Norge

Regjeringen sletter kommentarer etter grov hets

Diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik reagerte mandag kveld på «helt uakseptable og direkte hatefulle meldinger» på justisdepartementets Facebook-side.

Anders Anundsen web sladd-3.jpg

 • Geir Søndeland

Få timer etter at Aftenposten omtalte saken, valgte regjeringen å stenge for kommentarer på Justis— og beredskapsdepartementet kampanjeside «Stricter asylum regulations in Norway».

I november i fjor inviterte statsminister Erna Solberg (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til dialogmøte om hatefulle ytringer.

Mandag boltret nett-troll seg med hatefulle ytringer på Facebook-siden til justisdepartementet og justisministeren.

- Ikke rart de dreper hverandre

Her følger et utdrag fra Facebook-siden mandag:

«I dag er det 77år siden crystal natta i Tyskland, og snart kommer det vel en Norsk variant hvis vi ikke får ut de som ikke flykter fra noe»,

«Norge skulle ha etablert en stor leir ved siden av ryggeflystasjon (teltleir ol.) istdenfor å belaste småsteder i hele Norge med pakk».

«(...) Det er som om disse folka er blitt oppdratt av ulver – det er sannelig ikke rart at de dreper hverandre for fote i hjemlandet».

Heidi Helene Sveen opplever

Les også

Facebook som en pøl av hat og forakt

«Frekke djevler»

Fredag lanserte Justis— og beredskapsdepartementet kampanjesiden «Stricter asylum regulations in Norway». Den informerer om hvordan regjeringen vil stramme inn asylpolitikken.

Ytringer som dette var ikke var slettet mandag formiddag:

«Your people are killing ours and rape is rife since the arrival of your people and you also like sex with young children (...)».

«This is an Islamic invasion of Europe. Fuck Islam.»

«I actually heard today, that the first some of them are asking for, is where they can buy weapons!».

Muslimhat florerer på nettet:

Les også

«Kom dere ut av Norge»

Ombud: Helt uakseptabelt

Likestillings— og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har fått oversendt ytringer både fra departementets kampanjeside og Anundsens Facebook- side. Ørstavik uttaler seg om kampanjesiden konkret:

- At denne type uttalelser blir stående på departementets egen Facebook- side, kan være med på å legitimere uakseptabel hets, og i verste fall hatkriminalitet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Tom A. Kolstad

— Mange av kommentarene er helt uakseptable og direkte hatefulle. Regjeringen har laget denne Facebook-siden. Da er det deres ansvar å sørge for at den ikke blir en kanal for hat, sier Ørstavik.

I oktober kritiserte hun Regjeringen for ikke å gjøre nok for å stoppe hatytringer.

— Her må vi gå ut ifra at departementet har gode planer for hvordan de vil håndtere kommentarene. At denne type uttalelser blir stående på departementets egen Facebook- side, kan være med på å legitimere uakseptabel hets, og i verste fall hatkriminalitet, sier hun.

Anundsen: Folk er selv ansvarlige

Justis- og beredskapsminister Anundsen har sendt følgende kommentar på e- post:

— Facebook er en arena hvor folk ytrer seg på hverandres sider, og det er de som kommer med ytringene, som er ansvarlig for dem. Jeg har høy terskel for å fjerne innlegg, og kan heller ikke ha full oversikt over alt det andre skriver på min side, skriver Anundsen.

Advokat Jon Wessel- Aas har langt erfaring fra blant annet medierett, ytringsfrihet, personvern, sosiale medier, ærekrenkelser og menneskerettigheter.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at folk selv er ansvarlige for sine ytringer på Facebook, og at han har høy terskel for å fjerne dem. Ruud, Vidar

— De enkeltpersonene som har disse sidene og har åpnet for kommentarer, har potensielt ansvaret for ulovlige ytringer som måtte bli publisert av brukerne. Man må modere slike kommentarfelt, på samme måten som pressen må moderere. Det rettslige ansvaret gjelder bare der det er ulovlige ytringer, sier han.

Sletter fortløpende fra Siv Jensen- siden

På Frp- leder Siv Jensens Facebook- side kunne man blant annet lese følgende mandag formiddag.

«Å stoppe dette blir nok en blodig affære. Den som lever får se.»

"Å stoppe dette blir nok en blodig affære", kommenterer en på finansminister Siv Jensens facebookside. Dan P. Neegaard

«Detta blir helt for jæææævlig (...). Norge kommer til å drukne i flyktninger nei siv steng grensa med en jævla gang».

Les også

6 av 10 er negative til å få en muslim i familien

Petter Klinge Tvedt (Frp), politisk rådgiver i Finansdepartementet, sier generelt at rådgiverne og Jensen følger med og modererer så mye som de kan.

— Vi oppfordrer også til å vise moderasjon og ikke komme med hatefulle ytringer. Vi sletter fortløpende når vi ser noe. Det hender at noe blir stående igjen, sier han.

Om kommentarene konkret sier Klinge Tvedt følgende:

— Sånne ting skal selvfølgelig slettes så raskt vi blir gjort oppmerksomme på det.

Departementet: Vi jobber med dette nå

— Vi er enig i at flere av kommentarene er uakseptable og direkte hatefulle ytringer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld- Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet.

— Vi har sett at det er en del grums. Det er absolutt en del ting som vil bli slettet. Noe har blitt slettet allerede i dag. Vi jobber med dette nå, sier han.

— Vi har folk i departementet som følger med på denne siden, og fjerner upassende kommentarer. Det arbeidet vil bli fulgt opp enda tettere.

- Har departementet vurdert å stenge for kommentarmuligheter?

— Facebook har fjernet muligheten for å stenge for kommentarer på innlegg på sider. I valget mellom å slette alle kommentarer, og kun å slette de som bryter med retningslinjene vi har beskrevet på siden, har vi valgt det siste, sier han.

— Dette omhandler et tema der det er mange meninger og følelser, og departementet ønsker ikke å stenge for muligheten for saklig diskusjon. Vi forbeholder oss imidlertid retten til å slette kommentarer som bryter retningslinjene, og da særlig innlegg som strider mot norsk lov eller inneholder rasistiske eller hatefulle ytringer.

- Når begynte departementet å slette meldinger for første gang fra denne kampanjesiden?

— Vi startet overvåkningen da siden ble lansert fredag. Den første meldingen ble slettet søndag, sier han.

Natt til mandag melder VG at alle kommentarer på departementets side blir slettet. Facebook har fjernet muligheten til å stenge for kommentarer til innlegg.

Advokat: Ikke straffbart

Advokat Wessel— Aas tar forbehold om at han ikke har rukket å studere alle kommentarene.

— Helt umiddelbart ser jeg ikke noen kommentarer som klart peker i retning av å være straffbare. Jeg ser ingen kommentarer som inneholder trusler eller oppfordringer til vold alle andre straffbare handlinger. Dette er rett og slett fremmed-, innvandrings- og muslimfiendtlige ytringer. Det er i utgangspunktet ikke straffbart. Men når alt står samlet, blir dette voldsomt, sier Wessel- Aas.

- Dette er rett og slett fremmed- , innvandrings- og muslimfiendtlige ytringer. Det er i utgangspunktet ikke straffbart. Men når alt står samlet, blir dette voldsomt, sier advokat Jon Wessel- Aas.

— Er det kandidater her til rasistiske ytringer?

— Det er klart at noen beveger seg mot det også. Men dette går først og fremst ikke på rase og etnisitet, men mer på religion og muslimer, sier han.

Advokaten mener det hviler et ekstra ansvar på Justis- og beredskapsdepartementet.

— Det er naturlig at Facebook-siden til departementet har en litt annen terskel utover det rent straffbare. Det går an å spørre seg om kommentarene samlet sett kan anses for å være over grensen for hatefulle ytringer, selv om enkeltpersoner ikke tråkker over grensen isolert. Det er ikke rettspraksis for sånne vurderinger, sier Wessel- Aas.

— Uansett hva man måtte mene om innholdet og holdningene som det gis uttrykk for, så beveger dette seg ikke over nivået for det straffbare, konkluderer advokaten, som for øvrig er Aftenpostens advokat.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Norske myndigheter betaler Facebook mer og mer for å spre innlegg

 2. NORGE

  Mann bøtelagt for drapstrusler på Listhaugs Facebook-sider

 3. KRONIKK

  Asylpolitikk på sosiale medier | Brekke, Thorbjørnsrud og Beyer

 4. KOMMENTAR

  Facebooks idé om seg selv er i ferd med å rakne

 5. POLITIKK

  – Uhyggelig hatprat på statsråders Facebook-sider

 6. DEBATT

  Facebook profitterer ikke på hat