Kontorkropper blir myke med yoga
Det skal gjøre deg fokusert, kreativ og gi mer energi. Det skal hjelpe mot sykefravær og vanlige kontorplager. Bedriftsyoga er blitt vanlig i arbeidslivet.
Det er en avbalansert gjeng som møter Aftenposten på møterommet på Institutt for samfunnsforskning (ISF). De er akkurat ferdig med den ukentlige kontoryogaen, der yogalærer Maria Dybdahl leder dem gjennom en time yoga og avspenning. De ansatte er entusiastiske.
–Dette er et pusterom i arbeidshverdagen som vi setter veldig pris på, sier Mari Teigen.
Det er de ikke alene om, for tilbydere Aftenposten har vært i kontakt med melder om en voldsom økning av bedriftskunder de siste par årene.
Alt fra offentlige institusjoner til finansbedrifter på Aker Brygge står på kundelisten til Centrum Yoga.
–Yoga har blitt avmystifisert. Mange driver med det privat, og ser at det kan passe bra som jobbtrening, mener Dybdahl.
På ISF var informasjonssjef Jørgen Moland en av initiativtagerne.
–Da jeg begynte på yoga var jeg en statisk bombe. Jeg merket raskt de positive effektene. Vi foreslo bedriftsyoga som velferdstiltak, og det gikk gjennom. I løpet av de to årene vi har hatt tilbudet har cirka halvparten av de ansatte vært innom. I dag er vi en ti-tolv som trener fast. Det er frivillig, vi betaler en liten egenandel, men det er veldig positivt at bedriften støtter dette.
Beviste effekter.
Vitenskapelige studier viser at yoga kan redusere stress, være effektivt mot ryggplager, gi bedre søvn og hjelpe mot depresjon. I hvilken grad man får målbare resultater i arbeidslivet er det forsket mindre på. Direktør for ISF, Ann-Helen Bay, har uansett tro på tiltaket.
–Dette er jo noe som er initiert nedenfra, men ledelsen er positive til tiltak som både kan hjelpe mot de fysiske belastninger og være bra for arbeidsmiljøet. Jeg har trent yoga selv og vet jo hva det går ut på.
Viktig å velge riktig.
Ifølge Dybdahl kan kontoryoga gjøre mye for arbeidsplassen, både fysisk og mentalt. Men det er viktig å være bevisst hva slags type yoga man vil ha.
–Vi prøver å legge listen så lavt at alle skal kunne være med. Vi fokuserer på typiske problemområder som skuldre og rygg, samt avspenning. Og toner ned det mer åndelige aspektet.
Mindre «holistisk preik» passer Teigen, som er forskningsleder for gruppen Kjønn og Samfunn, bra.
–Jeg synes de balanserer fint mellom en alternativ tenkning om kropp og sinn, på en måte som blir spiselig for oss litt nøkterne samfunnsforskere. Jeg merker at yoga har positiv effekt rent fysisk, og i tillegg lærer vi jo mange teknikker for avspenning og stressmestring.
–Tar du det med deg inn i arbeidshverdagen da?
–Nja. La oss si at jeg har ambisjoner om å gjøre det. Denne timen har først og fremst blitt et viktig pusterom i en travel arbeidshverdag.