved Puddefjorden står stødig. Foto: Foto: EIRIK BREKKE

  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

I går ettermiddag var det offisiell åpningen av verdens høyeste trehus. Det huser to— og treromsleiligheter og ligger ved Puddefjorden i Bergen.

Trehuset kalles «Treet», og er laget av limtre. Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) og Sweco står bak, mens Moelven Limtre har levert konstruksjoner.

«Treet» er et byggesett som settes sammen, som består av moduler og rammeverk. Nederst er det fire leilighetsmoduler, deretter en poweretasje som er bærekonstruksjon. Også i tiende etasje er det en poweretasje.

— Er det noen fare for at bygget blir tatt av vinden?

— På ingen måte. Slike store hus er vanligvis bygget i betong, og tre er jo et lettere materiale. For å sikre at bygget står stødig, har vi derfor betongelementer i 5. og 10 etasje for å tynge ned bygget, sier Rune B. Abrahamsen i Sweco til bt.no.

Rekorden kan ryke

I Canada planlegges det bygging av flere høye trehus, ifølge Bygg.no. Den norske rekorden kan derfor ryke i løpet av noen år.

— Vi merker at det er mange som er fascinert av måten vi bygger på. «Treet» høster anerkjennelse fra utlandet, og det er bare et spørsmål om tid før man begynner å se lignende bygninger andre steder i verden, sier Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre til Bygg.no.

https://mm.schibsted.tech/dbs/ap_multimedia/data/6829b8213d7629b6f40cea7a8318b49a